Lebcio Zgłoś Napisano 7 Stycznia 2015 Czy ktoś może posiada te Linki - niestety "Poszukaj na forum" nie wchodzi w gre w przypadku starych postow/tematow, chetnie bym znalazl instrukcje budowy Sumpa jesli byly podawane tutaj ale wyszukiwarka pokazuje jedynie fragmentaryczne wyniki Wpisz w google nano-reef i szukany temat i znajduje. http://nano-reef.pl/topic/56002-budowa-sumpa/ http://nano-reef.pl/topic/48898-sump-opis-i-projekty/ Cytuj Akwarium: 540 L + 100 L sump Cyrkulacja: 2x Glamorca GP-03 Obieg: Jebao DCP10000 Odpieniacz: Twistman OB-200-EXT Oświetlenie: 4 x Maxspect Mazarra P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Greg_L Zgłoś Napisano 7 Stycznia 2015 Jako ciekawostkę mogę podać rozwiązanie, które zastosowałem jako "zawór regulacyjny" spustowy- może ktoś wykorzysta. Rurę spustową oczywiście mam pod lustrem wody ok. 5cm. zakończoną kapslem z otworem średnicy pozwalającej na uzyskanie prawie właściwego przepływu- rozwiercałem stopniowo do właściwego momentu. Dodatkowo na obwodzie kapsla, w jednej linii, nawierciłem kilka małych otworów na przelot przez rurę, dzięki obracaniu kapsla i zmianie ilości drożnych małych otworów, jestem w stanie regulować poziomem w kominie dokładniej niż zwykłym zaworem kulowym. Rozwiązanie to stosuję od trzech lat i się sprawdza doskonale. Wielkość sumpa obliczyłem tak, że w razie zatrzymania pompy i zablokowania przekaźnika dolewki, woda z spływająca z akwarium i cały zbiornik dolewki się w nim zmieści. Cytuj 325l + 70l; LED 180W (DIY); JEBAO/JECOD DCT 4000; HYDOR Koralia Nano 1600, BLAU WM 4000; BLAU WM 8000; Deltec SC1455; Temp: 25,0°C; Dens: 1,024; pH 8,2; KH 8,0; Ca 420; Mg 1350; PO4 0; NO3 0; Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
amsam Zgłoś Napisano 8 Stycznia 2015 Wysokość wody w kominie ustawisz na słuch - tzn tak bu nie było głośnego chlupania, ma nic nie być słychać. Tuż nad sumpem nie mam zaworu ale przejściówkę przylejoną do rury - od dołu wkładam drugą która sięga mi ok 5 cm do dna. Nie wypada, ajakby nawet to woda wprost do sumpa. Sumpa nie wyjmowałej jeszcze /2 lata / ale na spływ zakładałem sakrpetę więc przydaje się to rozwiązanie. Poza spływem nie mam gdzie skarpety włożyć. Z praktyczniejszych rad - to odległość minimalna między ściankami 3 cm - aby można było czasem poczyścić szyby. Pod sumpem nie żałuj wyciszenia - sump to najbardziej brzęcząca część akwarium /co najmniej 2 pompy w środku/ Oczywiście wielkość komór dopasuj głównie do odpieniacza - kup go najpierw abyś się nie zdziwił. Zawory mam oczywiście wyżej na spływie i do odpieniacza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach