Skocz do zawartości
dawidmNS

Na jakim stopniu dojrzewania jest moj zbiornik?

Rekomendowane odpowiedzi

Hej

Mam pytanie, zbiornik juz troche dziala, ponad miesiac jakos bedzie jak nie 2.

Rybki plywaja, po przeniesieniu z poprzedniego zbiornika. Korale rowniez. Jednak 2 korale nie otwieraja sie, na samym poczatku przez 1-2 tyg nie bylo problemu, a od kilku dni nie chca sie otwierac.

Zrobilem dzisiaj testy, pokazaly one:

NH3/NH4 0.25

NO2 0, fiolka jest przezroczysta

NO3 5

Testy Red Sea, na jakim stopniu dojrzewania jestem? W akwarium mialem wysyp glonow brazowych, pokryly piach skale szklo, zniknely i na tym sie skaczylo, do dzis, jedyne glony to od swiatla zielone na szkle. Ale to tyle. Dodatkowo mam refugium z 30kg piachu na ktorym rosnie sporo alg, no i do tego skimmer deltec mce 600. Zbiornik ma 330 litrow. 20 kg skaly z poprzedniego zbiornika, 20 kg suchej, 1kg piachu zywego do refugium, reszta piach suchy.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NH3/NH4 0.25 <---- to jest twój problem ! to powinno być niewykrywalne, IMO nie wiem czy ten odpieniacz nie jest za słaby do twojego zbiornika, i nie wydala. . . skoro nh3 i nh4 podniesione, to cykl azotowy jeszcze się nie skończył, lej bakterie !

Edytowane przez MixEEr (wyświetl historię edycji)

TOTM ---> http://reefhub.pl/mikolaj-szostak-mixeer-1000l-z-myslenic/

Moje akwarium ---> http://nano-reef.pl/...120#entry664781

Mój kanał Youtube ---> http://www.youtube.com/user/mixeer0700

SPRZEDAM SPRZĘT PO LIKFIDACJI AKWA ---> 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaraz zamowie bakterie, polecasz jakies szczegolne?

A zamiast tego jaki odpieniacz bys polecil? Myslalem ze ten razem z refugium 30kg piachu i algi pociagnie ten zbiornik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie wlalem Nutrafin cycle, 1 dzien 25ml na 40litrow, 2 dzien 10ml na 40l i 3 tak samo jak 2.

Mam nadzieje ze cos zaskoczy i ruszy.

Czy na czas lania tych bakteri, wylaczyc odpieniacz?

Edytowane przez dawidmNS (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

odpieniacz zostaw włączony, musi wywalać to nad czym teraz pracują bakterie, najlepiej ustaw bardziej na mokro

Pozdrawiam, Piotr

"Wykrzyknik, który sflaczał, staje się znakiem zapytania." S. J. Lec

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze 6-7 miesięcy i będzie prawie dojrzałe jeśli nic nie będziesz dokładał.

049f14efc7c0fe68med.jpg

130x70x65; Aquasunlight 2x250W+ 4x54W, Reef Octopus RO-PS-5000INT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze 6-7 miesięcy i będzie prawie dojrzałe jeśli nic nie będziesz dokładał.

baaaaardzo pomocny komentarz :clap:

