Skocz do zawartości
pablus

akrylowe refugium-opcje oświetlenia

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. Idąc za Waszymi radami skleilem w końcu akrylowe refugium cosmofenem. I pojawił się następny problem:

Czy w ogóle można podświetlić refugium od spodu? Bo tak to sobie właśnie wymyśliłem że będzie bez piachu tylko same glony.A jeżeli nic nie stoi na przeszkodzie to czy zainstalowanie diód cree 3 mm od dna z płyty akrylowej nie uszkodzi tej drugiej ( temperatura, nagrzewanie punktowe,itp.).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Weż przestań żartować... pewnie że można tylko

1 po co?

2 dlaczego

3 pewnie coś w nim będziedz hodował ,więc osad będzie albo nawet zarośnie dno glonami wapiennymi więc ...

4 bez sęsu

5 szukaj innego rozwiązania

6 może tak być tylko czyść dno codziennie

7 "sorki" że tak dosłownie ale ... pisałem to co myśle bez owijania w "jedwab"

Akwa.125x55x60 + sump 80x40x40 , Maxspect 2x120w 16000k , obieg Eheim Compact +3000 , odp. diy ala ATI 200 , cyr. 4 x Tunze 6055 na Multi. 7095 , Dastaco II ala DiTus ,AquaRoche ZERO LR.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jasne. Pomysł wziął się z stąd że refugium będzie nad zbiornikiem głównym i będzie oświetlone w cyklu odwróconym. Tak więc w nocy będzie robiło za lampę nocną :-). Dodatkowo będzie efekt oświetlenia ściany nad nim więc stąd to nietypowe rozwiązanie. Miałem tylko obawy o właściwości akrylu z tak blisko przysuniętymi ledami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

konserwatyzm konserwatyzmem ale gdyby nie tacy ludzie jak pablus to Ameryki nikt by nie odkrył

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

konserwatyzm konserwatyzmem ale gdyby nie tacy ludzie jak pablus to Ameryki nikt by nie odkrył

Amerykę odkryto z chęci zysku w najczystszej postaci. Szukano drogi do Indii żeby transport przypraw był tańszy i bezpieczniejszy.

Autor wątku chyba ma inne cele.

Oświetlenie refugium od dołu jest, moim zdaniem, kiepskim pomysłem z dwóch zasadniczych powodów: Problemy techniczne (także z utrzymaniem czystości czyli dostępnością światła) oraz to, że wszystkie organizmy na Ziemi są przystosowane do oświetlenia górnego. Nawet te na półkuli południowej :)

Glonom typu spagetti czy bakteriom pewnie będzie wszystko jedno, ale glony "z korzeniami" już będą głupieć. Nie mówiąc o tym, że do tak skonstruowanego refugium będzie trudno przenieść np. jakieś koralowce nie narażając ich na stres a siebie na straty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak oświetlisz od spodu to podejrzewam że glony będą się kładły po dnie jako, że każda roślina kieruje się w stronę światła.

7764_7979.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

łał, no i to są merytorycznie podparte odpowiedzi, chociaż pewno jeżeli chłopak ma smykałkę odkrywcy-majsterkowicza to pewno i tak po swojemu zrobi :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie to ciekawe jak takie leżące glony będą wyglądać (dodatkowy +). A w razie czego zawsze można przerobić oświetlenie. Przypomniały mi się czasy z holendra,gdzie cały czas walczyłem z trawnikiem żeby nie rósł do góry a tu proszę dywanik z glonów sam się zrobi he he.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatecznie oświetlenie zostało zainstalowane klasycznie. Nie chciało mi się codziennie czyścić dna sumpa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pokaz foty jak to u Ciebie wyglada

Edytowane przez otarod (wyświetl historię edycji)

Start: 12.10.2012, 80/40/40 front OptiWhite, sump 69/30/30 +dolewka 8l, 128l + 45l

LR 15 kg, LS 9 kg, Odpieniacz Blau Scuma IT 110, 2x Tunze 6025, Lampa Pacific Sun Black Python 110w plus lampa GLO HAGEN 2xt5 ATI Aquablue, Pompa obiegowa Tuzne Silence 1073.020, Grzałka Jager 150W, Autodolewka aqua-trend, 1x Moonlight LED 1 Watt, Sól: Reef Crystals , Balling, SUMP: siporax 4l, refugium - 18/30/22h -swiatlo LED 10W 6500k - glony: Caulerpa Grape C . Racemosa, wata, filtr przepływowy DIY na węgiel na pompce Tunze Silence 1073.008, sera silicate clear, 3x pompka perystaltyczna ze sterownikiem mirekkon.pl

Moja solniczka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze nie ma się czym chwalić ale za dwa trzy miesiące.... .Lampę zrobiłem sam z pasków led przyklejonych na profil aluminiowy- niecałe 20 wat ale glony rosną imponująco.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.