trike3 Zgłoś Napisano 5 Maja 2013 Witam Nabyłem odpieniacz Deltec TS1250 i nie mam pojęcia jak go ustawić. Jaka głębokość zanurzenia powinna być w takim odpieniaczu ?? Jak się ustawia w/w odpienek ?? Jak ktoś miał bądź ma podobne urządzenie bardzo prosiłbym o podpowiedź jak z nim postępować. Pozdrawiam Marcin P.S. Mam w sumpie komorę głębokości 24 cm i nie wiem czy moze stać na dnie Cytuj Zbiornik 160 litrów + Sump 40 litrów. Oświetlenie 100 Watt Ledy Odpieniacz: Made by Sebastek :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
akvarius Zgłoś Napisano 5 Maja 2013 odpieniek regulujesz zasuwą po prawej stronie góra dół wyciągasz i w ten sposób ustawiasz wysokość pienienia ,te odpieniacze ie mszą mieć jakiegoś stałego poziomu w sumpie same ustawią sobie jak podniesiesz do odpowiedniej wysokości przegrodę 24 cm to spoko jak dla niego minimalna regulacja i po sprawie Cytuj Akwarium 150*65*60 ,sterowanie iks, reaktor vertex ,odpieniacz ,250 bk vertex,filtr vertex1,5 ,vertex filtr Biopallets XL, ,oświetlenie - 8*80w t5 ,cyrkulacja 2*6105,+multi7095, obieg BK 8500 http://nano-reef.pl/....-ceramiki/ ,http://nano-reef.pl/.., zapraszam po szczepki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dirty_pig Zgłoś Napisano 5 Maja 2013 to co pisze akvarius sie zgadza. ja tez na poczatku nie czailem obslugi tego odpieniacza ale po 5 minutach zobaczylem jakie to dziecinnie proste teraz jesem z niego zadowolony i to bardzo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
trike3 Zgłoś Napisano 6 Maja 2013 Rozumiem Tylko tam są jakieś naklejki ze strzałkami i nie wiem co oznaczają, bo jeżeli to jest zakres zanurzenia to mam z 10 cme za głeboko odpienka. :-) Co do samego urządzenia to jest mega masakra :-), Pieni pięknie i cisza :-) Pozdrawiam Marcin Cytuj Zbiornik 160 litrów + Sump 40 litrów. Oświetlenie 100 Watt Ledy Odpieniacz: Made by Sebastek :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
trike3 Zgłoś Napisano 7 Maja 2013 Znalazłem u pana google że te strzałki na obudowie to jest zakres zanurzenia wg producenta. Według tego mój odpienek jest o 9 cm za głęboko, co radzicie z tym zrobić , zostawić czy robić podstawkę żeby w/w dać na odpowiednią wysokość. Tak jak jest teraz też pieni, ale nie wiem czy prawidłowo. Pozdrawiam Marcin Cytuj Zbiornik 160 litrów + Sump 40 litrów. Oświetlenie 100 Watt Ledy Odpieniacz: Made by Sebastek :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
trike3 Zgłoś Napisano 31 Maja 2013 Może ktoś wytłumaczyć jaki wpływ na działanie odpienka ma głębokość ? Nie mam pojęcia czy zanurzony na 24 cm odpieniacz działa prawidlowo, w instrukcji pisze że w/w max zanurzenie powinien mieć 15 cm. Proszę o poradę. Pozdrawiam Marcin Cytuj Zbiornik 160 litrów + Sump 40 litrów. Oświetlenie 100 Watt Ledy Odpieniacz: Made by Sebastek :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Komarek Zgłoś Napisano 31 Maja 2013 nie wiem dokładnie jak to jest, ale ma. Mój DIY najlepiej pieni na 22-24cm. Może ma to związek ze stratami w mocy pompy przy spiętrzaniu wody ponad poziom wody? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
el_kocurro Zgłoś Napisano 31 Maja 2013 "For best performance the water level in the filter sump should be between 140 and 240 mm." Info z manuala dla SC1455 Czyli mieścisz się w przedziale. Testowałem różne poziomy wysokości zanurzenia tego odpieniacza. Czym głębiej odpieniek, tym większa możliwość pozostawienia bardziej otwartego wylotu wody - czytaj większy przepływ wody wymieszanej z powietrzem. Obecnie mam zdajsie na 21 cm i jest optymlanie - odpieniacz pracuje bardzo stabilnie - nigdy nie przelał i nie siada. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach