Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie mam takie pytanko ponieważ wcześniej miałem decore 2 garbiki 2 nemosy, kaudeni salariasa. Przed wczoraj dokupiłem w e Rybce dwie ryby Borsuka i Magnifice no i niby się zaaklimatyzowały ale teraz po 2 dniach nie widać ani decory ani magnify :( za skałami gdzieś tam wypatrzyłem wczoraj te ryby ale ogólnie nie pływają po zbiorniku tylko są schowane pod skałami:( czy jest jakaś recepta na to ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie magnifica w zasadzie zrobiła się odważniejsza po jakimś miesiącu , ale tak naprawde najlepsza metoda u mnie by ją oglądać to wstrzymać się z karmieniem, jak juz się naje to przeważnie tyle ją widzieli w danym dniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no tak, połączenie decory i magnific'i, cudowny pomysł :thumbup:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurde w e Rybce pływają zawsze razem i nie widziałem tam żadnej agresji dlatego wziąłem magnife bo decora ładnie pływała mi po zbiorniku więc chciałem żeby i ona pływała,a teraz chowają się obie :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie również pływają bez problemu! Jedna jest po jednej stronie zbiornika druga po przeciwległej Nie zauważyłem u nich agresji wobec siebie Pierwsza trafiła decora a po jakimś miesiącu magnifica śpią również w skałach Na początku był problem z decorą gdyż schowała się na 2 dni wypływając tylko na żarełko, teraz nie mam z nią problemu Magnifica natomiast po wpuszczeniu zajęła swoje miejsce i jest tak do teraz Pozdrawiam

AKWARIUM - ok.650litrów w obiegu !!!

ZBIORNIK ZALANY !!!

START 07.11.2012r.

Akwarium 150x65x60+sump 80x40x45, LR 60kg., odpieniacz mBK200, obieg NJ6000, lampa LED PS Phobos, i takie tam ....

6018_6107.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie to samo pierw była decora , może po prostu trza to przeczekać :) ale dzięki za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cierpliwość jest cnotą !!! Tak ktoś mądry kiedyś mi powiedział - więc tak czynie !! Powodzenia

AKWARIUM - ok.650litrów w obiegu !!!

ZBIORNIK ZALANY !!!

START 07.11.2012r.

Akwarium 150x65x60+sump 80x40x45, LR 60kg., odpieniacz mBK200, obieg NJ6000, lampa LED PS Phobos, i takie tam ....

6018_6107.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rafi ale zauwaz, ze kolega Grzegorz ma o połowę mniejsze akwarium od Ciebie. Tak czy inaczej przy każdym spotkaniu będzie łomot.

50x50x40cm, oświetlenie T5 4x24W + led 18W,cyrkulacja: 6,5 tys,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Będzie łomot i zostanie jedna. Zasadniczo często zdarza się, że wyskakują z wody. Dodatkowo chowają się w miejscach, które często odwiedzają wieloszczety. W twoim przypadku, na nieszczęście, w zbiorniku znajdują się jeszcze dwa garbiki, które mogą być bezpośrednią przyczyną onieśmielenia. Masz mały zbiornik, a te wszystkie rybcie kochają tą samą jaskinię he he. Pozdrawiam.

049f14efc7c0fe68med.jpg

130x70x65; Aquasunlight 2x250W+ 4x54W, Reef Octopus RO-PS-5000INT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy to dobry pomysł, ale ja stosowałem u siebie z powodzeniem. Miałem specjalnie docięte 2 szyby sklejone w kształcie lit. L. Tymi szybami mogłem oddzielić niewielką część akwarium (pasowały idelanie pomiędzy skały) i tam rybka mogła spokojnie przyzywczaiś cię do widoku współlokatorów - i odwrotnie. Minus tego rozwiązania teki, ze zmieniało to trochę cyrkulację wody w akwa.

Zbiornik 350 l, Oświetlenie 2 x HQI 150 W + ARC 30 W + Power Glo 30 W (T8). Koralia IV (2 szt), odpieniacz Aquamedic Turboflotor I 400. Brak możliwości zainstalowania sumpa. Filtr kubełkowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

.

Zbiornik 350 l, Oświetlenie 2 x HQI 150 W + ARC 30 W + Power Glo 30 W (T8). Koralia IV (2 szt), odpieniacz Aquamedic Turboflotor I 400. Brak możliwości zainstalowania sumpa. Filtr kubełkowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak kolega tu napisał "często wyskakują z wody" dziś znalazłem za akwarium magnifice :( :( kurde chyba też ktoś napisał że to złe połączenie i faktycznie miał rację :( .. Mam pytanko proszę dajcie mi jakąś przykładową obsadę którą mogę wpuścić do tych ryb żeby uniknąć takich sytuacji i żeby się ryby dogadywały :) Do tej obsady dajcie pare rybek : decora, 2 nemosy, kaudeni salarias, borsuk. Mam jeszcze 3 garbiki ale będę przy przeprowadzce wyławiał i będę chciał sprzedać(chętni priv) czekam na obsade do tych rybek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Halo halo jest tu ktoś kto mi pomoże w tym temacie ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć, najlepiej znajdź sobie akwarium które jest w podobnych wymiarach i zobacz jakie ma rybki. :)

100x40x45,sump 90x30x38, światło 4xt5 39w, 2x koralia 4500l/h, obieg aqua one 2600l/h, odpieniacz Deltec APF600, pudełko przelewowe

6195_6307.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz wpuścić praktycznie dowolne babki (oprócz nematelootris), chromisy, anthiasy, pseudoanthiasy, jakieś drobne np eviota, pseudochromisy jakieś...

Najlepiej przegląd zrób które rybcie Ci się podobają a potem poczytaj o nich.. czy jestes w stanie zapewnić im odpowiednie warunki.

50x50x40cm, oświetlenie T5 4x24W + led 18W,cyrkulacja: 6,5 tys,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.