Skocz do zawartości
Roman Rożek

RO - POMYSŁ ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Krótko i na temat, poniżej podaję 2 sposoby podawania wody przez mieszacz wapnia,proszę o opinie (nie kłótnie :))

Sposób 1.

Elektorozawór uruchamia wodę 2 x 15 min w nocy co daje około 4 litrów wody, dla uzupełnienia odparowanej w akwa, ale po przejściu przez RO i DI woda ma 140 ppm, dopiero po około 30 min schodzi do 005 ppm, więc do mieszacza dostaję się woda z podwyższonym ppm (140).

Sposób 2.

Ma za zadanie podawać wodę o wartości 005 ppm, czyli

otwiera sie zawór nr 1, woda przechodzi przez RO i DI wychodzi o wartości 140 ppm,

otwiera sie zawór 2 i przez 30 min woda dostaje się do kanalizacji aż do zejścia do poziomu 005 ppm, zamyka się zawór 2,

otwiera się zawór 3 i podaje wodę do mieszacza o wartości 005 ppm.

Poruszam ten problem bo ostatno pojawiła się znaczna ilość okrzemków i innych nieporządanych glonów w moim akwa, po dozowaniu wody po 30 minutach czyli z poczatkowego stanu 140 ppm do końcowego 005ppm, okrzemki i glony zanikły.

RYSUNEK PONIŻEJ

608-elektro.jpg

Pozdrawiam Roman

gdzie jest nemo ? www.republika.pl/akwariummorskie/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj RR

wiadomo, ze pierwsze litry o uruchomieniu RO mają zwiększone ppm ale dlatego po to stosuje sie DI i dziwi mnie ze po zastosowaniu DI nadal przy uruchamianiu masz takie dużą liczbę zanieczyszczeń?:)?

Pomysł drugi jest dobry przy stosowaniu samej RO a przy DI wydaje mi się zbędny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

@BartY, kope lat:)

Po wyjściu przez DI przez pierwsze 10 min woda ma 140 ppm, i to jest zastanawiające a żywica nie jest taka stara, stąd ten pomysł.

Pozdrawiam Roman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Roman i uruchamiasz RO codzienie i jest zalany i masz 140 ppm ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Roman jeśli po DI jest 005 ppm oznacza że żywica kwalifikuje się do wymiany.

Staraj sie aby było cały czas zero , jeśli wskoczy na 002 wymieniaj żywicę.

A ile masz po wyjściu z samego RO ?

Może mambrana jest dziurawa?

To że po każdym uruchomieniu RO jest na wyjściu powyżej 100 to normalka, dlatego pierwsze ok 8litrów należy wylać do ścieku.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

To coś nie tak ,ja po całym dniu niewłączania mam ok 0,35-0,45ppm ,ale żeby 140 ??? (spróbuj wymienić żywicę i przepłucz membrane) . U mnie spada do 0.13 ppm bez żywicy

pozdrawiam

360l

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Tak macie racje jest to nietypowa sytuacja, sprawdzę w najbliższym czasie jak radzi @andrniew i @darekkuku , żywicę i membranę w lipcu bedzie miała 4 lata, może nadszedł czas na nią....

Pozdrawiam Roman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czesc Roman.

Tez mnie zastanawia, czemu jest tak duza wartosc zanieczyszczen (przy zalozeniu ze RO/DI uruchamiane jest codzinnie) na poczatku.

To tylko spekulacje, ale moze gdzies przed pomiarem dostaje sie powietrze do wezyka?

A co do pomyslu, drugi wariant jest obiecujacy, tyko mam pytanie o ten zawor nr 3. Jaki to zawor, ze nic metalowego nie ma kontaktu z woda?

Bo jezeli ktos dysponuje tylko zaworem z czesciami metalowymi to mozna by wariant II troche zmodyfikowac, i zrezygnowac z zaworu nr 3.

