Skocz do zawartości
h4rrYns

Nano Reef 30L, Nowy Sącz

Rekomendowane odpowiedzi

U mnie odsysanie cyjano nic nie pomagało, po dwóch dniach warstwa była taka sama. Chemiclean stosowałem trzy razy, ale za każdym razem wyjmowanie wszystkiego, wyłącznie odpieniacza tylko bardziej parametry destabilizowało. W końcu nie robiłem nic, parametry na 0 i po jakimś czasie samo zeszło. Zbiornik spokojnie do odratowania. Podmień dużą część wody. Daj sobie spokój z purigenami i innymi podobnymi, bo to jest trochę tak jak piszesz. Najlepszy moim zdaniem jest dobry odpieniacz. On sam wręcz potrafi wyciągnąć akwarium na prostą. Pomyśl nad jakimś małym, nawet ze strzykawek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym ci radził wywalić wszystko z filtra i zostawić go tylko jako filtrację mechaniczną. Jako wkład wata perlonowa(pamiętać o częstej wymianie) i tyle. żadnej chemii nie lej bo nie jesteś w stanie dozować jej na tyle dokładnie aby dawki pasowały do twojego mikro litrażu. Parametry ustabilizujesz szybko przez jedną większą podmianę +-50% i póżniej co trzy dni 5%. Bardzo ważne jest aby woda do podmian miała za każdym razem to samo zasolenie bo w 30L to skoki będą duże jak tego nie dopilnujesz i ze stabilizacji nici.

Cyjano zostaw samo sobie bo i tak go nie odessiesz nie wysysając całej wody z akwarium. Skrócenie świecenia lub całkowite wygaszenie światła na 2-3dni też daje dobre efekty.

Co do twoich poprzednich postów na temat testów to Kup sobie Saliferta. Na początek Ph,PO4,NO3 i ewentualnie ale też niekoniecznie KH. Resztę na razie sobie daruj teraz szkoda na to kasy.

1.Skąd bierzesz wodę do podmian?

2.Masz filtr RO?

3.Czym mierzysz zasolenie?

4.Ile masz piasku na dnie?

Ad 1-2. Wodę mam z własnego filtra, chociaż po przeprowadzce nie zdążyłem go jeszcze podłączyć - muszę mu zrobić osobne ujęcie. Przy większej podmianie pewnie dorwę już złączki w hydraulicznym i podepnę. W najgorszym wypadku trzeba będzie kupić trochę wody demineralizowanej ;)

Ad 3. Klasyczny szklany spławikowy salimetr :)

Ad 4. Nie pamiętam, ale na oko warstwa mieści się w granicach do 4 cm.

Wyprzedzając pytanie o sól Aquaforest Full Synthetic Reef Salt z dodatkiem bakterii probiotycznych.

W kaskadzie od początku mam tylko watę, nie stosowałem dodatkowych mediów. Wata była wymieniana jeden raz od początku. Nie wiem czy wymieniać ją teraz, w obu koszach czy pojedynczo? Czy wymiana nie rozwali jeszcze bardziej parametrów i pozbawi przy tym całej flory bakteryjnej? Wyjdzie chyba trochę tak jakby wymusić na nowo dojrzewanie akwa...

@bartek123_1 - kiedyś przy okazji przeglądania forum czytałem, że przy tak małym zbiorniku odpieniek nie jest niezbędny, więc nic z tym nie robiłem. Zwyczajnie nie chciałem z niczym przedobrzyć.

Edytowane przez h4rrYns (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1.Jak filtr masz nie podłączony to woda na dolewki skąd? (tylko nie pisz,że kranówkę lejesz)

2.Jaka sól?

3.Porównywałeś ten salimetr z jakimiś innymi sprzętami a najlepiej z refraktometrem?

.Piasku masz trochę za dużo a nie masz ekipy czyszczącej,przed dużą podmianą odessij połowę tak żeby miało co dno zakryć na okolo 1,5-2cm i to jest wystarczające. (bardzo możliwe,że piasek byl przyczyną skoków NO2 bo sobie gnił spokojnie w dolnych partiach.

Jak to zrobisz to spokojnie czekaj a będzie już tylko lepiej,.

