Skocz do zawartości
MojeSumienie

nie bardzo wiem co się dzieje...

Rekomendowane odpowiedzi

Ja bym stawiał na okrzemki. Dolałeś wodę , płukałeś piach podejrzewam że w wodzie z tego samego źródła co dolewka, gdyby to było dino już dawno pływałyby Ci gluty z bąbelkami powietrza.

160 litrów (100X40X40), Ok. 12kg skały (start na suchej), 4X39W, Deltec MCE600, 2X Aquael 2600.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pocieszyłeś mnie trochę... nie ukrywam, że liczyłem, że się wypowiesz :)

5629_5719.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak juz to proponuje te: Valennciennnea seksguttata. Nie podnosi tak wysoko piachu i nie zasypie korali, chyba ze stoja na piasku.

Mysle, ze nie ma problemu. Byc moze konczy sie zywotnosc zywicy w DI, mimo ze TDS pokazuje zero.

Jak juz napisano, trzymanie dobrych parametrow jest czesto wlasciwe, a troche adsorbera na Si nigdy nie zaszkodzi.

Nie ma tez pewnosci czym testujesz PO4. Czasami brak rozsadnej rownowagi miedzy NO3 i PO4 tez skutkuje roznymi wybrykami, a dodawanie roznych extrasow dla korali juz napewno, gdy sie przedobrzy.

Takie zbrazowienia sie zdazaja i trwaja dlugo, ale Twoje korale i skala wygladaja dobrze, takze bez paniki :welcome:

Zaczalbym od zywicy w DI i adsorbera Si.

pocieszyłeś mnie trochę... nie ukrywam, że liczyłem, że się wypowiesz :)

sie mi coś posty zdublowaly....

Edytowane przez MojeSumienie (wyświetl historię edycji)

5629_5719.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam akwa od wrzesnia 2012 tez mialem cos takiego na piasku zniklo po kupnie rozgwiazdy piaskowej i chyba 2 slimakow

teraz jest bialo jak snieg

moja euphylia tez tak wygladala ale ja uznalem ze to przez ta ilosc pokarmu dawalem tylko 1/4 kostki teraz cala na dzien i sie poprawilo ale nie mowie ze to pomoze

Edytowane przez Kicajec (wyświetl historię edycji)

a

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

całą kostke na 2 malutkie ryby? to przecie zrobie szambo

5629_5719.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie mowie ze to u ciebie ale moze 2 razy do dnia ale tak po 1/4

a

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe. Też mam brąz na piasku. Jak odessam, to wraca, jak nie odessam, utrzymuje się na takim samym poziomie. Nadmieniam, że mam w akwa Phosguard(P i Si). No i trochę waty w kaskadzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i wszystko już wiadomo...

niskie kH i.... pierwsze stadium cyjano... dwa duże ogniska zapalne odkryte za skałami..

kH podnoszę... akwarium przechodzi właśnie kwarantanne z chemicleanem... zobaczymy co będzie za 48h.

Krzemianów nie ma... test pokazał 0,1 więc to nie były okrzemki...

to tyle...

5629_5719.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Darek,

nie zrozumialem ostatniej wypowiedzi...?

Jesli to test na krzemiany pokazal 0,1 to juz dalej nie szukaj. Gdyby to pokazal w nowej solance, to pol biedy, ale jesli w akwarium to cos jest nie tak.

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale co może być nie tak z Si?

wszystkie testy wyszły poprawne, oprócz kH - tu zgubiła mnie pewność, że skoro wszystko jest ok to i z tym też będzie.

jedynie zasolenie ciut za wysokie bo 1,024-1,025

5629_5719.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Krzemianów nie ma... test pokazał 0,1 "

Jesli test to pokazal, to jest do d... a nie "prawie nie ma", o to mi chodzilo. :welcome:

Przy takim wyniku, krzemianow jest pelno. :on2long:

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no w sumie to racja :)

chyba mi się już wszystko za przeproszeniem podup...ło.. :)

5629_5719.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak juz to proponuje te: Valennciennnea seksguttata. Nie podnosi tak wysoko piachu i nie zasypie korali, chyba ze stoja na piasku.

Mysle, ze nie ma problemu. Byc moze konczy sie zywotnosc zywicy w DI, mimo ze TDS pokazuje zero.

Jak juz napisano, trzymanie dobrych parametrow jest czesto wlasciwe, a troche adsorbera na Si nigdy nie zaszkodzi.

Nie ma tez pewnosci czym testujesz PO4. Czasami brak rozsadnej rownowagi miedzy NO3 i PO4 tez skutkuje roznymi wybrykami, a dodawanie roznych extrasow dla korali juz napewno, gdy sie przedobrzy.

Takie zbrazowienia sie zdazaja i trwaja dlugo, ale Twoje korale i skala wygladaja dobrze, takze bez paniki :welcome:

Zaczalbym od zywicy w DI i adsorbera Si.

witam a jak sprawdzić czy żywica jest ok ???w sklepie nie potrafili mi powiedzieć.Co do babki ok tylko że u mnie wyskakiwała jak się wystraszyła po drugiej się poddałem :( Pozrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam a jak sprawdzić czy żywica jest ok ???w sklepie nie potrafili mi powiedzieć.Co do babki ok tylko że u mnie wyskakiwała jak się wystraszyła po drugiej się poddałem :( Pozrawiam

jak TDS pokazuje 0 to żywica jest ok, jak nie to do wymiany

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.