Skocz do zawartości
MojeSumienie

112l w Tychach :)

Rekomendowane odpowiedzi

a borsuka MojeSumienie ma? One lubią valonię

LED Maxspect, Tematy lufta

Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

borsuka do 112l ? :)

chcieć to bym chciał :) ale on nawet się u mnie nie obróci :)

Mitraxa tez nie mam

5629_5719.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wsadziłem do reefmaxa małego borsuka (80litrów) - zjadł bryopsis. Nie przesadzajmy z tymi litrami ... wsadzić można małą rybkę, zwłaszcza jeśli ma to uzasadnienie praktyczne i później można "podać dalej".

Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm jest to jakieś wyjście, tylko gdzie kupię taką małą rybę? Wszystkie wielkie są.

Poza tym wiesz... moje akwarium jest miesiąc po przekładce. Niby parametry mam w normie, ale okrzemki na piasku jeszcze mam.

Wszystko się pompuję (o dziwo calaustrea coraz mocniej) ale xenia mi nie rośnie - a z tego co widzę sporo ludzi hoduje xenie, żeby patrzeć czy coś jest nie tak.... i wychodzi, że u mnie coś jest nie tak... tylko co?

od tygodnia zacząłem lać pierwiastki - mimo, że dozuje ballinga... a xenia jak była podkulona tak jest. Być może mam za sterylnie - nie mam pojęcia

był taki okres po zalaniu nowego akwarium, ze codziennie robiłem testy, kombinowałem cudowałem... ale zaczynam powoli już od tego odchodzić... bo zaraz dostane do łba :)

w końcu to akwarium ma być dla mnie, a nie ja dla akwarium

Edytowane przez MojeSumienie (wyświetl historię edycji)

5629_5719.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no właśnie

dasz trochę spokoju baniakowi to będzie lepiej.

Xenia - tak to już z nią jest, a że to żaden hit to nie ma co lać jodu by Ci klaskała jak u Rubika bo z tego co piszesz to zacząłeś lać rozszerzonego ballinga z solą bez nacl? Jesli tak to ten płyn sobie w tak świeżym baniaku daruj bo dajesz pożywkę glonom i innym plagom.

Rybę możesz wkładać jeśli azotyny sa zerowe, azotany i fosforany są już niskie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z ballinga leje tylko kh, ca i mg

z dodatkowych dupereli to tak jak pisałem, witaminy i aminokwasy - raz w tyg. po jednej kropli

raz w tyg leje też żarło dla dla korali - kondensat (jedna kropla)

Azotany - 5

EDIT:

generalnie z ballinga chce całkowicie zrezygnować od przyszłej podmiany. Chcę kupić trochę bogatszą sól - teraz używam IO i wymieszam te sole ze sobą.

Bo ja mam w 99% same miękasy + 1 sps więc nie ma sensu się zabijać z ballingiem.

Chce dozować tylko mikroelementy z kenta + podmiany co 3 tyg. Wydaje mi się, że to spokojnie załatwi całą sprawę.

Edytowane przez MojeSumienie (wyświetl historię edycji)

5629_5719.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy takiej obsadzie równie dobrze możesz zostać przy tej uboższej soli. Wszystkie eksperymenty z dawkami suplementów dadzą Ci doświadczenie co przynosi jakie plagi i mozliwe klopoty po przedawkowaniu. Także czasami lepiej postawić na sprawdzone regularne podmiany wody jesli nie chce się bawić w suplementacje, ballingi etc. Wtedy prostsze spsy będą również ładnie się rozwijać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm

czy w takim razie dozując te witaminy mogę się spodziewać czegoś złego? W instrukcji producent napisał, że dozować jedna kroplę na każde 100 l co 2 dni. Ja dozuję jedną kroplę na tydzień. A w obiegu jest około 160l

5629_5719.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witaminy ok, aminokwasy jeśli w takiej proporcji zmniejszonej również powinno być ok. Bardziej chodzi mi o to, że chcesz zmienić coś w dotychczasowej praktyce sądząc, że będzie to znacznie lepsze, prostsze. Przy miekkasach podstawowa sól wydaje się być wystarczająca. NAHCO3 też warto mieć pod ręką w razie potrzeby by delikatnie podbijać Kh, w porównaniu do tego żebys chciał twardość podbić poprzez podmianę bogatszą solą. Łatwiej odstawić balling, który z niewiadomych przyczyn zacząłeś stosować (bo tego nie przeczytałem), robić dotychczasowe podmiany i obserwować bez nerwów baniaczek :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ballinga zacząłem stosować, bo po testach na wapń, okazało się, że wapń jest bardzo niski.

Pojechałem do sklepu - kupiłem "magiczny" płyn na wapń z grotecha - wlałem zgodnie z "obstrukcją" i ... bum bum bęc... poleciał magnez, poleciało kh - poleciało wszystko...

dziś wiem, że zrobiłbym podmiany po 5l co 3 dzień, i myślę, że wyprostowałbym szybko te parametry.

Balling oczywiście nie jest zły, ale "kłopotliwy" :)

5629_5719.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

taka jest akwarystyka morska, wszystko jest ze sobą powiązane. To hobby uczy pokory i zawsze jest coś nowego z czym trzeba się zmierzyć :) Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak trochę offtopowo sie zrobiło...

ale możecie mi wytłumaczyć jakie parametry w akwarium odpowiadają za ewentualny rozwój valonii?

To jest glon, który po prostu był na skale? czy się sam wyhodował u mnie?

Czego muszę pilnować, żeby go wyeliminować i żeby się już więcej nie pojawił?

5629_5719.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic się samo nie bierze jakiś zarodek musiałeś mieć :D

Mi się pojawiło parę kulek ale mitraxy zaraz sobie z nimi poradziły

Edytowane przez Signarus (wyświetl historię edycji)

Start 1.03.2012 250L + 96L sump, LR 18kg, LS 18kg, NJ3000, Schuran Jetskim 120, ATI 6x39w, Tunze 6045 i 6095 probiotyka z AF

http://nano-reef.pl/...us/page__st__60

4718_4730.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

patrze teraz na te mitraxy - czy one nie są za wielkie do mojego akwarium?

bo jak zeżrą valonię, żeby mi się nie zajęły koralami. Nie wiem czy kupić jeden czy 2?

5629_5719.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

patrze teraz na te mitraxy - czy one nie są za wielkie do mojego akwarium?

bo jak zeżrą valonię, żeby mi się nie zajęły koralami. Nie wiem czy kupić jeden czy 2?

sa różne wielkości mitraxów od 1groszówek po kobiecą pięść

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mały update :)

baniaczek w całości

post-14969-0-21117200-1368549964_thumb.jpg

rhodactis fluo

post-14969-0-62572000-1368550000_thumb.jpg

moje zoaski

post-14969-0-47030000-1368550025_thumb.jpg

drugie zoaski

post-14969-0-16086900-1368550057_thumb.jpg

szorstnik

post-14969-0-18740900-1368550084_thumb.jpg

duncanopsammia axifuga

post-14969-0-51098700-1368550213_thumb.jpg

rurówka :)

post-14969-0-63195700-1368550233_thumb.jpg

5629_5719.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wypas :) A mithraxy to bardzo, bardzo, bardzo fajniste krabiki. Niestety zwykle żyją krótko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szorstnik elegancko daje radę :) Czy aż tyle valonii jest, żeby z nią walczyć? Przy niskich azotanach i fosforanach zazwyczaj hamuje wzrost, tak że można na bieżąco usuwać (jeśli już ktoś musi) :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

valonii jest sporo na jednej skałce ze 30 kulek

5629_5719.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kupiłem krewetki czyszczące - 2 szt. i ... krew mnie zalewa

upodobały sobie miejsce na moich zoasach, które w tym układzie są cały czas pozamykane.

Jak nie biegają po zoasach to po rhodactisie...

czy jest jakiś sposób, żeby je "wytresować"? Bo nie ukrywam, że zastanawiam się nad odłowieniem i sprzedaniem - przynajmniej jednej.

Jeszcze tak upierdliwych stworzeń nie widziałem... potrafią wyciągnąć artemię z "paszczy" rico i walczyć z szorstnikiem wyrywając mu żarcie :)

pomożecie?

5629_5719.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe, trochę można je wytresować.

Ja miałem identyczne problemy. Czasami udawałem, że mnie to nie obchodzi - wrzucałem żarcie i wychodziłem, bo pewnie bym oszalał. Jak chciałem trochę mocniej pokarmić różne zwierzaki to zamykałem krewetki w zagrodzie. W rogu akwarium wrzucałem kilka kawałków mrożonej krewetki albo małża i wstawiałem płytę plexi, odgradzając od reszty. Plexi była za niska i po paru minutach przepływały górą ale może to być jakiś punkt wyjścia. W końcu, krewetki same biegły w ten róg żeby dostać mięsko jak wyłączałem cyrkulację. Kawałki powinny być dość duże, żeby musiały je rwać - zyskujesz kilka dodatkowych minut :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm - może kupie kotnik i po prostu będę je tam zapędzał, a potem podnosił kotnik tak, żeby wystawał lekko nad powierzchnię.

chyba nie wyskoczą?

5629_5719.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Enia

Piękny masz ten baniaczek. :) Ja też mam szorstnika,ale chyba w innym kolorze i też mu krewetka wyrywa jedzenie,muszę go karmić jak nie ma jej w pobliżu.Jaki kolor macek w środku ma Twój szorstnik,bo na zdjęciach nie widać.:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a borsuk już pływa?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.