Skocz do zawartości
michu23

Kilka pytań w sprawie hydrauliki w 380L

Rekomendowane odpowiedzi

Nowy zbiornik w realizacji to moje czwarte w historii szkiełko ze słoną wodą, ale pierwszy baniak z sumpem. Mam nadzieję że nie dostanę zbyt dużych bęcków za pytania i jakoś to przeżyję... Także z góry sorry za może dziwne, banalne dla niektórych pytania ale… Nie chcę nic przeoczyć. Dzięki z góry za pomoc. Jak zły dział to mnie moderatorzy pokierujcie :)

Hydraulika 25mm i 32mm spust, przeloty mam AM TV (Aquamedic), pompa NJ4500.

Pytania:

1. z uwagi takiej, że od podłogi szafki do dna akwarium a więc do przelotów mam jakieś 1,20m zastanawiam się gdzie ma się pojawić pierwsze kolanko jeśli idzie o powrót wody, bliżej sumpa czy bliżej dna zbiornika? Albo inaczej – do pompy chcę podpiąć wąż pcv albo silikonowy i tutaj pytanie czy załóżmy dać więcej rury czy weza? Łączenie bliżej pompy czy dna zbiornika/blatu? Czy inaczej?

2. po wklejeniu rur w przeloty, moim zdaniem ta odległość 1,2 od sumpa do dna akwarium, a licząc odleglosc w dlugosci rury sporo więcej może chyba powodować drgania i po prostu może grozic jakims niechcącym wyłamaniem hydrauliki... Stosowaliscie może jakies takie obejmy do rur zalozmy mocowane do stelażu? Scianki szafki?

3. czy na powrocie wody daje się zawór zwrotny? co ma to dać wiadomo… tylko czy warto? Jeśli nie to powrot wody (chyba będzie locline na końcu) jak gleboko dac pod lustrem wody by mi nie zassało za dużo wody? Obawiam się tego bo już kiedyś miałem z tym problem i zle się skonczylo :p

4. komin – rewizja – jak ustalić poziom jak wysoko ma być rura? Z tego co wiem rura od rewizji powinna być lekko ścięta tak? Myślałem aby dać zlaczke gwintowana w polowie rury tak ze gdy przyjdzie cos zmienić, poprawić – odkręcam, wkręcam nowa rure i pasuje. Bez ciecia.

5. komin – spust – rura od spustu powinna być jak wysoko usytuwana w kominie albo może wcale nie powinno jej być? Tutaj też jak w rewizji rura ze zlaczka aby cos szlo podregulować...

6. łączenie węża z rurą pcv chcę zrobić na tradycyjną złączkę np. taka http://erybka.pl/product-pol-972-Lacznik-weza-PCV-20-mm.html, dawac jeszcze jakiś zacisk na waz? Skrecany czy cos?

7. przelot o którym mowa się wiem, że się skręca. Do oporu reka czy w jaki sposób? Takie położenie układ jak na fotce zdjęciu? I teraz od dolu, od szafki wklejam rure? Czy jest inna opcja z jakas przejsciowka gwint-klej?

post-7193-0-60169100-1368315362_thumb.jpg

120x50x50.Odpieniacz EVO3000,RW8,Eheim StreamOn 4000plus,Pacific Sun Metis Hyperion S2 2x75W,Tunze 3163,3162.23kgLS,25kg skaly.LPSy i miekkie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1

-położenie rur bliżej sumpa czy zbiornika zależy od tego jak tobie będzie wygodnie ważne jest by nie przeszkadzał i łatwo regulowało się zawór

-połącz pompę wężem sylikonowym przenosi mniej drgań i prawdopodobnie będzie opcja długa ponieważ jest najbardziej prosta

2

- jeśli połączysz pompę wężem sylikonowym drgania będą minimalne lub wcale i niczego ci nie wyłamie ,ale spust idzie pod dnem prawie na drugi koniec jego musisz zabezpieczyć jakąś spinką lub podeprzeć by nie ciągnęło w dół możesz też poprowadzić tak rurę by opierała się o dno sumpa ale podetnij ja pod kontem jak rewizje by woda miała swobodny wypływ

3

- zawór na powrocie to pieniądze wyrzucone w błoto loclina ustawiasz tak by był jak najbliżej lustra wody ale ustawiaj go jak chodzi pompa bo albo będzie chlapać lub zaciągać powietrze pod wodę

-co do zassania wody po braku prądu lub wyłączeniu pompy to sump powinien być na tyle duży aby pomieścić tą różnicę

4 i 5

-jako że przeloty masz klejone na powrót i rewizję wklej odcinki rury takie by wystawały ok 4-5 cm nad przelot w kominie

i zakładasz mufy na taśmę teflonową a w mufy wkładasz sitko spływu i rewizje (lepiej wyjąć do mycia) rewizję zetnij pod kątem 60° i daj tak by dolna część ścięcia była ok 1 cm poniżej rantu komina

spływ możesz dać wyżej (lecz cały musi być pod wodą) ale wtedy zostaje ci więcej wody w kominie (mniej zejdzie do sumpa) jak byś chciał coś zrobić z przelotami mokro będzie :)

6

-przeloty masz 25 i 32 a więc takie rury wiec poco ci łącznik na 20 kupujesz wąż sylikonowy 25 zakładasz na pompę i na rurę bezpośrednio i zaciskasz dwoma opaskami plastikowymi na każdym końcu

7

-przelot zakładasz tak jak masz na zdjęciu podkładki gumowe smarujesz delikatnie sylikonem dodatkowo uszczelni i lepiej sie zakręca(do oporu ale z wyczuciem)

-czy jest inna opcja pewnie że jest inne przeloty to jak dla mnie twoje to szmelc

wolę http://erybka.pl/pro...unek-32-mm.html

Edytowane przez pawelkielce (wyświetl historię edycji)

6808_7588.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

teraz j mam pytanie ile i jakich masz tych przelotów?

bo właściwie będzie jak będziesz miał dwie 32 (spływ ,rewizja) i jedna 25 na powrót

6808_7588.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@pawelkielce - dzieki za obszerna odpowiedz - bardzo mi pomogles. dzieki

- otwory mam 25mm x 2 i 32mm - tak mi podpowiedziano i tak zamowilem... spodziewalem sie ze wszystko bedzie spoko az do momentu jak juz bedzie szklo, sprzet wtedy okaze sie ze wszystko mam zle :/

- miales takie przeloty? bo mi kilka osob polecalo, inni pisza ze sa ok i wlasciwie roznia sie tylko cena - temat o tym http://nano-reef.pl/...ez-szklo-od-am/ i moj temat http://nano-reef.pl/...-przelot-am-tv/, zawsze moge zmienic ale wyrzucam kase w bloto...

- sump mam nadzieje ze pomiesci, tez go konsultowalem tutaj, wymiary to 80x40x40... zawor zwrotny nie jest chyba taki drogi a zawsze bezpieczniej, zwlaszcza jak nie mam pewnosci a zeby to dlugo testowac czasu nie bedzie, bo nowy baniak musi stanac w miejscu starego - zwierzaki beda w beczkach, szybkie klejenie, zalewanie... jak o tym mysle juz mam stresa.

Edytowane przez michu23 (wyświetl historię edycji)

120x50x50.Odpieniacz EVO3000,RW8,Eheim StreamOn 4000plus,Pacific Sun Metis Hyperion S2 2x75W,Tunze 3163,3162.23kgLS,25kg skaly.LPSy i miekkie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na przelotach nie oszczędzaj , z praktyki już wiem ,że jak cieknie to przeważnie na nich. Wydane więcej pieniędzy możesz zaoszczedzić na loc line, zrób powrót spłaszczona na gorąco rurka, można to tak zrobić by móc regulowac sobie kierunek cyrkulacji

Zawór na powrocie mam ale nie używam , natomiast moim zdaniem 4500 pompa będzie ci mocno dmuchała, możesz ją ograniczyć zaworem, ale może lepiej brać jakaś pompe rzędu 3500. U mnie pompa 3000 robi za naprawdę mocną cyrkulacje w 300l

Rure ze spływem do sumpa idącą pod blatem mam po środku spietą obejmą i przykręcona do tyłu szafki.

Sitko splywu możesz luzem włoźyc w mufe tak jak radzi ci kolega z postu wyżęj, łatwa możlliwość czyszczenia. ,

Użyj węża silikonowego a nie PCV , wygląda mniej solidnia :-) ale ponoć te PCV z biegiem czasu może szlag trafić, był niedawno jakiś przypadek nawet na forum. , u mnie 15 cm węża silikonowego wystarczy by wytłumić drgania

Sorry za chaos moich odpowiedzi ale mam nadzieje ,że coś pomogłem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomogles, dziekuje.

Nie chce oszczedzac, poprostu juz takie przeloty mam, kupione i teraz jak radzicie trzeba kupic inne.

Ja mam duza odleglosc od sumpa do tafli wody w zbiorniku bo 1,8m i koledzy polecali wlasnie 4500 bo 3tys bedzie za malo.

A jakie to sa obejmy? bo napewno bede chcial takowe zastosowac i tez przykrecic do szafki/stelazu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wpisz na allegro "uchwyt PCV" . Są w róznych rozmiarach takiej obejmy. z jednej strony mają wyjście na srubę dzięki ktorej ją do czegoś przykręcisz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mialem przeloty VDL i mam teraz AM roznicy nie ma i oba spelniaja ta sama funkcje.

AM nie smarowalem silikonem tylko dokrecilem dobrze.

Moim zdaniem dorzucenie silikonu moze tylko pogorszyc sprawe bo jak cos bedzie przeciekalo to znaczy ze albo uszczelka albo nie dokrecony jest przelot. Po posmarowaniu silikonem nie masz juz ruchu i bedziesz wyrywal calosc, a moze wystarczylo tylko dokrecic.

Ps. Bez polskich znakow, pisane z tel

Było 340 litrów: http://nano-reef.pl/...042#entry344042

Obecnie (zdjęć na forum nie ma): 600 litrów słonej wody. Skała: 20kg, Piasek: 10kg albo i mniej. Korale i ryby: kolorowe; Światło: ATI 8x54W T5; Odpieniacz: Vertex Alpha 250; Obieg: RD6500; Cyrkulacja: ciągle za mała ale markowa :); Sól: Red Sea (niebieska) + Balling z Trace Elements od FM i węgiel ale to dla właściciela :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć,

ja stosuje te śrubunki i nie miałem z nimi problemu typu cieknięcie albo coś innego. Oczywiście te z erybki też są dobre (jak większość z tego sklepu :D). Montaż robisz z wyczuciem (czyli ręką bez narzędziów). Silikonu nie stosowałem pod uszczelki ale wcześniej wyszyściłem dobrze uszczęlki i ścianki akwa. Oczywiście w śrubunki od dołu wklejałem rury. Od góry (komin) wszystko na wcisk i taśmę teflonową by łatwo wyczyścić

Jeżeli chodzi o przeloty to 2x32 i 125 zdecydowanie wystarczy na twój litraż.

Ja już po 4 przeróbce nauczyłem się kilku rzeczy a przede wszystkim, że pod przejściem przez śrubunki dobrze mieć złączkę, bo konfiguracja w sumpie się często zmienia. U mnie były kolejne etapy:

- wersja podstawowa

- dodanie bajpasu bo pompa jednak za mocna była

- dodanie silikonowych węży pośrednich by wyeliminować zmiany

- dodanie filtra przepływowego

- dodanie reaktora na peletki

i pewnie w przyszłości: dodatkowy przepływowy albo reaktor wapnia albo UV i pewnie rzeczy których jeszcze nie wymyślono :D

Poza tym powrót i rewizję mam na teflon bo to pozwala na wyciąganie i modyfikacje bez cięcia.

pozdr

Lechu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@RedDemon - ja mam 2x25mm i jeden 32mm wlasnie... bedzie dobrze? otworow juz na bank nie zmienie. przy pompie 4500l/h da rade odebrac wode?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od siebie mogę dodać że też mam te przeloty AM od półtorej miesiąca i nic się nie dzieje :)

Nie smarowałem ich silikonem, tak samo jak pisze dzym tylko skręciłem z wyczuciem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do uchwytów będę potrzebował właśnie obejmę do rur pcv których jest mnóstwo, tyle że ona będzie na śrubie (uchwycie, pręcie czy jak to nazwać) z minimum 20cm żeby przytwierdzic do konstrukcji stelaża na mocno... będzie trzeba cos pospawać pewnie :/ chyba, że znacie gotowce to poproszę o info.

Poniżej szkic odręczno-paintowy hydrauliki - jak coś proszę o sugestie. dzięki

post-7193-0-86195400-1368447571_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

widzę że źle zrozumieliście to co napisałem nie czepiam się przelotów że są złe ale klejone nie mają zbyt często możliwości przeniesienia akwarium beż cięcia rur ,a proponowane już tak ,a życie jest takie że czasami trzeba zmienić miejsce dla baniaczka

co do sylikonu dajesz cieniutki film i raz że lepiej się dokręci dwa dodatkowo uszczelni ,a jeśli przyjdzie do odkręcenia idzie bez najmniejszego oporu

6808_7588.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Co do uchwytów będę potrzebował właśnie obejmę do rur pcv których jest mnóstwo, tyle że ona będzie na śrubie (uchwycie, pręcie czy jak to nazwać) z minimum 20cm żeby przytwierdzic do konstrukcji stelaża na mocno... będzie trzeba cos pospawać pewnie :/ chyba, że znacie gotowce to poproszę o info. Poniżej szkic odręczno-paintowy hydrauliki - jak coś proszę o sugestie. dzięki

dał bym pompę bez zaworu aby miała jak najprostszą drogę

krótko mówiąc zamienił bym miejsce pompy i spływu

6808_7588.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jesli chodzi o otwory w szkle to one sa w linii przy krotkim boku wiec inaczej niz na rysunku ale wiem o co chodzi i tak tez zrobie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak jak poprowadziłeś powrót to poprowadź spływ po prostu je zamień miejscami

6808_7588.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rozumiem o co chodzi tylko splyw mam 32mm a powrot 25mm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wydaje sie ze wszystko jest jasne, pozostaje kupic i skladac :) takze dzieki za wszystkie podpowiedzi. meczy mnie tylko jedna kwestia. wybor pompy ale o tym w innym temacie juz bylo - sklanialem sie mocno do 3000l/h, juz prawie kupilem ale podpowiadacie ze malo... New Jet.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.