Skocz do zawartości
brzydzi

glon na koralach

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem u siebie w akwa. Od dłuższego czasu walczę z NO3 i PO4, są zerowe. Koralowce strasznie jasne się robią, karmię co dwa dni 8 kostkami miksu z mrożonek, oprócz tego dozuję NaNO3. Ale parametry stoją w miejscu. Ale jest też inny problem. Na kilku koralach - monti, seriatopory, pojawił się glon na końcówkach. Niestety nie ma możliwości oderwania go, gdyż przyrasta. Czy ktoś spotkał się z tym glonem?? Kiedyś czytałem , że strumień wody to powoduje, ale u mnie nic się nie zmieniło przez długi czas. Czy zerowe parametry NO3 i PO4 u kogoś coś takiego spowodowały?? Odnośnie soli to stosuję Reef Crystals. RO i DI nowe.

pozdro Grzegorz

Akwa ....... zł, osprzęt ...... zł, skała i życie ........ zł, uśmiech mojego dziecka co rano przy akwa BEZCENNE.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi niekiedy na koralach pojawia się cyjano (na monti jak mam cyrkulacje bezpośrednio na nie skierowane) i dino (na sariatoporach)

Start 1.03.2012 250L + 96L sump, LR 18kg, LS 18kg, NJ3000, Schuran Jetskim 120, ATI 6x39w, Tunze 6045 i 6095 probiotyka z AF

http://nano-reef.pl/...us/page__st__60

4718_4730.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurcze, ale u mnie cyrkulacja jest ustawiona od zawsze tak samo. Coś im nie pasuje, tylko co??

Akwa ....... zł, osprzęt ...... zł, skała i życie ........ zł, uśmiech mojego dziecka co rano przy akwa BEZCENNE.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a nie zostały przypalone przypadkiem czubki od światła?

może zmiana była oświetlena,świetlówek itp.? albo wymieniony węgiel i wyczyszczona woda?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a pokaż zdjęcie mi cyjano pokazuje sie na 2ch monti i jak samo przychodzi to i tak samo znika ale tylko po tej stronie co nadchodzi sztorm z tunziaka 6095 i wieje tak z ok 20-25cm bezpośrednio na nie

Start 1.03.2012 250L + 96L sump, LR 18kg, LS 18kg, NJ3000, Schuran Jetskim 120, ATI 6x39w, Tunze 6045 i 6095 probiotyka z AF

http://nano-reef.pl/...us/page__st__60

4718_4730.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze jedno ten glon jest tylko na seriatoporach i monti. Acry nie mają tego problemu. Fotkę zrobię później - aparat się ładuje :/ Przestawiłem pompę, zobaczymy co będzie.

fotka poglądowa - niestety telefonem :/

zdjcie0454n.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Edytowane przez brzydzi (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akropory potrzebuja czystszej wody niz montipory lub seriatopory. Byc moze lepiej znosza b. czysta wode.

Swoja droga, zmieniales moze oswietlenie ?

Te koncowki juz sa martwe, prawda ?

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wydaje mie sie ze nie są martwe :) Miałem tak u siebie :) szczoteczka i jedziesz:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Staszku świetlówki zmieniałem w marcu w odstępach tygodniowych może więcej. Końcówki chyba martwe. wężykiem nie idzie tego zerwać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A moze cyrkulacja byla jakas silniejsza w tym miejscu i "zdmuchnelo" tkanke korala ?

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A inne parametry nie miały wahań?

xxx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem pewien na 90%, że to co masz to cyjano. Miałem to samo i tak samo załatwiły mi seriatopore.

Wysłane z mojego PC chłodzonego wodą przy pomocy zwykłej przeglądarki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A więc cyjano, które było obecne zeszło. Niestety ten glon został. Jest on zielony, nie wiem czy to nie bryopsis. Następny problem to taki, że skończył mi się test na magnez... :/ Parametry mierzone wczoraj: NO3 0, PO4 może 0,03, ale ja nie widzę żadnego koloru, jedynie żona zauważyła leciutki niebieski, KH 8,3, Ca 430. Wracam do cotygodniowych podmian po około 10 %. Zobaczymy co i jak. Acry zadowolone strasznie, jedynie seriatopory mają ten glon na końcówkach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.