Solniczka toj jednak na początku bardzo duże obciążenie dla akwarysty a taka mała jak twoja to już wogóle maskra! :-)

EDIT:

Sorki przegapiłem dopisek o soli. Ta sól jest dla ciebie dużo ale to dużo za bogata. Nie masz przktycznie żadnego życia które mogłoby skonsumować to co ładujesz w tej soli do baniaczka.

Watę wymieniaj jak tylko zmieni kolor na brązowy (nie czekoladowy tylko hmm.. capuccino!?) i nie traktuj jej jako filtra biologicznego a TYLKO jako mechaniczny!.

Odpieniacz na tym etapie nie jest konieczny aczkolwiek zacznij się rozglądać za jakimś maleństwem.

Edytowane przez KRUSZYNA (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1.Jak filtr masz nie podłączony to woda na dolewki skąd? (tylko nie pisz,że kranówkę lejesz)

2.Jaka sól?

3.Porównywałeś ten salimetr z jakimiś innymi sprzętami a najlepiej z refraktometrem?

.Piasku masz trochę za dużo a nie masz ekipy czyszczącej,przed dużą podmianą odessij połowę tak żeby miało co dno zakryć na okolo 1,5-2cm i to jest wystarczające. (bardzo możliwe,że piasek byl przyczyną skoków NO2 bo sobie gnił spokojnie w dolnych partiach.

Jak to zrobisz to spokojnie czekaj a będzie już tylko lepiej,.

Solniczka toj jednak na początku bardzo duże obciążenie dla akwarysty a taka mała jak twoja to już wogóle maskra! :-)

Ad 1. Nie nie, z tą kranówką aż tak źle nie jest - wodę RO dorwałem od kolegi :)

Ad 2. Sól Aquaforest Full Synthetic Reef Salt z dodatkiem bakterii probiotycznych

Ad 3. Kontrolnie pływał w innej solance, i pomiar był zgodny z rzeczywistością.

Co do pojemności akwa tak już jest - coś za coś. Niby mniejsze koszty zakupu, ale jak coś się zaczyna sypać, to postępuje szybciutkoooo. Ostra jazda bez trzymanki wręcz.

Co sugerujesz zatem? Odessać część piasku przy najbliższej podmianie? Ile wody % (w sobote podmieniłem około 30%). Co z wkładem do filtra? Ruszać czy nieruszać? :)

Edytowane przez h4rrYns (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedy ostatnio jakąś chemię lałeś?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedy ostatnio jakąś chemię lałeś?

Nie lałem nigdy żadnej chemii. Jak pisałem już na początku, akwa znacznie zaniedbałem z powodu chronicznego braku czasu - praca/sen/praca/jedzenie/sen/praca itd...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do waty i soli to wcześniej edytowałem post #28

Podmiana minimum 50% a póżniej cyklicznie 5% co trzy dni to przynajmniej NO2 się pozbędziesz szybko i będzie można pomalu coś myśleć o ogólnej poprawie.

Sól ktorą masz zapakuj szczelnie i schowaj bo z niej wielkiego pożytku miał teraz nie będziesz. Kup sobie małe wiadro np: Instant Ocean lub Blue Treasure i na razie na tej soli pchaj baniaczek a stopniowo jak dojdzie życia to się z powrotem na nią przesiądziessz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam kolegów z okolicy,

ciężka sprawa z tymi małymi akwariami... Kruszyna dobrze Ci tu radzi, ale wydaje mi się że najlepiej było by zobaczyć na własne oczy co się dzieje - może dodaj jakąś fotkę + parametry. W razie potrzeby mogę odlać wiadro wody ze swojego stabilnego baniaczka i tak Cię nieco podratować, uzupełniając florę bakteryjną. W razie czego pisz na PW to się jakoś dogadamy. W ostateczności jak byś nie dawał rady to mogę przechować Ci zwierzaki co by nie popadały.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Drodzy koledzy, dzięki za rady i wsparcie.

Dzisiaj po powrocie spostrzegłem sztywnego Elegansa. W tej sytuacji, skoro z życia został tylko Błazen i Sinularia, wydaje mi się że znacznie prościej będzie przeprowadzić zwyczajnie restart zbiornika, i pozwolić mu dojrzeć. Jeżeli w piachu faktycznie kisi się jakieś dziadostwo, skuteczniej będzie oczyścić zbiornik i rozhulać go na nowo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wysłałem Ci Prv

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i jak postępy?

Wysłane z mojego ALCATEL ONE TOUCH 7041D przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.