Czyli dokladnie tak jakby Twoj rysunek ustawic w pionie - kawalek umocowanej pionowo cienkiej rury (ten miedzy zaworami 2 i 3) Na dole takiej rury zawor nr 2. Na poczatku zawor nr 2 otwarty - woda spada nizej do scieku. Po np. 15 min. zamyka sie zawor, woda wypelnia rurke i po napelnieniu i podniesieniu sie poziomu, woda leci juz do mieszacza.

PO ZAKONCZENIU PROCESU dolewania wody, otwiera sie zawor nr 2 i zgromadzona w rurce woda leci do scieku.

/Wroga należy zabić z dużej odległości, najlepiej strzałem w plecy. O honor trzeba dbać wśród przyjaciół/ GG 314576, SKYPE: piotr_i_zona e-mail: piotr_jan_rogalskiUSUN @gazeta.pl Warszawa http://www.nano-reef.pl/journal.php?m=page&p=25

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

@Piotr, przyjąłem zwykłe elektrozawory z pralek automatycznych czyli 3 x 20 zł, owszem można zredukować o jeden zawór jak proponujesz lub zastapic dwa, jednym ale z dwoma dyszami taki podwójny elektrozawór ale sterowany regulatorem czasowym.

Pozdrawiam Roman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zawór z pralki!?:)_o ja bym się bał..

@JPR@ mnie sie wydaje, że zwiekszona ilość zanieczyszczeń spowodowana est mieszaniem się wody w obudowie membrany a dochodzi do niego po odłączeniu ciśnienia - przy membranie jest uszczelka którą ciśnienie dociska do obudowy, jak nie ma ciśnienia uszczelka nie dociska tak mocno i woda może się mieszać..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

@Barty, to są nowe zawory, nie używane po rozebranej pralce :)

Pozdrawiam Roman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
:) jasne że nie używane, mnie chodziło wyłączie o materiał tam zastosowany, czy aby jest w 99,9% bezpieczny..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Roman Rożek :

Witam

Tak macie racje jest to nietypowa sytuacja, sprawdzę w najbliższym czasie jak radzi @andrniew i @darekkuku , żywicę i membranę w lipcu bedzie miała 4 lata, może nadszedł czas na nią....

Pozdrawiam Roman

Roman to chyba żarty - 4 lata!? Moja żywica i prefiltry są wymieniane najpóźniej co 1/2 roku, a membrana co rok. Czytałem tu na forum, że są ludzie co wymieniają żywicę co ok. 300l odcieku. Kiedyś myślałem że to przesada ale powoli zblizam się do tego wyniku.

Ja z twoim problemem poradziłem sobie inaczej, mianowicie zbieram wodę z RO do baniaka o pojemności wystarczającej na ok tydzień. Fakt jest to trochę upierdliwe (i tanie przy okazji:)), ale za to mam pewność co leje do baniaka, bo mam zawsze czas by największy syf odpuścić, zanim zbiorę 000 ppm. :)

pozdrawiam.

niestety bez akwarium :( ale strasznie tęsknię

"opis moich ex-akwariów http://alexkoz.ovh.org/akwarium/index.html"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja też wymieniałem żywice i to częściej jak co pół roku. Ale jak sprawdziłem odcinek z mojej RO i okazało się za jest 001ppm:D* nie wymieniałem żywicy od roku i nadal jest 000

*membrana ma ponad 3 lata i wydaje mi się że im starsza tym lepsza:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak wino. Myślę że dużo też zależy od ujęcia wody.

Na marginesie: mieszkam dosłownie przez płot z Kompanią Piwowarską w Poznaniu gdzie m.in. warzy się Lecha. Musielibyscie zobaczyć co czasem leci mi z kranu.

Pozdrawiam wszystkich amatorów piwa :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
alex :

Na marginesie: mieszkam dosłownie przez płot z Kompanią Piwowarską w Poznaniu

@Roman,rah,Radek@ Pamiętacie na zlocie ten aromat piwa unoszący się wszędzie gdzie byliśmy? już wiadomo skąd to się brało :):)

siorki, dziś jak wiadmo dzień uszczypliwości!:)

pozdro..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Szanowni koledzy i :piwosze" i Ty kolego @alex,. a w którym momencie ja napisałem że mam żywicę od 4 lat, owszem membrana tak i przygotowuje się na jej zmiane, żywice mam od dwóch miesięcy ,ale mam podejrzenie że to nie ta co powinna być, już mam nową wiec bedę wymieniał, katastrofy nie mam po prostu po 30 min mam 005 ppm i to nie mnie denerwuje a reszta to milczenie .....:)

Pozdrawiam Roman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Roman Rożek :

.... żywicę i membranę w lipcu bedzie miała 4 lata, może nadszedł czas na nią....

Pozdrawiam Roman

No też mnie to zdziwiło, "ażem zaniemówił i zaniepisał" :)

Ech Roman, alex, Radek, BartY to były czasy :)

500 litrów 140x60x60 działa od 02.09.2008 r. + sump 105x48x36, AM OR 3500, cyrkulacja 2 x Tunze 6100 + 1 x Tunze 6105 z multikontrolerem + 1 x Jebao WP-40 do falowania, Bubble Magus 250s, lampa 2x120W led,LR ok. 70 kg, LS 45 kg, ARM od mufti, balling i podmiany co tydzień ok. 8%, sól AF, dozowane 2 ml ABCM codziennie, zależnie od obserwacji co tydzień lub dwa Prodibio BioDigest i Bioptim

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Widzę że cała ekipa się zebrała, problem łączy :), i ta nieszczęsliwa zywica , 4 lata dotyczy membrany, ale zrobie tak, wymienie zywice membrane trochę później, a rozwiązanie Sposób 2 zastosuje przy nwoym zbiorniku.

Pozdrawiam słynnych "zlotowców", no i dobrze @ rah Ciebie też :) jak tam balling ?:)

Pozdrawiam Roman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tak trochę [OT]-topicowo jak nam sie tutaj zebrało, coś cicho w tym roku o zlocie...:/ moze by my co sami zorganizowali:) ... i tu się pozwolę sobie zaśmiać, bo wiele już było takich propozycji.... ale???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem za, a nawet przed :)

500 litrów 140x60x60 działa od 02.09.2008 r. + sump 105x48x36, AM OR 3500, cyrkulacja 2 x Tunze 6100 + 1 x Tunze 6105 z multikontrolerem + 1 x Jebao WP-40 do falowania, Bubble Magus 250s, lampa 2x120W led,LR ok. 70 kg, LS 45 kg, ARM od mufti, balling i podmiany co tydzień ok. 8%, sól AF, dozowane 2 ml ABCM codziennie, zależnie od obserwacji co tydzień lub dwa Prodibio BioDigest i Bioptim

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Roman Rożek :

Witam

Szanowni koledzy i :piwosze" i Ty kolego @alex,. a w którym momencie ja napisałem że mam żywicę od 4 lat, owszem membrana tak i przygotowuje się na jej zmiane, żywice mam od dwóch miesięcy ,ale mam podejrzenie że to nie ta co powinna być, już mam nową wiec bedę wymieniał, katastrofy nie mam po prostu po 30 min mam 005 ppm i to nie mnie denerwuje a reszta to milczenie .....:)

Pozdrawiam Roman

Romanie a w którym momencie ja napisałem że twoja żywica ma 4 lata? :) Po prostu opisałem po jakim czasie wymieniam składowe RO+DI. Moim skromnym zdaniem żaden z elementów filtra nie przeżyje 4 lat, choć jest to opinia wynikająca z informacji wyczytanych i doswiadczeń innych, bo jak zapewne wiesz 4 lata temu to ja o morszczyźnie tylko czytałem i marzyłem o własnym baniaku :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.