Skocz do zawartości
erda

Schuran 100 wyciszenie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Tak jak w temacie jak wyciszyć , wyregulować ten odpieniacz aby cicho pracował .

W 15 sekundzie zatykam dopływ powietrza i następuje cisza .Próbowałem regulacji na pompie i na powietrzu , wężyk zasysający powietrze za okno bez skutku .Wydaje mi się że jest to odgłos wydostający się w momencie dopływu wody z powietrzem do odpieniacza.Próby są robione w wodzie z octem

Edytowane przez erda (wyświetl historię edycji)

299L(100x65x46) plus sump . Oświetlenie 2x24w t5 Narva Blue 2 i Sylvania Marinestar + LED 36W +LED 18W 3xUV , 2xRB, 1Blue+80W LED CHIP .Odpieniacz Deltec SC 1350, skały około 12 kg sucha , 20 kg żywy piasek red sea live reef , cyrkulacja RW-15 , obiegówka Jebao 3000 .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Może tłumik na rurce zasysającej powietrze by pomógł. Ja z Deltec 1455 dostałem fabryczny tłumik i po dotarciu pienidło chodzi całkiem cicho.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zainwestuj w tłumik, pisz do sebastka

96448be75505dd17a64fb81e9a8d94c5u771a678.png

550 w obiegu

gg 3606492

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zainwestuj w tłumik, pisz do sebastka

nie wydaje mi się żeby było to wina poboru powietrza , wężyk wyprowadzony za okno, tłumik DIY .Jak najbardziej mi wycisza sam pobór powietrza .Nie wiem co z tym robić na razie nie mam uruchomionego akwarium z tym odpieniaczem ale na pewno nie może on tak pracować .

299L(100x65x46) plus sump . Oświetlenie 2x24w t5 Narva Blue 2 i Sylvania Marinestar + LED 36W +LED 18W 3xUV , 2xRB, 1Blue+80W LED CHIP .Odpieniacz Deltec SC 1350, skały około 12 kg sucha , 20 kg żywy piasek red sea live reef , cyrkulacja RW-15 , obiegówka Jebao 3000 .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam schurana 120 i bez tłumika chodzi jak Twój

spróbuj palcem zmniejszyć trochę dopływ powietrza i zobaczysz czy Ci pomoże

Start 1.03.2012 250L + 96L sump, LR 18kg, LS 18kg, NJ3000, Schuran Jetskim 120, ATI 6x39w, Tunze 6045 i 6095 probiotyka z AF

http://nano-reef.pl/...us/page__st__60

4718_4730.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam schurana 120 i bez tłumika chodzi jak Twój

spróbuj palcem zmniejszyć trochę dopływ powietrza i zobaczysz czy Ci pomoże

To już jest z zmniejszonym dopływem powietrza na zaworze przed tłumikiem , skręcę na minimum to oczywiście się wyciszy ale nic nie pieni, leci sama woda przez cały odpieniacz.Efekt ten sam czy zmniejszę dopływ wody lub powietrza .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na mój słuch jest coś nie tak z pompą, jakby wirnik o coś ocierał i stąd ten warkot. Rozbierz ją i zakręć łopatkami czy chodzi równo, czy ma jakieś nierówności na magnecie, trzpieniu lub czymkolwiek. Jak nic nie widzisz to reklamuj, bo jest ewidentnie coś nie tak. Może masz mesh założony na igły i nierówno wirnik chodzi, lub wyrobiły się ceramiczne uchwyty w pompie.

ReefMax White /~15 KG LR/ 9 KG LS /Newa Wave 1,6 / Koralia Nano Evo 1600 / 3x24W T5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pompa odpada , była podpięta Atman 305 mniej głośne było ale tylko z powodu że mniej wody pompowała.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a moze jakas czesc odpieniacza wpada w rezonans lub obija o dno lub scianke sumpa ? i stad ten warkot ?

ReefMax White /~15 KG LR/ 9 KG LS /Newa Wave 1,6 / Koralia Nano Evo 1600 / 3x24W T5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.