Skocz do zawartości
giant19s

Ślima - porwany?

Rekomendowane odpowiedzi

Przy przeprowadzce dostałem ślimaka Babylonia. Ślimak cały czas buszował w piachu wystawiając tą swoją śmieszną "rurkę" po za piach, patrolując teren. Ogólnie żadnego dziwnego zachowania nie zauważyłem. Pewnego razu nad ranem zdarzyło się że ślimak wyszedł z akwarium po szybie i spadł na poduszkę pod nim. Znalazłem go rano zamkniętego. Podniosłem go sprawdziłem czy żyje i włożyłem go do zbiornika. Po chwili zakopał się piachu i wszystko było OK. Minął tydzień od pierwszego wyjścia ze zbiornika. Dwa dni temu zauważyłem nad ranem poprzewracane szczepki Calustery które były wbite w piach przy przedniej szybie. Pierwsze podejrzenia padły właśnie na ślimaka. Szukałem tej jego śmiesznej rurki aby sprawdzić gdzie jest. Niestety nie udało mi się jej nigdzie znaleźć wystającej z piasku. Wczoraj zaniepokojony jego "nieobecnością" postanowiłem go poszukać. Sprawdziłem pod łóżkiem, szafką ze zbiornikiem, w szafce, pod szafami obok, w całym pokoju ale nigdzie po za zbiornikiem go nie było. Sprawdziłem kaskadę oraz cyrkulator. Przemieszałem cały piach delikatnie widelcem z nadzieją że gdzieś go wykopię. Przejrzałem całą skałę jak tylko się dało. Niestety ślimaka nigdzie nie znalazłem... pustej muszli również. Ślimak jest wielkości dużej śliwki więc trudno go nie zauważyć. W akwarium po za ślimakiem mieszka jeszcze Debelius oraz 2x Seticaudata.

Ma ktoś jakieś pomysły co się ze ślimakiem mogło stać?

Edytowane przez giant19s (wyświetl historię edycji)

54 litry od Aquael'a ^^,

Akwarium: 60x30x30, Oświetlenie: 2x Aquael ECOLIGHT DUO (2x11W), Filtracja/Cyrkulacja: Kaskada FNZ3 1200L\H (aktualnie pusta), HYDOR Koralia Nano 900, Sól: RedCoral, Odpieniacz: brak, Suplementy: brak

START - 24.01.2013 - KONIEC 20.06.2015

30 litrów od Aquael'a ^^,

Akwarium: 30x30x35, Oświetlenie: Aquael ECOLIGHT DUO (2x11W), Filtracja/Cyrkulacja: Kaskada FNZ3 1200L\H (purigen, chemi pure elite, aniphos, żywa skała) HYDOR Koralia Nano 900, Sól: RedCoral, Odpieniacz: brak, Suplementy: brak

START - 22.07.2011 - KONIEC 26.01.2013

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może jest u sąsiadów na kawie :coffee:

Akwarium 80x50x50h czyli 200l,

Sprzęt: lampa Pacific Black Phyton 120W, odpieniacz Tunze 9004 (Comline Reefpack 250), cyrkulatory 2xAquael Reef Circulator 2600 + Hydor Koralia 900, grzałka hagen 100W.

Skała 25kg, piasek 6kg ATI Fiji White Sand,

Życie: Hepatus, Doktorek, Mandaryn, 2xBłazny, ślimaki (2xNosariusy, 14xTrochus) Histro, korale LPS, SPS i jakieś miękasy.

Chwilowa likwidacja :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli nieżyje to albo poczujesz, albo zobaczyszw akwarium nieoczekieany przyrost glonów np cjano

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie pojawiło się trochę rudawego naloty na piasku. Jednak nie znalazłem nigdzie nawet skorupy w zbiorniku to raczej w zbiorniku nie zszedł...

W domu również nic nigdzie nie śmierdzi.

Psa czy kota nie mam.

Rozważyłem chyba wszystkie możliwości i nie natrafiłem nigdzie na żadne ślady....

54 litry od Aquael'a ^^,

Akwarium: 60x30x30, Oświetlenie: 2x Aquael ECOLIGHT DUO (2x11W), Filtracja/Cyrkulacja: Kaskada FNZ3 1200L\H (aktualnie pusta), HYDOR Koralia Nano 900, Sól: RedCoral, Odpieniacz: brak, Suplementy: brak

START - 24.01.2013 - KONIEC 20.06.2015

30 litrów od Aquael'a ^^,

Akwarium: 30x30x35, Oświetlenie: Aquael ECOLIGHT DUO (2x11W), Filtracja/Cyrkulacja: Kaskada FNZ3 1200L\H (purigen, chemi pure elite, aniphos, żywa skała) HYDOR Koralia Nano 900, Sól: RedCoral, Odpieniacz: brak, Suplementy: brak

START - 22.07.2011 - KONIEC 26.01.2013

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.