Skocz do zawartości
sivczenko

Czy zmieniać sól ???

Rekomendowane odpowiedzi

Nie chcę ciągnąć dłużej off-topa, ale w każdym razie na pewno zainteresuję się tym zbiornikiem i nawiążę kontakt z właścicielem, bo jeśli to wszystko prawda, to przeczy to wielu badaniom prowadzonym przez renomowane placówki naukowe....

jakis tydzien temu

Nitrates 50+ and phosphates at 1.28

122x61x61 + sump cyrkulacja 2x6045 tunze H&S 150

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jako "autor tematu" po tych wszystkich postach,opinaich i wpisach dodam jeszcze że laik w kwesti morskiej zauważyłem z tego co piszecie że nie ma typowej soli która będzie idealna dla każdego i co zauważyłem że nie potrzeba mierzyć i kontrolować parametrów do póki się nic nie dzieje w akwarium ( wiem że jak będzie się działo to już za późno )..... ale z Waszych wypowiedzi to na tyle ludzi ilu się znajduję tu na forum to tyle opinii prawda?? :)

No to ja się nie zgodzę z tą opinią o kontroli parametrów. Po pierwsze początkujący akwarysta nie jest na tyle doświadczony by zmiany w zbiorniku uchwycić natychmiast (mam tu na mysli również siebie) I po drugie wg mnie systematyczne wykonywanie testów to jedna z podstaw akwarystyki morskiej. Obserwacja zbiornika z regularnym wykonywaniem testów musi iść w parze....przynajmniej przez pierwsze kilkadziesiąt lat ;)))

50x50x40cm, oświetlenie T5 4x24W + led 18W,cyrkulacja: 6,5 tys,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niektorzy maja testy dobra sol i wytyczony cel i ciagle klopoty

Dlaczego? Brak im cierpliwosci, wiedzy i doswiadczenia mimo ze staż w morszczyznie maja dlugi

Warto czytac rozmawiac, uczyć sie na cudzych bledach ale i nie bac sie wlasnych. Wazne by z nich wyciągać sluszne wnioski. Zdrowo ogladac sie na innych ale isc tempem wlasnego baniaka. Choc wszystko jest juz niby odkryte to kazdy w sobie musi odkryc zrozumienie dla zagadnień wlasnego systemu. Powoli. Krok po kroku.

LED Maxspect, Tematy lufta

Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myśląc o konsumentach wapnia, poza SPS'ami nie zapominajmy o ślimakach które z czegoś budować swoje skorupki muszą no i mnożą sie na potęgę tak że u niektórych morszczaków jest ich od zatrzęsienia ;)

Wiem, wiem teraz można by się zastanawiać którą drogą u ślimaków wapń jest przyswajany ale uproszczając i biorąc takiego ślimaka jako konsumenta końcowego to skoro mamy układ zamknięty (akwarium) to jeśli się coś odkłada w formie ładnej muszelki to z powietrza się nie bierze :whistle:

731450e5ecb50e0ff9c2e1941b208841u392a365.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.