Skocz do zawartości
Gangi

nowy baniak 1400l

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jest to mój pierwszy wpis na forum (dosłownie pierwszy na jakim kolwiek forum). Na wstępie przepraszam za błędy ortograficzne i inne takie, jestem 35 letnim „certyfikowanym” dysgrafikiem i dyslektykiem więc jak komputer nie poprawi to tak zostanie. (proszę o wyrozumiałość)

Piszę ten post aby się upewnić, zapytać czy też pochwalić jak kto woli.

Moje doświadczenie akwarystyczne sięga bardzo wczesnej młodości wtedy kiedy to brzęczyk był wstanie obudzić cały dom a ryby które można było z powodzeniem trzymać to gubik, mieczyk, czy molinezja ….. ogólnie to akwarium było zawsze od kiedy pamiętam. Ponad rok temu przeszedłem z 1000l. słodkiego na 1000l słonego, od początku to forum wykorzystywałem niczym pasożyt tzn czytałem czytałem czytałem ale nic od siebie nie dawałem (może się to zmieni) coś tam się nauczyłem.

Obecnie przy okazji remontu zmieniam szkiełko i sumpa (wcześniej było po słodkim więc troszkę to nie pasowało)

Na początku przedstawię obecną konfigurację:

Baniak 340 x 67 x 65h cm + doklejany komin 20x67cm

Sump 200 x 50 x 41

Odpieniacz Reef Octopus RO-PS5000int.

cyrkulacja 4x Tunze 6095

Lampa Metis Hyprion R2 4x 150 + Metis Hyperion R2 2x 150

Pompa New Jet 6000

zamierzam trzymać mix lps, sps, miękkie to co będzie żyło - wychodzę z założenia że akwarium jest dla mnie a nie ja dla akwarium więc z doświadczenia wiem że niefoto już nie będzie, poza tym jestem leniwy i niecierpliwy

I od razu prosto z mostu

w 2-giej ewentualnie i 3- ej (od lewej) komorze sumpa chciałbym umieścić w koszyczkach seachem matrix (lub coś podobnego)

czy to dobry pomysł ?

czy ktoś to ma i może napisać krótka opinię

Może coś innego ?

Co możecie napisać na temat mojego sumpa - czego brakuje ? jakie jest wasze zdanie

Dziękuję za poświęcony czas

baniak długi jeden komin może nie obsłużyć, poza tym baniak bym trochę obniżył do 50-55 cm, skrócił, a zrobił głębszy na 80-90 cm - mój następny projekt właśnie taki będzie głębokość 80-100, ale to tylko kwestia miejsca i gustu.

sump przekombinowany

cyrkulacja i pompa powrotu za słabe

odpieniacz stanowczo za cienki

napisz z jakiego jesteś miasta i dogadaj się z kimś kto pomoże założyć Ci akwa, bo sporo kasy możesz wtopić

na marginesie matrix potrzebuje dość silnego przepływu i należy go po roku wymienić

pozdr

Baniak 340 x 67 x 65h cm ; Sump 200 x 50 x 41 ; Odpieniacz Deltec SC 2561; cyrkulacja 4x Tunze 6095 + Blau Wave Motion 20000 ; Lampa Metis Hyprion R2 4x 150 ; Pompa New Jet 6000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki za sugestię

komin w czerokości 65cm poprzednio było 49 cm przy tej samej pompie i było ok

wysokość szkla to 65 cm ale faktyczne pole widzenia to 51cm (szafka zakrywa) głębokość wyciśnięta co do milimetra (taki pokój)

sump przekombinowany ? możesz rozwinąć myśl

co do cyrkulacji też mam pewne obawy będę zwiększał w razie potrzeby (myślę o dołożeniu waveboxa)

co do odpieniacza to sam nie wiem ostatnio miałem wrażenie że na pusto chodzi (za to glon pięknie rósł)

jestem z pod warszawy a kasa już od roku wtopiona :smiling:

pozdr

Baniak 340 x 67 x 65h cm ; Sump 200 x 50 x 41 ; Odpieniacz Deltec SC 2561; cyrkulacja 4x Tunze 6095 + Blau Wave Motion 20000 ; Lampa Metis Hyprion R2 4x 150 ; Pompa New Jet 6000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.