Skocz do zawartości
pietrucha100

HYDOR Slim-Skin Nano raz jest cichy raz głośny

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Posiadam odpieniacz jak w temacie i mam następujący problem.

Początkowo jak uruchomiłem odpieniacz był dość głośny. Po kilku dniach cały rozebrałem i złożyłem ponownie - bajka (cicha praca). Obecnie znowu zaczął warczeć - przecież nie będę go rozbierał co 3 dni :smiling: Czy ktoś się zetknął z czymś podobnym - prośba o porady.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój działa od wczoraj i też tak z początku buczał. Po odczepieniu wężyka od powietrza od tych uchwytów odpieniacza i ponownym zamontowaniu odpieniacza, wszelakie buczenie ustało. Wina wężyka to raczej nie była ale przypuszczam że ustawienie odpieniacza. Możesz zastosować gumowe czy silikonowe podkładki wygłuszające pod uchwyty mocujące odpieniacz do szyby. Możliwe że pompa się poluźniła i zaczyna przez to warczeć.

Ewentualnie zostaw i daj mu czas na dotarcie. Ja mam podobnie z kaskadą. Po jej zatrzymaniu przez pierwsze kilka dni chodzi głośno po czym milknie i jest już OK do aż do następnego wyłączenia.

54 litry od Aquael'a ^^,

Akwarium: 60x30x30, Oświetlenie: 2x Aquael ECOLIGHT DUO (2x11W), Filtracja/Cyrkulacja: Kaskada FNZ3 1200L\H (aktualnie pusta), HYDOR Koralia Nano 900, Sól: RedCoral, Odpieniacz: brak, Suplementy: brak

START - 24.01.2013 - KONIEC 20.06.2015

30 litrów od Aquael'a ^^,

Akwarium: 30x30x35, Oświetlenie: Aquael ECOLIGHT DUO (2x11W), Filtracja/Cyrkulacja: Kaskada FNZ3 1200L\H (purigen, chemi pure elite, aniphos, żywa skała) HYDOR Koralia Nano 900, Sól: RedCoral, Odpieniacz: brak, Suplementy: brak

START - 22.07.2011 - KONIEC 26.01.2013

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak, ale mój odpieniek działa około 2 tygodni więc do tej pory powinien już się chyba dotrzeć. Przez te kilka dni cichej pracy nie wyłączałem go na noc i było git - teraz małżonka goni mnie z sypialni :chris:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdziłbym go rozebrać raz jeszcze i zobaczyć czy przypadkiem coś w środku nie jest luźne....

Po za tym to w czym przejawia się jego głośna praca? Buczy w sensie że przenosi drżenie na całe akwarium czy sam pompa wydaje dziwne dźwięki?

54 litry od Aquael'a ^^,

Akwarium: 60x30x30, Oświetlenie: 2x Aquael ECOLIGHT DUO (2x11W), Filtracja/Cyrkulacja: Kaskada FNZ3 1200L\H (aktualnie pusta), HYDOR Koralia Nano 900, Sól: RedCoral, Odpieniacz: brak, Suplementy: brak

Akwarium: 30x30x35, Oświetlenie: Aquael ECOLIGHT DUO (2x11W), Filtracja/Cyrkulacja: Kaskada FNZ3 1200L\H (purigen, chemi pure elite, aniphos, żywa skała) HYDOR Koralia Nano 900, Sól: RedCoral, Odpieniacz: brak, Suplementy: brak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdziłbym go rozebrać raz jeszcze i zobaczyć czy przypadkiem coś w środku nie jest luźne....

Po za tym to w czym przejawia się jego głośna praca? Buczy w sensie że przenosi drżenie na całe akwarium czy sam pompa wydaje dziwne dźwięki?

Samo buczenie mi specjalnie nie przeszkadza - wiadomo, że jak pieni to musi być trochę słychać, natomiast pompa lub ten wirniczek w środku tak jakby dostawały luzów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam podobnie przy kaskadzie, że po włączeniu jej ponownie na wirniku są luzy i hałasuje. Aby pozbyć się hałasu uruchamiam kaskadę kilka razy raz po raz i patrzę kiedy będzie OK. Lub jeśli mam czas to czekam aż sama się uciszy.

Ten odpieniacz działa chyba na zwężce Venturiego więc to raczej będzie wina samej pompy. Rozbierze odpieniacz i zobacz czy może ten element z pompą nie jest czasami luźny.

54 litry od Aquael'a ^^,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj ponownie wszystko rozkręciłem i złożyłem do kupy - na razie po włożeniu jest cichy. Zobaczymy jak długo tak będzie, natomiast po tym czyszczeniu pieni jak szalony. W 2 godziny połowę kubka zapełnił :thumbup:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.