Skocz do zawartości
kordla

Problemy z Glonami BARDZO DUŻE

Rekomendowane odpowiedzi

Od jakiegoś czasu pojawiły się bardzo nieznośne glony pokrywają niestety żywą skałe. Glony są koloru zielonego,czerwonego z przewagą zielonych, nie są to glony nitkowate pokrywają skałe uniemożliwiając jej prawidłowe oddychanie.W dodatku skała cały czas "gazuje" pokryta jest "bąblami" Jak do tej pory to - jedynym sposobem usuwania tego "dziadostwa" jest przedmuchiwanie skał pompką lecz niestety problem powraca po dniu, dwuch po tygodniu jest już cała pokryta tymi glonami i ma pełno bąblów więc pozostaje pompka i płukanie skał. Niem mam pojęcia co może być powodem moich problemów może ktoś mi coś podpowie. Aha korale i ryby są w dobrej kondycji nie ma z nimi żadnych poroblemów.Pozdrawiam i czekam na pomoc.

500 Liter-ków + ze 100L wody w sump-ie aaaaaaa i graciarstwa trochu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to masz cyjano, poszukaj na forum kilka razy juz o tym bylo.

zwieksz cyrkulacje, lej kalkwasser, ogranicz podawanie mikroelementow i innych preparatow, odsysaj czesto badziewie ze skal.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam sie z menderskim . A co do przedmuchiwania to nie rozdmuchuj tego po zbiorniku ,bo wraca tylko odsysaj i wypierdzielaj. Zdarzyło mi się z tym też walczyc i troche to potrwa.Cyrkulacje zwiększ ale i sprawdz czy nie masz martwych miejsc. Mi kiedyś zostało takie miejsce gdy walczylem tak że nie moglem sie ich z tamtad pozbyc choc odeszły z większości akwa. Dopiero przestawienie cyrkulacji dobiło gada.

Nareszcie przesiadka na 540 litrów .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurcze tak czytam i sie zastanawiam co ja mam w akwarium za glony czy jakieś inne paskudstwo.

Wygląda to jak wata ,ale jest fioletowe i bardzo łatwo sie to odrywa , za jakiś czas znowu sie tworzy.

Było mineło - akwarium to już wspomnienie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Osobiście na problemy z glonami polecam Rowaphos lub jakiś inny absorbent fosforanów plus gruntowane oczyszczenia akwarium z syfu, w szczególności tego który się zebrał w skałach i pod nimi, ewentualnie wymianę lub oczyszczenie piasku.

120/60/60 - 430l, 2x400W 20KK BLV, Wavebox + 6100 + 6060 + 6045 + 6025

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tynio mam takie same gloniska u siebie i tez porastają niektóre skałki, najchętniej te bardzo porowate. Są to glony wapienne które bardzo ładnie oczyszczają wodę a pozbyć się ich można tylko w sposób jaki aopisał Paweł2000, ale rowaphos nic nie da. Stosowałem, oprócz zaprzestania pulsowania u Xeni nic więcej nie uzyskałem.

na razie 50 l żeby nie wypaść z obiegu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Tomek

"ale rowaphos nic nie da. Stosowałem, oprócz zaprzestania pulsowania u Xeni nic więcej nie uzyskałem"

Wyprowadzanie PO4 z akwarium to dlugi proces i b.dobrze bo korale zle reaguja na szybkie zmiany. Zmierzyles ile PO4 miales przed a ile po zastosowaniu Rowaphos?

Pozdrawiam

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.