Pozdrawiam, Piotr

"Wykrzyknik, który sflaczał, staje się znakiem zapytania." S. J. Lec

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość michalfa

Wróciłem dzisiaj po 2 tygodniach urlopu do domu ( akwa opiekował się tata i stwierdził, że za mało karmie ) i po twoim opisie i moim akwarium mogę stwierdzić, że jesteśmy na tym samym etapie, lub ja lekko gorszym chociaż zbiornik ma już 1 rok. NO3 między 16-32, PO4 0,04, Seriatopora hystrix traci tkankę od podstawy a acropory mają się świetnie. Wszystko ok tylko decora siedzi w skale. Długo, dziwnie i po piwku ale chyba chodzi mi o to, ażebyś nie słuchał wypowiedzi typu "Echindorus" bo każdy system jest inny. Coś mi się wydaje, że popełniłeś ten sam błąd co ja i za wiele życia dałeś w krótkim okresie. Wysprzątaj akwa i sump, przedmuchaj skalę, dodaj bakterii i racje głodowe. No i chyba bogatej soli używasz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akwarium jak i sump jest czyste, brak glonow, byl ich wysyp ale wszystko zniklo no i byly to tylko glony brazowe, tylko zielone typu jak od swiatla slonecznego na szkle sie robia i skale ale to w malych ilosciach.

Karmie co 2 dni, pol kostki mrozonego jedzenia, nic wiecej. Sol to instant ocean wiec nie jest z tych bogatszych :-)

Akwarium rowniez nie jest bardzo obsadzone rybami, plywa w nim 5 malych rybek a wody 330 litrow plus sump 130 litrow. 2 blazny, blue damsel, yellow wrasse i cardinal tetra. Przepraszam ale nie znam jeszcze Polskich odpowiednikow. Kazda rybka mala, wiec nie jest tak obsadzony jeszcze. Z koralow polowa ma sie bardzo dobrze a wlasnie polowa nie otwiera sie a toadstool coral wyglada jakby to byly jego ostatnie dni :/ nie wiem czy da sie go odratowac jeszcze. Mozna temu jakos zaradzic? W sklepie poprosic o przechowanie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciężko powiedzieć czy dojrzele masz akwarium, ale cykl azotowy napeno zamknięty.

Test Saliferta mogl wskazac <0,25 a delikatne zabarwienie czy zmetnienie powtaje z proszkow.

Skoro akwa ma juz jakis czas, a azotyny niewykrywalne to nie zachodz w głowę.

Rybki karm przynajmniej raz dziennie, bo niedozywione ryby są bardziej poddatne na choroby.

Na stan korali mogą miec wpływ inne czynniki. Zdjęcie akwarium szerszy opis, oraz pozostałe parametry np KH ułatwiłyby podpowiedz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaraz zamowie bakterie, polecasz jakies szczegolne?

A zamiast tego jaki odpieniacz bys polecil? Myslalem ze ten razem z refugium 30kg piachu i algi pociagnie ten zbiornik.

Po przenosinach to bakterie mógłbyś sobie po prostu darować.

Ja startowałem na suchej skale , bez żadnych bakterii , jedynie 100% wody ze stabilnego baniaka i kg piachu.

Proces dojrzewania po około 1,5 miesiąca jest już praktycznie zakończony, acha dawałem jedynie cukier na początku jako odżywkę dla bakterii. :wine:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej

Mina ponad miesiac od momentu jak zalozylem ten watek i no nie wiem co jest nie tak.

Albo testy lipne albo dalej cos w zbiorniku.

Wymienilem odpieniacz, Stani wyslal mi H&S 150 do 1000l, pieni bardzo fajnie, mysle ze udalo mi sie go juz poprawnie ustawic. W zbiorniku dziala juz okolo 2 tyg.

Dosza jedna rybka zoltek, oraz dodalem xenie ktora moim zdaniem radzi sobie bez problemu i sie otwiera. Wklejam fotke z testow i poradzcie bo nie wiem o co juz chodzi. Glonow oprocz tych ktore przynioslem na skale z poprzedniego zbiornika nie mam, rosna tylko na tej skalce, w sumie to bardziej stoja jak rosna ale sa ani tez nie znikaja. Jednak za duzo ich nie ma.

Jakie moga byc powody tego problemu?

lj3v.jpg

A to filmik akurat nagrywalem blazenki bo w smieszy sposob lapie jedzenie, pod koniec filmiku widac caly zbiornik:

Pozdrawiam

Dawid

Edytowane przez dawidmNS (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.