Skocz do zawartości
Gość eXpressive

Dobór lampy

Rekomendowane odpowiedzi

Gość eXpressive

Planuję założyć zbiornik o wymiarach 100x40x40, lub coś zbliżonego do tego. Kompletuję powoli spręt. Pojawiła się okazja kupna lampy LED - co o niej sądzici, nada się? LINK: tutaj

Korale będą rosły? Dla mnie jako nowicjusza wydaje się bardzo fajna, bo spora moc tych ledów a wszyscy zachwalają ten rodzaj oświetlenia. Ale wolę się zapytać..

Druga sprawa, to jak z zużywalnością takiej lampy? Wyglada ona na nie najmłodszą, czy diody po jakimś czasie się "wczyerpują"?

Pozdrawiam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wydaje mi się, że nie powinno się zaczynać zakładania akwarium od zakupu lampy...

to tak jak by kupić najpierw sznurówki nie mając butów... a co jak kupisz sandały?

5629_5719.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Daro nie krzycz odrazu :p Ledy to ledy dłużej wytrzymują i nie trzeba wymieniać świetlówek tak więc troszkę pieniążków zaoszczędzisz :) ale Tak jak Darek pisze to oświetlenie to nie początek tej choroby z rybami morskimi :p ale życze powodzenia :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość RAFkru

Daro nie krzycz odrazu :p Ledy to ledy dłużej wytrzymują i nie trzeba wymieniać świetlówek tak więc troszkę pieniążków zaoszczędzisz :)

To zależy w jakim stopniu lampa jest wyeksploatowana zaznaczmy że to sprzęt używany i na pewno gwarancja rozruchowa, Na led-ach się za bardzo nie znam ale widzę ze jedna dioda chyba nie żyje :question: chyba że tak ma być?

Odnośnie zaczynania z tym słonym hobby to ja na początek nabyłem reaktor wapnia :wallbash: do tej pory siedzi sobie w pudle i nie wiem czy go kiedykolwiek ożyję :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do zużycia nie wypowiem się ale przy 100cm zbiorniku nie doświetli boków.

Akwarium 80x50x50h czyli 200l,

Sprzęt: lampa Pacific Black Phyton 120W, odpieniacz Tunze 9004 (Comline Reefpack 250), cyrkulatory 2xAquael Reef Circulator 2600 + Hydor Koralia 900, grzałka hagen 100W.

Skała 25kg, piasek 6kg ATI Fiji White Sand,

Życie: Hepatus, Doktorek, Mandaryn, 2xBłazny, ślimaki (2xNosariusy, 14xTrochus) Histro, korale LPS, SPS i jakieś miękasy.

Chwilowa likwidacja :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co ma zyc w tym akwarium ?

50x50x40cm, oświetlenie T5 4x24W + led 18W,cyrkulacja: 6,5 tys,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość eXpressive

Tylko miękkie raczej, bardziej się na rybach i bezkręgowcach skupiam niż na koralach.

Czyli nie kupować tej lampy? Np. światło 4x39W byłoby lepsze?

I dlaczego nie zaczynać kompletowania akwarium właśnie od oświetlenia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Własnie dlaczego nie zaczynać od oświetlenia?

Ja się cały czas zastanawiam nad PS BP 160 W nad moj nowy projekt 100x50x50, chcę mieć trochę półmroku bez skały tylko toń wody tak średnio oświetloną.

Myślę że jak za tą cenę to brałbym bez wahania.

250 L , Tunze 1073.40 ,2xTunze 6045 + Jebao Wp-25, Deltec sc1455, Słoneczko 8x39W i inne pierdoły

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ależ ja wcale nie krzyczę :)

bo wg mnie jaki sens ma kupowanie lampy najpierw skoro na targowisku często pojawiają się fajne oferty całych zestawów razem z oświetleniem.

A jak się trafi używany zestaw w pasujących wymiarach za fajne pieniądze - to co zrobisz z zakupioną wcześniej lampą?

Żeby ją sprzedać będziesz musiał stracić - warto?

napisałem tylko swoje zdanie... ja osobiście jak bym miał zacząć od tyłka strony :) kupiłbym najpierw odpieniacz :) oczywiście dopiero wtedy, jak miałbym określony litraż jaki chcę postawić

5629_5719.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie Darek dobrze napisał odpieniacz!! a chyba każdy się zgodzi że serce morszczaka to odpieniacz-dobry odpieniacz!!! :( a co do 4x39w ja mam taką lampe i powiem tak: na dzień dzisiejszy na moje miekasy styknie ,bo teraz mam i wszystko jest ok , ale jeżeli teraz bym zakładał akwa to dałbym już ciut więcej np. 6x39 ew. 8x39 tak więc przemyśl to i teraz dwa razy przemyśl zanim coś kupisz :)

Edytowane przez sivczenko (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpieniacz już mam - schurana, lampa zamowiona BP 160W, Szkło 100x50x50 zamówione, Sump zamówiony. W sumie w obiegu będzie ok 320 L

250 L , Tunze 1073.40 ,2xTunze 6045 + Jebao Wp-25, Deltec sc1455, Słoneczko 8x39W i inne pierdoły

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja przy 90x45x45 mam lampę aqua medic ocean light 4x39W która bardzo sobie chwalę, wcześniej był chinol i były same problemy, z tą nie mam żadnych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podepne sie pod temat.

Jaka lampe polecacie do akwa o wymiarach 100x30x30 lub 100x30x35?

Planowana obsada z koralow to miękkie (zoa, rico itp) 2x39 czy lepiej dać 3x39w?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja stosuje pacific sun pandora s. Jestem w 90% zadowolony. Korale tez wesołe tak bardzo, że często wyskakują z akwarium

Chcialem korzystac zarowno z efektow pod ledami jak i zalet świetlówek t5

Lechu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja stosuje pacific sun pandora s. Jestem w 90% zadowolony. Korale tez wesołe tak bardzo, że często wyskakują z akwarium

Chcialem korzystac zarowno z efektow pod ledami jak i zalet świetlówek t5

Lechu

a czemu tylko na 90% jestes zadowolony

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.