Skocz do zawartości
Tomo_HKS

Pierwsze akwarium morskie

Rekomendowane odpowiedzi

popieram messaya pierwszy kupiłem w całości z życiem 130 litrów + sump , minęła chwila mało to 240 + sump myślę że będzie ok

i co d...pa

klei sie szkło 570 litrów 120 x 80 x 60 wys no ale tego już nie ruszę :)

tak że TOMO stawiaj na maxa bo będziesz żałował wydanej kasy

6808_7588.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mogę napisać, że zgadzam się z nessaya i pawelkielce, ale co ja tam wiem....

@niejeden z nas - skąd wziąłeś teorię o "tykającej bombie"? czytałeś podręcznik dla zamachowców??? przecież każda skała "gdzieś" już była, a ta nie była obciążana żadną chemią, bo od początku (czyli od wyjęcia z pudła przesyłki międzynarodowej z indonezji) jest tylko w tym zbiorniku; piach to samo - nigdzie indziej niż w oceanie nie nocował; proces dojrzewania tzw. "starą metodą niemiecką" czyli bez boosterów bakterii czy czegoś tam - sama natura - choć trwa to dłużej - nie powiem...

@lukass - gwarantuję, że lampa jest ATI i to jeszcze zanim chińczycy wzięli się za produkcję podzespołów, więc wytrzyma długie lata...

a dlaczego odpieniacz do wymiany panie expert??? tak się składa, że pracę tego pieńka widziało dwóch fachowców na żywo i byli mile zaskoczeni!! - no z wyjątkiem takim, że pompa mogłaby być cichsza, ale za taką cenę uważam, że urywa ja** - a stelaż jest jeszcze nie osłonięty a to przecież też dużo wycisza... no nie mam pojęcia skąd ten pomysł...

a i ten "używany" pomyliliście z "dotarty" bo do więkrzości sprzętu z tego akwa jest pudełko i paragon - pracują tylko od początku dojrzewania - z wyjątkiem lamp, które faktycznie są używane, a żarniki i świetlówki to rzeczy eksploatacyjne - i tak się je wymienia...

komputer wciąż w pudełku ;-)

a śmieszy, że prąd gratis?? ...od początku cyklu dostałem rachunki na 1900zł średnia za akwa wynosi pi cirka 900-1000zł...

to mało?

co do wodu chodziło wyłącznie o to, że jest już pełnowartościowa - a nie zalewać - czekać - solić - pier*****

reasumując ma gotowy podstawowy zestaw, do tego dokupi to, na co się zdecyduje i schluss... a życie może wpuszczać bez czekania...

oczywiście można kupić wszystko nowe i z dużo wyższej półki, tylko za ile??? 20k? 30k? przecież sami wiecie (bo to musicie wiedzieć), że solniczka to studnia bez dna - a barierą jest tylko zasób pieniędzy i mentalność człowieka... i ile będzie czekał? ...projekty ...klejenie szkła ...klejenie sumpa ...szukanie skały, bo przy dużych ilościach można pzrepłacić nawet parę tysiaków, a tego nikt nie lubi... po co pytam? sztuka dla sztuki? czy facet poprostu chce akwarium morskie?

idę po piwo, bo tak się namądrzyłem, że na trzeźwo sam tego nie przeczytam :baby:

pozdrawiam

p.s.

jak macie troszkę czasu do zabicia, to hobbystycznie zróbcie sobie animację ile faktycznie by kosztowało postawienie tego baniaka...

i z ciekawości policzcie też ile władowaliście już w swoje ( i kasy i czasu)

potem śmiało możemy gadać czy się opłaca... baaa.. nawet grilla przyniosę :thumbup:

pozdrawiam Dante

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aaa czyli to Twoje. Wiec wiesz co jest warte i dobrze.

50x50x40cm, oświetlenie T5 4x24W + led 18W,cyrkulacja: 6,5 tys,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a czy kolego Tomo już sprecyzował co chce mieć w zbiorniku?? bo to jest właściwie kluczowe co do wymiarów, oświetlenia i sprzętu...

pozdrawiam Dante

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć, chcę mieć miękkie koralowce,kraby,krewetki.Ryby mało mnie interesują, mam ciekawsze.Na razie będę zakładał niewielki zbiornik, jeżeli naprawdę mnie wciągnie, to pomyślę o zamianie Malawi na morszczaka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dante@

Odpieniacz za maly dlatego do wymiany, puki pusto pewnie starcz. Lampa jak sam napisałeś z czasów jak chińczycy jeszcze nie produkowali podzespołów :). Z prądem mogłeś sie nie osmieszac i przemilczeć, chyba nie myslales że ktokolwiek by rozważał zapłatę Ciza energię. I wyluzuj trochę :)

xxx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie można założyć że każdego od razu morszczyzna wciągnie... dlatego pchania się w akwarium za 12000 zł nie jest chyba zbyt rozsądne. Ja posiadając Reefmaxa poradziłbym na początek 112-200l z sumpem i dobrym odpieniaczem. To jest optymalne cenowo jak i pozwala na wpuszczenie jakiejś obsady, nie jak przy 60l gdzie w zasadzie raczej mało popływa. Na forum jest mnogość różnych projektów zawsze da radę znaleźć coś i się wzorować. Nie zgodziłbym się też że w Acroporze pomoc zależy od humoru obsługi, czasami na Łukasza ( długie włosy i bródka) należy trochę poczatować bo nie zawsze jest ale z poziomem obsługi i pomocy jaką on reprezentuje nei może się równać żaden warszawski sklep. Średnia cena miesięcznego utrzymania jest w granicach 1-1,5 zł/ na 1l także o ile koszt założenia jest duży ale nie tragiczny o tyle koszty utrzymania jednak są odczuwalne w budżecie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolego dante@ - takiego syfu to bym za darmo nie chciał z hydrauliką z bricomana. szkoda gadać. Wstyd wciskać ludziom...

kolego Tomo_hks - ja bym podjechał do Reefmanii na Bemowie albo do Acropory do C.H Land i tyle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tomo@ - jeśli faktycznie celujesz w łatwiejsze i mniej wymagające historie to propozycja "lostdhar" jest chyba jednak najlepsza; zwłaszcza, że aquael pracuje (czy skończył?) nad nowym modelem - to starszy powinien relatywnie jeszcze stanieć... a jakby podniosła Ci się (trochę) poprzeczka, to masz tu na forum milion dwieście porad jak to i owo w reefmax'ie podpicować, wymienić, poprawić...

...ale zestaw ma też ograniczenia - najlepiej idź do sklepu - kup to co misie lubią najbardziej (piwo i chips'y :baby: ) i...

siadaj do czytania, bo masz tu na forum conajmniej kilka fajnych tutoriali "jak założyć pierwszy baniak" i całą masę wpisów użytkowników reefmax'a w osobnym dziale; i sam podejmij decyzję, bo jak widzisz "obiektywnych ludzi" w stosunku do "profesorów" jest o wiele mniej; a jak każdy będzie ciągnął rzepkę w swoją stronę, to już w ogóle na obiad będzie kisiel... :sweat:

...i jeszcze raz polecam reefmanię; tam Ci poprosu pomogą wybrać, skompletować, odpalić itd

pozdrawiam

pozdrawiam Dante

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja proponuje ~ 200l z sumpem na początek, mam taki zestaw, nie jest dużym problemem ogarnięcie takiej ilości dla początkującej osoby a można już co nieco zrobić w nim, i tak szybko nie powinno się znudzić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.