Skocz do zawartości
dirty_pig

czyszczenie suchej skały?

Rekomendowane odpowiedzi

chcę wystartować z nowym akwarium na suchej skale, ale tą co posiadam jest niemal cała zarośnięta glonami które ciężko usunąć, gotowałem nawet ją w zwykłej wodzi i nic. Czy może użyć do tego np domestosu albo acze? czy w ogóle jest sens czyszczenia takiej skały bo wiadomo że zarośnie ona ponownie częściowo glonami po starcie. Mówie tu o zielonych brzydkich glonach.

ps. jeden mały kawałek wyczyściłem w domestosie, polałem ją nim i dosłownie po kilku minutach zrobiła się biała więc na pewno to działa ale czy jest sens to czyścić w ten sposób? sposób wydaje się mi bezpieczny gdyż wypłukać moge ją kilkukrotnie zanim wsadzę do ro czy baniaka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mimo że żadnym specjalista nie jestem to mycie czego kolwiek do akwarium czy to morskiego czy słodkowodnego w domestosie to już lekka przesada, i nie trzeba tu być jakimś odkrywca ze to żrąca chemia i może tylko zaszkodzić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mimo że żadnym specjalista nie jestem to mycie czego kolwiek do akwarium czy to morskiego czy słodkowodnego w domestosie to już lekka przesada, i nie trzeba tu być jakimś odkrywca ze to żrąca chemia i może tylko zaszkodzić.

Masz rację. Nie jesteś specjalistą.

Dużo masz tej skały? Bo jak do 20-30 kg to pomyśl o wywaleniu jej i kupnie suchej z pewnego źródła. Nawet jak wygotujesz, wysuszysz, potraktujesz wybielaczem, wypluczesz to może się okazać że pory zostaną dalej zatkane i za chwilę glony Ci wrócą. Ja nie użyłem starej skały, kupiłem suchą po 14zł i póki co wszystko jest ok.

pisane z telefonu

4860_6981.png

Jelenia Bay - zlikwidowane 08.02.2013

Jelenia Bay vol.2

90x50x45 OW

Sump 65x32x37 80L

Odpieniacz Reef Octopus 1000int

Cyrkulacja: Tunze 6025+Tunze 6015 oraz Tuzne Nano Wavebox

światło: Lampa LED CREE DIY 72W (CW/RB) + 2x39W T5 LED 196W

Obieg: Tunze Silence 1073.020

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

wiatam

czy dołożoną skałę do zbiornia również płuczecie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.