Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie, mam problem.. wywalilo mi coś w baniaku co wygląda jak okrzemki czy możecie to potwierdzić?

dscn9036k.th.jpg

dscn9033w.th.jpg

2ef676195c8b05cd1669c2e6d8531c1fu977a854.png

Reefmax - T5 2x15k Sylvania Marinestar + 1x Giesemann Actynic+ + 40w LED Royal blue,

Odpieniacz Hydor slimskim nano 135.35,

Jebao RW4 + JVP 110

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co widać to okrzemki, kilka dni temu miałem 2 dniowy atak dino po dołożeniu nowej skały to wyglądało całkiem inaczej. Pełno wszędzie bąbelków.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie tak wywalało kilka dni po włożeniu żywej skały. Zmniejszyłem światło i pieniek na max.

Na razie jest ale jakby przystopowało.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie po podmiance, nie jestem pewnien ale musiałem pomylić wiaderka i chyba użyłem wody "kranówy" a nie RO

Reefmax - T5 2x15k Sylvania Marinestar + 1x Giesemann Actynic+ + 40w LED Royal blue,

Jebao RW4 + JVP 110

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mie pomogła podmianka i to http://podforak.rzeszow.pl/printview.php?t=11568&start=0&sid=c100919785a92208f8f98f5437f095be

tera leja non stop po 2 x 1ml na doba i mom wszystko ok i okrzemki sie straciły :thumbsup:

Akwarium 290 l w obiegu 80 x 50 x 50 komin prawy bok z tyłu , Sump 80 x 42 x 45 , Odpieniacz Bubble Magus Curve 5

Pompa cyrkulacyjna Tunze Turbelle Nanostream 6025, Pompa obiegowa Jebao/Jecod DCT-6000 + końcówka Loc-Line podwójna, 20 kg żywej skały z E-RYBKA , 18 kg żywego piasku Nature's Ocean Bio-Activ Live Natural White ,Lampa LED DIY 220 W projekt oraz wykonanie _KRISU_ , 4 Litry Siporax 25mm , Grzałka Eheim Jager 200 W ,Sól Red Sea Salt

http://nano-reef.pl/...oblemy-i-posty/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli nie jesteś pewny czy wlałeś kranówe to proponuje zbadać wodę po RO/DI oraz test wody na zawartość krzemianów.

Jeśli wyniki okażą się pozytywne to prawdopodobnie wlałeś kranówe:(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie też pojawiły się okrzemki i małe dino tylko na piasku, przy podmianie wody odsysyam ale znowu odrasta paskudztwo, co z tym robić?

MOJE MAŁE SZKIEŁKO -

150x50x45 + sump 105l,

i takie tam...

DSC_1029.jpg.3a3d7c5d3154eb84f27df4b4cb245567.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje ustępują.

Podmiana , zmniejszone światło - konkretnie białe led. Włożyłem reż Rowa - wiem że to głównie na PO4 ale SI też ponoć łapie .

Oby tak dalej :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na dzień dzisiejszy jestem w 100% pewny, że była to kranówka a ro dolallem do słodkiego z ampulariami - niestety one też to odczuły.

Okrzemki schodzą piasek odessałem do końca, zmiejszyłem światło i zrobiłem wieksze podmianki

Jebao RW4 + JVP 110

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.