brzydzi Zgłoś Napisano 6 Maja 2013 Mam problem u siebie w akwa. Od dłuższego czasu walczę z NO3 i PO4, są zerowe. Koralowce strasznie jasne się robią, karmię co dwa dni 8 kostkami miksu z mrożonek, oprócz tego dozuję NaNO3. Ale parametry stoją w miejscu. Ale jest też inny problem. Na kilku koralach - monti, seriatopory, pojawił się glon na końcówkach. Niestety nie ma możliwości oderwania go, gdyż przyrasta. Czy ktoś spotkał się z tym glonem?? Kiedyś czytałem , że strumień wody to powoduje, ale u mnie nic się nie zmieniło przez długi czas. Czy zerowe parametry NO3 i PO4 u kogoś coś takiego spowodowały?? Odnośnie soli to stosuję Reef Crystals. RO i DI nowe. pozdro Grzegorz Cytuj Akwa ....... zł, osprzęt ...... zł, skała i życie ........ zł, uśmiech mojego dziecka co rano przy akwa BEZCENNE. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Signarus Zgłoś Napisano 6 Maja 2013 Mi niekiedy na koralach pojawia się cyjano (na monti jak mam cyrkulacje bezpośrednio na nie skierowane) i dino (na sariatoporach) Cytuj Start 1.03.2012 250L + 96L sump, LR 18kg, LS 18kg, NJ3000, Schuran Jetskim 120, ATI 6x39w, Tunze 6045 i 6095 probiotyka z AF http://nano-reef.pl/...us/page__st__60 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
brzydzi Zgłoś Napisano 6 Maja 2013 Kurcze, ale u mnie cyrkulacja jest ustawiona od zawsze tak samo. Coś im nie pasuje, tylko co?? Cytuj Akwa ....... zł, osprzęt ...... zł, skała i życie ........ zł, uśmiech mojego dziecka co rano przy akwa BEZCENNE. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
apofis Zgłoś Napisano 6 Maja 2013 a nie zostały przypalone przypadkiem czubki od światła? może zmiana była oświetlena,świetlówek itp.? albo wymieniony węgiel i wyczyszczona woda? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Signarus Zgłoś Napisano 6 Maja 2013 a pokaż zdjęcie mi cyjano pokazuje sie na 2ch monti i jak samo przychodzi to i tak samo znika ale tylko po tej stronie co nadchodzi sztorm z tunziaka 6095 i wieje tak z ok 20-25cm bezpośrednio na nie Cytuj Start 1.03.2012 250L + 96L sump, LR 18kg, LS 18kg, NJ3000, Schuran Jetskim 120, ATI 6x39w, Tunze 6045 i 6095 probiotyka z AF http://nano-reef.pl/...us/page__st__60 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
brzydzi Zgłoś Napisano 6 Maja 2013 (edytowane) Jeszcze jedno ten glon jest tylko na seriatoporach i monti. Acry nie mają tego problemu. Fotkę zrobię później - aparat się ładuje :/ Przestawiłem pompę, zobaczymy co będzie. fotka poglądowa - niestety telefonem :/ Uploaded with ImageShack.us Edytowane 6 Maja 2013 przez brzydzi (wyświetl historię edycji) Cytuj Akwa ....... zł, osprzęt ...... zł, skała i życie ........ zł, uśmiech mojego dziecka co rano przy akwa BEZCENNE. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 6 Maja 2013 Akropory potrzebuja czystszej wody niz montipory lub seriatopory. Byc moze lepiej znosza b. czysta wode. Swoja droga, zmieniales moze oswietlenie ? Te koncowki juz sa martwe, prawda ? Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bestiakol Zgłoś Napisano 6 Maja 2013 wydaje mie sie ze nie są martwe Miałem tak u siebie szczoteczka i jedziesz:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
brzydzi Zgłoś Napisano 6 Maja 2013 Staszku świetlówki zmieniałem w marcu w odstępach tygodniowych może więcej. Końcówki chyba martwe. wężykiem nie idzie tego zerwać. Cytuj Akwa ....... zł, osprzęt ...... zł, skała i życie ........ zł, uśmiech mojego dziecka co rano przy akwa BEZCENNE. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 13 Maja 2013 A moze cyrkulacja byla jakas silniejsza w tym miejscu i "zdmuchnelo" tkanke korala ? Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LukaSS Zgłoś Napisano 13 Maja 2013 A inne parametry nie miały wahań? Cytuj xxx Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zulus Zgłoś Napisano 13 Maja 2013 Jestem pewien na 90%, że to co masz to cyjano. Miałem to samo i tak samo załatwiły mi seriatopore. Cytuj Wysłane z mojego PC chłodzonego wodą przy pomocy zwykłej przeglądarki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
brzydzi Zgłoś Napisano 13 Maja 2013 A więc cyjano, które było obecne zeszło. Niestety ten glon został. Jest on zielony, nie wiem czy to nie bryopsis. Następny problem to taki, że skończył mi się test na magnez... :/ Parametry mierzone wczoraj: NO3 0, PO4 może 0,03, ale ja nie widzę żadnego koloru, jedynie żona zauważyła leciutki niebieski, KH 8,3, Ca 430. Wracam do cotygodniowych podmian po około 10 %. Zobaczymy co i jak. Acry zadowolone strasznie, jedynie seriatopory mają ten glon na końcówkach. Cytuj Akwa ....... zł, osprzęt ...... zł, skała i życie ........ zł, uśmiech mojego dziecka co rano przy akwa BEZCENNE. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach