Skocz do zawartości
bober6662

jakim klejem skleić spieninePCVdo szyby?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szukam dobrego rozwiązania,potrzebuję dokleić do tylnej szyby w akwa 3 kawałki czarnego spienionego pcv żeby zakryć komin,i moje pytanie czy można do tego użyć sylikonu?czy lepiej jakiś specjalny klej,wszystko będzie pod wodą więc klej powinien być bezpieczny dla zwierząt,macie jakieś sprawdzone?

4803_4815.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam szukam dobrego rozwiązania,potrzebuję dokleić do tylnej szyby w akwa 3 kawałki czarnego spienionego pcv żeby zakryć komin,i moje pytanie czy można do tego użyć sylikonu?czy lepiej jakiś specjalny klej,wszystko będzie pod wodą więc klej powinien być bezpieczny dla zwierząt,macie jakieś sprawdzone?

ja kleiłem silikonem akwarystycznym na dno akwarium...jakieś 15 m-cy temu...podobnie kleiłem grzebień do brzegu komina. wszystko ok..oczywiście przed zalaniem , potem stało trochę

http://7140_7307.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja kleiłem podobnie jak kolega tylko pół roku temu i plecy już mi wypłynęły, a spod dna jak przypadkowo stuknąłem czyścikiem wypłynął bąbel powietrza (nie śmierdział) i zastanawiam się kiedy to będą bąble siarkowodoru.

Pozdrawiam, Marek (z tapatalk)

image.jpg

294l + 170l sump: około 370l w obiegu; Odpieniek na pompie Tunze 9420 by DarekB30 fi 200; obieg NJ 3000; 2x Tunze 6055 + singlecontroler, 240W LED CREE DIY; 31kg LR; 18kg LS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam ten sam problem i się zastanawiam też czy silikon będzie trzymał spienione PCV. Tylko, że ja chce jeden kawałek pcv na cały jeden bok i w nim przelew do zewn. komina jeszcze wyciąć

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja kleiłem podobnie jak kolega tylko pół roku temu i plecy już mi wypłynęły, a spod dna jak przypadkowo stuknąłem czyścikiem wypłynął bąbel powietrza (nie śmierdział) i zastanawiam się kiedy to będą bąble siarkowodoru.

ja nie kleiłem na placki ale w koło równo + zygzaki na srodku, potem dobrze docisnąłem,aż silikon wyszedł brzegami, wtedy nadmiar zdjąłem.. kłopotów brak, szansa na dostanie się tam czegokolwiek mierna

http://7140_7307.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobiłem dokładnie tak samo, na około i kilka "x" w środku.

image.jpg

294l + 170l sump: około 370l w obiegu; Odpieniek na pompie Tunze 9420 by DarekB30 fi 200; obieg NJ 3000; 2x Tunze 6055 + singlecontroler, 240W LED CREE DIY; 31kg LR; 18kg LS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Silikon akwarystyczny nie przyklei trwale PCW - kwestia wielokrotnie poruszana na forum. To, że nie odpada jest bardziej dziełem przypadku niż właściwościom klejącym silikonu.

Dużo lepszą spoinę dadzą kleje cyjanoakrylowe (np. Cyjanopan, Kropelka), trochę gorszą epoksydowe (np. Poxipol) i chyba najlepszą gotowe błony klejowe. Te ostatnie w wersji przemysłowej są świetnym produktem ale trudno dostępnym. W wersji "marketowej" występują w postaci dwustronnych taśm klejących i też dadzą radę.

Wydaje mi się, że połączenie siły klejenia błony klejowej z właściwościami uszczelniającymi silikonu (dla tych, którzy boją się negatywnego wpływu kleju na parametry wody) jest dobrym rozwiązaniem.

Na brzegach silikon, bliżej środka taśma dwustronna i gotowe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja miałem płytę spienionego przyklejoną do ściany akwa silikonem i jak tłukłem akwa młotkiem (bo nie było już potrzebne) to było pancerne - kluczem jest imho porządne przygotowanie obydwu powierzchni (odtłuszczenie)

przykład z mojego zbiornika na moim kanale YT w stopce... mowa o 720l malawi... ;) także da się

takie_tam_moje_realizacje_akwarystyczne.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.