dirty_pig Zgłoś Napisano 25 Marca 2013 Witam ze względu że mam zmorę z podmiankami wody w akwarium chciałem przerobić swojego sumpa (zrobić od nowa). Pod akwarium mam wodę i kanalizację i ten fakt chciałbym wykorzystać do ułatwienia mi podmianek wody i wpadłem na taki pomysł jak poniżej. Proszę o wasze sugestie i jakieś poprawki w projekcie (ideowym) jaki wam przedstawię poniżej. Zasada działania: 1. sump tradycyjny 2-3 komory max 2. woda z rodi uzupelnia mi się automatycznie za pomocą elektrozaworu na instalacji i czujnika poziomu cieczy w zbiorniku z wodą do dolewki. 3. woda odparowana w sumpie uzupelnia sie grawitacyjnie dolewką automatyczna grawitacyjna 4. woda z rodi uzupelnia mi komore mieszania solanki grawitacyjnie za pomoca automatycznej dolewki grawitacyjnej. Po prostu po kazdej podmiance woda uzupełni mi się automatycznie. 5. 2 zawory jeden do podmianki świeżą wodą drugi do wylania wody "brudnej". oba działają grawitacyjnie. 6. 2 otwory zabezpieczające jeden i drugi aby nie zalać wszystkiego w firmie. grawitacyjny spływ do kanalizacji. Proszę o poprawki i sugestie może coś jeszcze mógłbym dodać. będe dodawał refungium i AS w tym sumpie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiflu Zgłoś Napisano 25 Marca 2013 Hej, mam podobne rozwiązanie tyle tylko że w osobnych zbiornikach. Wodę w zbiorniku RO dolewam za pomocą zegara na elektrozaworze, nadmiar przelewa się do kanalizacji - jeden plus - dolewka idzie w nocy, za dnia masz małą kontrole jeżeli by np zawiesił się pływak i dolewało by się cały czas świeże RO. Dolewanie odparowanej RO grawitacyjnie - nie wiem czy to rozwiązanie się sprawdzi. Komorę podmianki i komorę na świeżą solankę zrobił bym o podobnym litrażu - żeby nie kombinować. Cytuj "Wszystko co słyszymy jest opinią, nie faktem. Wszystko co widzimy jest punktem widzenia, nie prawdą." Aureliusz Nowe 730L Stare 470L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dirty_pig Zgłoś Napisano 25 Marca 2013 dzieki za uwagi. świerze rodi najwyżej wyleje się do kanalizacji gorzej z dolewką do supma. dlaczego ma sie nie sprawdzic grawitacyjna dolewka odparowanej, zawiesza się czy jak? nie chcę robić takich samych komór dolwewki i komory mieszania gdyz i tak mala komora mi mieszania wychodzi okolo 37L a chciałbym około 50L mieć. Mam jeszcze jeden pomysł jak bym zastosował zawór zwrotny przy dolewaniu wody z wody od dolewki do komory mieszania wtedy bym nie musiał stosować automatycznej dolewki grawitacyjnej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dirty_pig Zgłoś Napisano 25 Marca 2013 up Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach