Skocz do zawartości
Yoka

Niesamowity ślimak

Rekomendowane odpowiedzi

Cieszę się że wam się podoba nasze ostatnie znalezisko.

Odpowiadając na najczęstsze pytanie: nie przyszedł z żywą skałą! jako całkowity przeciwnik stosowania żywej skały w akwarium nie używam i nie uznaje skały żywej więc i takiej nie mam. Ślimak najprawdopodobniej przyjechał z ostatnią dostawą Zoanthusów i małż a wszystko wyglądało tak...

Siedziałem przy komputerze i nagle słyszę krzyk... podbiegam do akwariów a tam Sylwia trzyma w ręku coś dziwnego co znalazła na podstawce od acanthstrea, mówi do mnie "weź to wyjmij bo nie wiem co to jest!" po wyjęciu zwierzaka łatwo określiliśmy że to ślimak nagoskrzelny i teraz zaczęły się schody. Zaczęliśmy zastanawiać się jak bardzo toksyczny jest to ślimak i czy trzeba nam się już ze soba żegnać czy skończy się tylko w szpitalu:)

Pobiegłem po książkę i tam dość sprawnie znalazłem tego oto jegomościa. Okazało się że nie ma się co bać o toksyny a na domiar ciekawego w internecie znaleźliśmy info że ten oto ślimak posiada zooxanthelle co czyni go jeszcze bardziej niezwykłym.

Dla bardziej ciekawych kilka bliższych zdjęć.

423398_594556557239927_1873758469_n.jpg

429769_594556553906594_2036867249_n.jpg

269252_594556583906591_878759921_n.jpg

562664_594556547239928_323876759_n.jpg

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w zasadzie toksyczne ślimaki to te kolorowe, w naturze tak jest że jak coś krzyczy kolorami, to mówi w ten sposób "weź mnie stary nie dotykaj".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak widać, niekoniecznie, skoro stał się jedną z forumowych maskotek :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jasny gwint,byłem wczoraj u @Yoki i zapomniałem zobaczyć ślimaczka :cursin:

Akwarium-247l(95/50/52)Obieg-NJ2300,cyrkulacja 2xTunze6055+Multicontroller7096+6045 za skałą.

odpieniacz DIY APF600,oświetlenie-swietlówki LED 6X15W+t5 2X39W.Miekkie+LPS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja ostatnio jak byłem u Yoka to szukałem go ze 20 minut - i tyle go widziałem :harhar: Być może pełzał sobie spokojnie po szybie przed samym nosem a ja jak głupi się wpatrywałem i nici z tego. Chociaż dzięki tym filmikom wiem jak wyglądał :smiling:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.