Skocz do zawartości
dawidmNS

Przeprowadzka z 130 na 330 i problemy z tym zwiazane

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

Na dniach przyjdzie swiatlo, musze tylko pomalowac szafke jutro, kupic uszczelki i odpalam zbiornik.

Zbiornik ma 330litrow plus 130 litrow sump, okolo 130 litrow bedzie z obecnie dzialajacego juz zbiornika. Skala, 10kg piasku rowniez. Czy przekladajac odrazu ryby i korale bedzie ok? Nie stanie sie im krzywda?

Mam tez takie pytanie, chce zrobic refugium, wsadzic algi itp plus grubsza warstwa piachu, czy przy dobrej filtracji, jakosci wody mozna sie obejsc bez purigeny, Rowa itd? W Red Sea max 130 litrach mialem tego napakowane z marnym skutkiem. Glony nie ustepuja do dzis wiec teraz chce zrobic to porzadnie by nie miec z tym problemow. Czy to ze skala jest obrosnieta w glonach moze jakos negatywnie wplynac na start zbiornika czy bedzie ok (glony nitkowane zielone, teraz to juz nawet rozowy/czerwony kolor maja)? Oraz mam lampe UV, przyda sie? Niektorzy maja ja caly czas wlaczona, inni kilka godzin dziennie a inni wcale, jakie sa wasze opinie?

Bede wdzieczny za pomoc, nie chce odpalac zbiornika zaczynajac od porazek :)

Pozdrawiam

Dawid

Edytowane przez dawidmNS (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Troszkę mało masz tej wody z istniejącego zbiornika. Według mnie (a przerabiałem ten temat) zrób sobie solanke w nowym akwarium, zamontuj cyrkulację i co jakieś 4 dni podmieniaj w istniejącym zbiorniku na początek 10% zwiększając stopniowo ilość (choć dobrze by było troszkę wody z podmian od kogoś załatwić). Dzięki temu zabiegowi będziesz miał zgłowy aklimatyzację, a w twoim przypadku nawet skała będzie tego potrzebowała.

Skałę wyczyść sobie z glonu, lecz i tak czeka cię ponowny jego wysyp. Piszesz że się czerwony robi więc przypuszczam że i cyjano cię dopadło.Lej bakterie startowe to złagodzi proces dojrzewania, i opracuj sobie jakiś sposób filtracji (probiotyka,vsv,dsb,pelletki)jak zaskoczy to się tego trzymaj, a glon sam zejdzie (ja się dość długo borykałem z morskim holendrem)

Red sea max 250 ........

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz możliwość utrzymania obu akwariów przez ok 3 tygodnie?

4860_6981.png

Jelenia Bay - zlikwidowane 08.02.2013

Jelenia Bay vol.2

90x50x45 OW

Sump 65x32x37 80L

Odpieniacz Reef Octopus 1000int

Cyrkulacja: Tunze 6025+Tunze 6015 oraz Tuzne Nano Wavebox

światło: Lampa LED CREE DIY 72W (CW/RB) + 2x39W T5 LED 196W

Obieg: Tunze Silence 1073.020

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, nie spieszy mi sie z sprzedaza starego zbiornika, zalezy mi na tym by utrzymac korale i ryby, wiec bez problemu moglbym robic podmianki. Postaram sie zdobyc wody z innego dzialajacego juz zbiornika.

Z filtracji chcialbym takie male DSB zrobic a u gory wrzucic troche alg cos ala refugium, lub w drugiej komorze, mam jeszcze jedna dodatkowa wolna komore wiec w dwoch moge cos pokabinowac :)

A jak z UV? podlaczyc i co jakis czas zalaczyc? Poprzedni wlasciciel wlaczal na 4h dziennie. Widzialem kilka zbiornikow co dzialaj caly czas z wlaczonym, oraz inne w razie chorobow. Wiec jak zrobic? Uzywac?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to masz bardzo komfortową sytuację - Odpal nowe akwarium zalewając je najlepiej nową solanką. I pozwól mu spokojnie dojrzewać przez 3 tygodnie. Podczas tego czasu lej bakterie - polecam Ci zestaw Red Sea Mature - mi on odpowiadał.

Jeśli o mnie chodzi to wodę z poprzedniego akwa używałbym tylko to aklimatyzacji korali - tzn. po ok 14 dniach zrób w starym podmiankę kilku litrow, a wode z podmianki wlej do wiaderka i tam aklimatyzuj część najprostszych korali - później wodę wylej i za kilka dni powtórka z następnymi koralami, na koniec przełóż ostatnie korale i reszte życia. Starą skałę bym odsprzedał żeby już nie destabilizować dojrzewającego zbiornika, ale jak zechcesz jej użyć to wyszoruj z glonów, dobrze wypłucz i włóż do nowego, ale pewnie zachwieje to parametrami. Wode ze starego wylej.

Druga opcja to tak jak pisał chmielu i jak w sumie robiłem ja, ale przy podmiankach między akwariami nie masz kontroli nad tym co jest w nowym co wg mnie destabilizuje dojrzewanie.

Jeśli chodzi o UV to nie używałbym go przy dojrzewaniu bo może wybić bakterie nitryfikacyjne. Ja osobiście startuje nowe akwana samym odpieniaczu i NO3:PO4-x i obserwuje. Jeśli uznam, że parametry są słabe to dołożę np refugium, dalej coś innego, ale będę miał pewność co się dzieje w akwa i dlaczego. Jak dołożysz te wszystkie filtry na raz i coś będzie nie tak to nie dojdziesz co jest przyczyną.

Niestety jeśli miałeś nadzieję na bezbolesną przekładkę bez dojrzewania to raczej się nie da :)

4860_6981.png

Jelenia Bay - zlikwidowane 08.02.2013

Jelenia Bay vol.2

90x50x45 OW

Sump 65x32x37 80L

Odpieniacz Reef Octopus 1000int

Cyrkulacja: Tunze 6025+Tunze 6015 oraz Tuzne Nano Wavebox

światło: Lampa LED CREE DIY 72W (CW/RB) + 2x39W T5 LED 196W

Obieg: Tunze Silence 1073.020

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziekuje za wszystkie porady, od wczoraj zbiornik sie zalewa RO, potrwa to dosyc sporo, ale nie spieszy sie. Potem solenie, zakup bakteri i niech dziala :)

Wiadomo, nie oczekuje ze dojrzewanie przejde bardzo lagodnie, raczej chodzilo mi czy w pozniejszym czasie, uzywanie UV przyda sie i jaki uzytek bedzie z tej lampy przy wysypie np glonow nitkowanych.

Refugium chcialbym odpalic i by juz bylo caly czas, chociazby dla samych tych alg i robali :p Jak juz bedzie dzialalo, dam kilka fotek jak to wszystko wyglada.

Pozdrawiam

Dawid

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.