CNCRob Zgłoś Napisano 22 Maja 2013 (edytowane) Mam pytanko bo chce postawić zbiornik kwarantannowy (92cm) i mam dwie jednakowe małe szafki pod niego (każda po 44cm). Problem jest taki ze podparte by były całe boki a sam środek akwarium by wisiał w powietrzu na długości 4cm. Zda to egzamin? Co lepiej podpierac: środek czy boki akwarium? Nie mam możliwości podłożenia płyty pod całość. Edytowane 22 Maja 2013 przez CNCRob (wyświetl historię edycji) Cytuj Akwarium: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fox Zgłoś Napisano 22 Maja 2013 Jeśli już to ja bym podpierał boki a środek niech "wisi" - ale 2x44=88cm więc skąd te 4cm luzu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CNCRob Zgłoś Napisano 22 Maja 2013 Jeśli już to ja bym podpierał boki a środek niech "wisi" - ale 2x44=88cm więc skąd te 4cm luzu? Sorki. Pomyłka. Akwa ma 92cm. Cytuj Akwarium: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robi Zgłoś Napisano 22 Maja 2013 bez płyty pod cołość ? nie ryzykować lepiej, moim zdaniem pęknie. Cytuj Akwa.125x55x60 + sump 80x40x40 , Maxspect 2x120w 16000k , obieg Eheim Compact +3000 , odp. diy ala ATI 200 , cyr. 4 x Tunze 6055 na Multi. 7095 , Dastaco II ala DiTus ,AquaRoche ZERO LR. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chodi Zgłoś Napisano 22 Maja 2013 podjedz do b&q. za kilka funtow wytna ci kawalek blatu pod wymiar akwa i bedziesz mial spokojna glowe. Cytuj Nadchodzi nowe... :lol Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fox Zgłoś Napisano 22 Maja 2013 Tylko kurczę jak się tak zastanowić to te szafeczki mogą pracować i nie do końca tworzyć idealną płaską powierzchnię - jakkolwiek byś się nie zdecydował ustawić baniaka pomyśl może żeby w miarę gruby podkład dać żeby zniwelować ewentualne naprężenia itp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CNCRob Zgłoś Napisano 22 Maja 2013 Wlasnie chodzi o to, ze na obie poloze cos miękkiego aby niwelowalo prace szafek ale moze i lepiej płytę dociac... Tylko wtedy mi kolorystyke zawali a to na widoku bedzie. Cytuj Akwarium: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chodi Zgłoś Napisano 22 Maja 2013 z laminowanego blatu kuchennego niech ci dotna. kilkadziesiac wzorow i kolorow maja. na bank cos dobierzesz "morskiego" Cytuj Nadchodzi nowe... :lol Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CNCRob Zgłoś Napisano 22 Maja 2013 z laminowanego blatu kuchennego niech ci dotna. kilkadziesiac wzorow i kolorow maja. na bank cos dobierzesz "morskiego" Podjade po robocie i zobaczę. Cytuj Akwarium: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LLS Zgłoś Napisano 22 Maja 2013 (edytowane) Wszystko się rozchodzi o to , z jakiej grubości szkła jest akwarium . Edytowane 22 Maja 2013 przez LLS (wyświetl historię edycji) Cytuj Warto być przyzwoitym ,choć nie zawsze się to opłaca . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CNCRob Zgłoś Napisano 22 Maja 2013 (edytowane) 6mm - pojemnosc okolo 100 litrow. Edytowane 22 Maja 2013 przez CNCRob (wyświetl historię edycji) Cytuj Akwarium: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Signarus Zgłoś Napisano 22 Maja 2013 nie pękną ja miałem swoje 96 litrów szkło 6mm postawione na 2ch kantówkach 5x5 albo 6x6 nie pamiętam dokładnie i tak było przez jakieś rok czasu z tym że to stało w piwnicy że w razie draki wielkiej szkody by nie było:p Cytuj Start 1.03.2012 250L + 96L sump, LR 18kg, LS 18kg, NJ3000, Schuran Jetskim 120, ATI 6x39w, Tunze 6045 i 6095 probiotyka z AF http://nano-reef.pl/...us/page__st__60 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LLS Zgłoś Napisano 22 Maja 2013 6mm - pojemnosc okolo 100 litrow. Dla 6mm daj lepiej blat Cytuj Warto być przyzwoitym ,choć nie zawsze się to opłaca . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
k_bad Zgłoś Napisano 22 Maja 2013 Będą oddzielnie pracowały nie ryzykuj dotnij blat ewentualnie meblówkę grubszą. Cytuj Akwarium 80x50x50h czyli 200l, Sprzęt: lampa Pacific Black Phyton 120W, odpieniacz Tunze 9004 (Comline Reefpack 250), cyrkulatory 2xAquael Reef Circulator 2600 + Hydor Koralia 900, grzałka hagen 100W. Skała 25kg, piasek 6kg ATI Fiji White Sand, Życie: Hepatus, Doktorek, Mandaryn, 2xBłazny, ślimaki (2xNosariusy, 14xTrochus) Histro, korale LPS, SPS i jakieś miękasy. Chwilowa likwidacja Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Echindorus Zgłoś Napisano 22 Maja 2013 (edytowane) Mam pytanko bo chce postawić zbiornik kwarantannowy (92cm) i mam dwie jednakowe małe szafki pod niego (każda po 44cm). Problem jest taki ze podparte by były całe boki a sam środek akwarium by wisiał w powietrzu na długości 4cm. Zda to egzamin? Co lepiej podpierac: środek czy boki akwarium? Nie mam możliwości podłożenia płyty pod całość. Jeśli postawisz akwarium na dwóch niezależnych szafkach, to z dużym prawdopodobieństwem pęknie ci dno. Można ewentualnie zamontować na sztywno (np. przykręcić śrubami) blat, który będzie spajał te szafki oraz skręcić same szafki tworząc w konsekwencji jeden mebel. Ważne, aby spód akwarium nie był poddany naprężeniom - nawet minimalnym wynikającym z nierówności i ugięcia całej konstrukcji ( coś miękkiego na spód nic tu nie pomoże). Edytowane 22 Maja 2013 przez Echindorus (wyświetl historię edycji) Cytuj 130x70x65; Aquasunlight 2x250W+ 4x54W, Reef Octopus RO-PS-5000INT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
geremek7 Zgłoś Napisano 22 Maja 2013 Proste pytanie prosta odpowiedź... Jak koledzy już pisali musi to być jednolity stelaż (szafka), równy(poziom itd..) w takim wypadku możesz śmiało stawiać. Jeśli nie jest to zgodne z tymi kryteriami to odpuść i zrób blat. ps. prawie we wszystykich sklepach zbiorniki stoją na opierając się tylko na bokach i wszystko jest ok. Pozdrawiam marcin. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kaczorek36 Zgłoś Napisano 22 Maja 2013 rób jak chcesz, tylko w każdym wariancie podłóż pod akwarium 1 cm styropianu (miękkiego) i będzie dobrze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CNCRob Zgłoś Napisano 22 Maja 2013 bylem w b&q, mieli fajne plyty abym zrobil sam cala szafke ale niestety pile mieli popsuta i lipa, trzeba czekac Cytuj Akwarium: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach