walpie Zgłoś Napisano 16 Marca 2013 Witam, Na podstawie wątka budowy odpieniaczy Darka-B30 skleciłem sobie mój pierwszy odpieniek. Z powodu że jeszcze nie mam swojego akwa. nie umiem go przetestować. Mam ogromną prośbę o informację czy otworki w "sitku" muszą być nawiercane stożkowo (czy jest to ważne) czy również dobrze będzie funkcjonował bez i czy wysokość "sitka" musi być taka sama jak w originale czy może być 2cm niżej? Za odpowiedzi z góry dziękuję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 16 Marca 2013 (edytowane) Nie musza byc stozkowe, to takie ulepszenie, choc pewnie testowane i sprawdzone. Byc moze chodzilo o wyciagniecie kolejnych 5% z wydajnosci pompy, mniejsze odkladanie sie brudu w otworach itd. Im nizej mozesz zamontowac sitko tym wieksza bedzie komora reakcyjna, czyli dobrze wyjdzie. Ja w poprzednim BK200 Mini wyszedlem z pompa calkiem na zewnatrz i obnizylem sitko az do poziomu otworu w korpusie (+3 cm na rurke 90°). Edytowane 16 Marca 2013 przez Stani (wyświetl historię edycji) Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
walpie Zgłoś Napisano 16 Marca 2013 W takim razie mnie uspokoiłeś, może nawet będzie funkcjonował. Dziękuję bardzo za info. Stani a uciągnie baniak 770 litrów? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 16 Marca 2013 Tak Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach