Skocz do zawartości
góral

nowe 80x50x35

Rekomendowane odpowiedzi

Witam:)

Jestem nowy na forum i chciałbym się przywitać:) Od dłuższego czasu już czytam namiętnie to forum. Chciałbym Was prosić o pomoc przy założeniu morszczaka w szkle 80x50x35, czy może lepiej w 60x40x40?

W tym pierwszym mam obecnie Malawi i zrobiłbym małą przeprowadzkę. Z racji że nie mam doświadczenia z morszczyzną proszę o porady co i jak:) Na początek ma być low cash:) w miarę czasu będę zamieniał sprzęt na bardziej markowy. Wstępnie już wymyśliłem że część akwa poświęcę na panel do filtracji, zamiast np. kaskady. No i problem z oświetleniem:)) strasznie drogie te świetlówki wychodzą:D:D

Z góry dzięki za pomoc:)

Filtr RO już posiadam;)

Pozdrawiam

Szymon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj ! Moim zdaniem 60x40x40 będzie bardziej ustawne, ale to zależy jaką masz wizję ułożenia skały. Myślę jednak, ze z tym będzie łatwiej.

Świetlówki wychodzą drogie, oświetlenie jest jedną z najdroższych części. Tanio ciężko coś wymyślic.

Jezeli mogę Ci coś doradzić to nie kupuj taniego żeby potem zmieniać sprzęt bo to bez sensu. Kup tak żeby było dobrze, nazbieraj więcej kasy i tak będzie łatwiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym jednak postawił na większą powierzchnie dna, czyli wariant 80 x 50 x 35, daje ci to chyba same korzysci: większy litraż, większą głębie, szczególnie chyba cenną w morskich akwariach. Do tego na zagranicznych forach można znaleźć super zrobione płytkie akwaria więc możesz poszukać inspiracji na cos takiego .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do taniego sprzętu to miałem na myśli na początek np. JVP 101 zamiast Tunze czy HBL 701 zamiast FZN3, tak więc aż takiego szoku przy wymianie na lepsze nie będzie. A nawet HBL już mam 3 lata i żadnych problemów, ale pewnie JVP trzeba będzie wymienić. Na świetlówkach nie mam zamiaru oszczędzać, dam pewnie ATI Blue Plus i Aqua Blue Premium:) RO już mam, chyba nawet siedmiostopniowe:P co do wymiaru akwa to właśnie nie wiem:)) Taki wymiar super jest przy Malawi, powierzchnia dna jak przy 200l.

Mam nadzieję że koledzy z Krk i okolic mi pomogą przy starcie i zasiedlaniu jakimiś szczepkami:))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do szkła, wybrałbym pierwszą opcję. nie trzeba skał ustawiać wysoko w wodzie ;D

70x45x45 (140l) panel 70x17x45 (53l)

Midiflotor

Jebao WP-25

Lampa PS BP 160W Master

New Jet 1200

6430_6571.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

obojętnie który rozmiar wybierzesz - różnica cenowa będzie tylko w kosztach skały

jeśli chodzi o tanią lampę - możesz zaoszczędzić 200 zł kupując lampę na allegro od Trzmiela 4*t5 i przerobić ją dodając drugi kabel.

u mnie jak narazie fajnie sprawdza się ta lampa. Nie jest to szczyt szczęścia, ale...

2 tys trzeba liczyć razem z sumpem. to tak na strzał...

i nie ma sensu oszczędzać.

pompki jvp są fajne bo tanie i jak to chińskie, albo będzie działać, albo się spieprzy i nie będzie.

Ja tydzień temu przesiadałem się na większe i mam jedną pompkę tunze, drugą kupiłem jvp. Przy pompach jvp pamiętaj, że jak chińczyk napisał 2500l/h - to pompa bedzie dawać 1500l/h :) albo i mniej.

ja bym zrobił 80*50*35 (miałem 60*40*40) - efekt jest naprawdę rewelka. A głebia bezcenna.

powodzenia

Darek

Edytowane przez MojeSumienie (wyświetl historię edycji)

5629_5719.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odp.:) jeśli chodzi o lampę to samą lampę jestem w stanie sobie sam skombinować i to taniej. Jedynie cena świetlówek jest niezła:) zwłaszcza że przy wersji 80x... to pewnie z 6x24w będzie potrzeba?? Hmmm no i mocno zastanawiam się nad mimo wszystko wydzieleniem panelu zamiast sumpa, pewnie wtedy byłoby jakieś ~60x50x35 + panel. Wiem, że oszczędności mogą się zemścić ale będę nadrabiał zaangażowaniem i systematyką;) Co do chińczyków...różnie to bywa, znam przypadki gdzie 600l/h chińczyka lepiej daje niż 1000l/h markowego sprzętu. A cena jest o 70% mniejsza, więc to kusi:P a nawet nie żal jak się zrąbie:))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

80cm długości daje większe przebiegi rybom :) Do tego głębia też jest na plus. Mi osobiście bardzo podobają się niskie i rozłożyste akwaria więc wysokość też mi odpowiada. Dodatkowo przy takiej wysokości potrzebujesz znacznie mniej światła - zależy co chcesz trzymać, ale zakładam, że jak na nowego to wszystko co ładne :) więc wg mnie 4x24W to będzie aż ZA DUŻO. Pamiętaj, że wszystkie współczynniki są licznone dla typowych szkieł 50-60cm. Przy 35cm zapotrzebowanie na moc maleje. Kiedyś dawno temu był w dziale dla nowicjuszy artykuł na ten temat, ale ostatnio nie mogłem go już znaleźć. Przy takiej wysokości nie decyduj się raczej na HQI. T5 będą ok.

Piszesz o kaskadzie,albo panelu. Sumpa nie da rady? Na pudełku przelewowym np. W dłuższym użytkowaniu same korzyści...

Ja do JVP podchodzę z dużym dystansem - tak około dziesięciometrowym żeby ich nie słyszeć:) Do takich wymiarów 101 będzie za słaba. Poszukaj może na targowisku coś w stylu 2xtunze 6025 albo koralia 2600.

4860_6981.png

Jelenia Bay - zlikwidowane 08.02.2013

Jelenia Bay vol.2

90x50x45 OW

Sump 65x32x37 80L

Odpieniacz Reef Octopus 1000int

Cyrkulacja: Tunze 6025+Tunze 6015 oraz Tuzne Nano Wavebox

światło: Lampa LED CREE DIY 72W (CW/RB) + 2x39W T5 LED 196W

Obieg: Tunze Silence 1073.020

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moja jvp100 pracuje cichutko :)

czy 2 tunze 6025 nie zrobią wirówki w akwarium? to tylko 80 cm :)

5629_5719.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja przy 90cm mam 4000 i wavebox i do wirówki jest bardzo daleko. Przy załączeniu 2x4000 jest troche za mocno :)

Cieszy mnie że jvp mogą jednak pracować cicho :) JA miałem takie traktory, że nadają się do mieszania podmianki :)

4860_6981.png

Jelenia Bay - zlikwidowane 08.02.2013

Jelenia Bay vol.2

90x50x45 OW

Sump 65x32x37 80L

Odpieniacz Reef Octopus 1000int

Cyrkulacja: Tunze 6025+Tunze 6015 oraz Tuzne Nano Wavebox

światło: Lampa LED CREE DIY 72W (CW/RB) + 2x39W T5 LED 196W

Obieg: Tunze Silence 1073.020

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiadomo, co ładne to pożądane:) ale nauczony doświadczeniem z pyśkami, chociaż to też piękne ryby, równie ważne jest to co ciekawe:)) bo to tak na prawdę przykuwa oko i zachęca do długiej obserwacji zbiornika:)

No jeśli chodzi o cyrkulację to oczywiście jeśli środki pozwolą to będzie wersja najlepsza:)

Sumpa da radę, jak najbardziej, ale zastanawiałem się nad czymś prostszym na początek:P mógłbym wydzielić np 10x50, lub kaskadę a w razie późniejszego rozrostu i czasu zrobić sump'a, no i wyciąć panel.

Generalnie sprawa wygląda tak, że chciałbym po prostu wystartować i powoli, wraz z dojrzewaniem zbiornika i dokładaniem obsady rozbudowywać go. Jak już zacznę to nie cofnę się, ale nie chce zbytnio czasu tracić. Kiedy szkło i woda już będzie to wtedy na spokojnie i powoli będziemy walczyć :p To taka moja wersja, oczywiście opieram się na Waszym doświadczeniu i jeśli uważacie że coś nie ma sensu to nie po to pytam, żeby z tego nie skorzystać i coś na odwrót zrobić. Najlepiej uczyć się na błędach...innych osób:P

Poza tym wszystkim to za jedną pompę Tunze 6025 mogę mieć tak na oko chyba z 6 JVP :p Kiedyś pracowałem w sklepie akwa i powiem, że wiadomo jakością nie powala chińczyk, ale nie są to takie szajsy, często produkowane w tej samej fabryce co markowy sprzęt. Miałem do czynienia z różnym chińskim sprzętem i to w dużej ilości i ogólnie wychodzi na +, tylko trzeba wiedzieć co kupić. Oczywiście jak kogoś stać na markowe rzeczy to spoko, ale robiąc rekonesans po cenach rzeczy do morszczaków to głowa boli:P wiele prostych rzeczy kosztuje tyle że ho ho, ale sprzęt jest warty tyle ile ktoś jest w stanie dać za niego:))

Zamiast FZN 3 polecam HBL 701, trzy lata mi to działa bez żadnego ale, kubełek dla mnie to Aqua Nova NCF, prawie jak Eheim (chyba), dużo tańszy, że nie wspomnę o tym, że części do niego to są tanie jak barszcz:P i przy wielokrotnym otwieraniu nic a nic nie cieknie. Filtr JP-022 troszkę głośniejszy od np. Aquaela ale kosztuje ze 4 razy mniej, a 600l/h dmucha mocniej niż 1000l/h aquaela:)

Oczywiście jak jest lepiej w portfelu to kupuję markowe, ale jak nie to bez wahania biorę sprawdzonego No Name:)) i się nie przejmuję:))

Edytowane przez góral (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie ma sensu tak jak piszesz...

albo zrób od razu tak jak ma być, albo będziesz miał same prowizorki.

Jeśli masz finanse - zrób od razu sump, i włóż odpieniacz itd itp... na pewno Ci się to odwdzięczy.

bo za chwile okaże się, że nie ma gdzie włożyć purigenu, czy czegoś na krzemiany.

przeszedłem prze kilka etapów... najpierw miałem nano rafę - super extra! ale... mało miejsca, parametry co chwile skakały - ale radocha była. Z czasem akwarium zaczęło się "kurczyć" - w czasie jednej z podmian wpadłem na szaleńczy pomysł i pojechałem do zoologicznego i kupiłem akwarium 60l - przełożyłem wszystko i rewelacja... inaczej rozplanowałem skałę inaczej się prezentowały korale... ale... resun zajmował trochę miejsca w akwarium, nie było gdzie włożyć purigenu - więc wykorzystałem kaskadę z 30stki.

ale znowu brakło mi dolewki bo parowanie było znaczne większe niż w nano rafce.

co chwile coś. choć nie ukrywam, że bardzo byłem zadowolony z akwarium.

Ale po chwili akwarium znowu się "skurczyło" i tak dziś mam 160 l w obiegu. Już teraz wiem że znowu za mało - ale niestety tak musi zostać.

Zrobiłem dolewkę, mam fajny odpieniacz co widać po koralach. generalnie zupełnie inaczej teraz to wszystko wygląda.

Dzisiaj gdybym startował od zera - zdecydowałbym się uskładać więcej kasy i zrobić min tak jak mam teraz.

Dzisiaj już wiem, że im więcej wody tym łatwiej zachować parametry, inaczej zachowują się ryby i korale. A jeszcze jak zaplecze jest całkiem sensowne - to jeszcze bardziej widać poprawę wszystkiego.

A druga sprawa - rady na "żywo" od morszczaków to jest rzecz bezcenna. W Krakowie jest Was bardzo dużo więc na pewno ktoś pomoże Ci z wodą, zaplanowaniem sumpa itd.

Edytowane przez MojeSumienie (wyświetl historię edycji)

5629_5719.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam nadzieję, że koledzy z Krk nie zawiodą:) No szczerze powiem, że jakbym miał zaplecze finansowe odpowiednie to i te 160l bym bez wahania zrobił:) ale wiadomo...najtrudniej zacząć, a odwlekając wszystko w czasie to można nigdy nie wystartować:p też miałem na początku 25l, później 45l, stanąłem na swojej 140l. Ciężko jest wyrzucić 200 zł na pompę, jak mogę mieć dwie za 80 i dokupić skały. A jak będzie skała i reszta to można później pompę zmienić. Wszystkie rady zapamiętuję i na pewno wykorzystam, jak nie teraz to w przyszłości. Sump będzie na pewno, ale znowu taniej z początku zrobić panel lub kaskadę. Chociaż sump też nie wielki problem. Nie wiem niestety jak z miejscem na szkło będzie, bo się przeprowadzam do nowego domu i tam muszę się jakoś gdzieś wcisnąć ze swoją solniczką:))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

masz jeszcze targowisko - można na nim spokojnie kupić sporo rzeczy i zaoszczędzić trochę kasy.

odpieniacz możesz zlecić do zrobienia np u kolegi Erni z Oświęcimia, czy Sebastka.

a w odkładaniu na później też nie widzę problemu. Wydaje mi się, że jak masz kupić badziew - to lepiej poczekać miesiąc i za miesiąc dołożyć 50 czy 100 zł i kupić np. porządną pompę obiegową. Z tego co sam się przekonałem na własnej skórze warto mieć dobry sprzęt :)

5629_5719.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiem, że pójście po najmniejszej linii oporu nie jest dobre:)) ale z drugiej strony tyle jest takich właśnie drobnych rzeczy o różnej cenie, że i pewnie z rok mi zejdzie z odkładaniem na lepsze sprzęty:P myślę, że jak nie będzie to będzie ok, tylko po prostu niektóre rzeczy pozostaną oddalone w czasie. Hmmmm a jakie świetlówki polecacie? I jaki sump byłby dobry (wymiary)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj.

Myślę ze Darek dobrze Ci radzi zrób od razu największe akwarium jakie możesz.Szkoda kasy na prowizorki i płacenie 2x za to samo do większego zbiornika.Zmiana na większe to tylko kwestia czasu, bo na pewno cię to wciągnie.Ja też chciałem zacząć przygodę z morskim.Sprzedałem pyszczaki i akwarium i planowałem zrobienie czegoś około 100l,aby było taniej ,ale wszedzie na forum i w sklepach akwarystycznych radzili ,abym zrobił od razu największy zbiornik na jaki mogę sobie pozwolić i lepiej dozbierać kasy i poczekać ze startem.

Po przeanalizowaniu tematu i namowie żony zamówiłem w eRybce akwarium 120x46x47.Inwestycja jest spora ,ale boję sie robić prowizorek.Jeśli chodzi o świetlówki, to ja decyduję się na Sylvanie będę kupował Coralstar ,Marinstar i Aquastar są tanie i podobno Sylvania produkuje świetlówki dla innych firm .Był o tym wątek na forum i porównanie spektrum światła różnych firm ,były bardzo zbliżone.

Mark 112

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moja jvp100 pracuje cichutko :)

czy 2 tunze 6025 nie zrobią wirówki w akwarium? to tylko 80 cm :)

Mam też jvp 3000l w kostce 45x45 i "szału nima", choć pchwalę bo faktycznie cicha...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie w szkło można większe zainwestować, przecież całości nie musisz od razu doświetlać , zrób wyspę dla korali, ale resztą niech się narazie ryby cieszą,,,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Propozycja Sławka mnie troszkę podbudowała:) hmmm no to zaczynamy na początek od tego co mam czyli 80x50x35. Jeśli plany się spełnią i wyjazd to po powrocie będzie większe. Hmmmm to jak z tą 80? ile skały na początek??? i co dokładnie trzeba by było?? oczywiście rozsądnie cenowo:P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

odpalanie akwarium na szybko to jest bardzo zły pomysł, tak w sumie zrobiłem z moim pierwszym i po miesiącu czy dwóch już wiedziałem że jest wiele rzeczy które trzeba wymienić/ poprawić a to tak naprawdę nie ma sensu lepiej wziąć na wstrzymanie, zacisnąć zęby i zbierać. Wiele rzeczy można samemu wykombinować tyle że trzeba mieć jakieś założenia np. dostosować wielkość akwarium do wymiarów świetlówek czyli przy 80 cm T5 39W będą wystawać a T5 24W będą nie doświetlać bo lampy do nich mają max 70 cm w rozstawie nóżek. poza tym ja bym zmierzył dokładnie miejsce i pod to dostosował akwarium. Panel jest mało funkcjonalny jeżeli chodzi na prace w nim ale przy zastosowaniu takiego akwarium jak masz i już bardzo musi ono zostać przy zastosowaniu panelu da rade zamontować lampę do 70 cm. Konieczna będzie jeszcze dolewka jest ona ważniejsza niż markowe falowniki. Na pewno nie warto oszczędzać na odpieniaczu czyli kupić jak najbardziej markowy i jak najlepszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chcę szybko startować z akwa, chcę w miarę szybko zalać, a później na spokojnie dokładać wszystko. A jeśli chodzi o najbardziej markowy i najlepszy odpieniacz....sorry ale musiałoby mnie pogrzać żeby tyle kasy wydać:p na bank da się takie rzeczy zrobić taniej i równie dobrze. Nie muszę mieć od razu ogromnej ilości wymagającego życia. małymi kroczkami do przodu;) wiem że najlepiej wszystko z grubej rury, ale to też jest kwestia możliwości i troszkę pójścia na łatwiznę;p w sumie o to chodzi, żeby było łatwo i przyjemnie, ale pracy się nie boję:) zwłaszcza jeśli chodzi o hobby.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Decydując się na akwarium morskie nie unikniesz wydatków zresztą jak już któryś z Kolegów napisał masz dział Targowisko tam często pojawiają się dosyć tanio dobre i markowe sprzęty nie w kosmicznych cenach. Błędem jest myślenie że pracą nadrobisz to co jest niezbędne i co trzeba kupić. Można zakup dobrego sprzętu rozpatrywać jako łatwiznę, bo można przecież akwarium i ręką mieszać i falę robić ;) ale jest to raczej unikanie wydatków na przyszłość ( na walkę z plagami, utracone życie, wymiany sprzętu itp.) Poczytaj dział dla początkujących w podpiętych linkach masz dokładnie wyjaśnione czego niezbędnie na start potrzebujesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem, że to co mam kupić to kupię :) i nie wystartuję bez niektórego sprzętu, ale niektóry można kupować w miarę dojrzewania akwa:)

EDIT:

A jednak po przemyśleniach zostaje wersja 60x40x40, jeśli środki będą to wtedy rzucę się w większe szkło.

Pozostaje wybór mocy cyrkulacji, ilości i modelu świetlówek itp.:)

Edytowane przez góral (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.