MarcosB Zgłoś Napisano 7 Lipca 2013 Po to własnie podaje Ci ilość od której się zaczyna. Taką ilość się następnie zwiększa. Jeżeli mówimy o wymagających SPS`ach to dużymi skokami możesz zafundować im wycieczkę w jedną stronę, to ma być ten dobry sposób ? Im większa ilość tym większa niewiadoma jak korale zareagują. Cytuj 1800L + 1500W + SPS = :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Raf Zgłoś Napisano 7 Lipca 2013 Rowa podobno sie szybko kończy jestem ciekawy kolejnych wyników Cytuj Deltec Microreef 200l Max spec 160w16k.3*mpw10wes.Reeflink. Vertex 150.Vertex Libra Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomcio Zgłoś Napisano 7 Lipca 2013 25 g - 1 litr 2.5 g - 10 litrów 0.25 g - 100 litrach 0.025 g - 1000 litrach. Czyli wychodzi że aby zbić w 2000 litrów o 0.15 potrzebne 12 litrów. Jednak idę opalac się dalej :-P Wysłane z mojego ST26i za pomocą Tapatalk 2 Nieźle to liczycie.... litr Rowy zamienia wam się w litry wody.... Zrób jak mówi MarcosB i powinno być OK. A jeśli interesuje cię teoria to najpierw założenia: 1. jeden litr Rowy może pochłonąć 25 gram fosforu (ktoś to wcześniej podał) 2. dla uproszczenia załóżmy, że 1 gram fosforu jest równy 1 mililitrowi fosforu. Gdybyśmy w twoich 2000 litrów wody rozpuścili te 25 ml fosforu to jego stężenie wynosiło by 0,00125 czyli 1,25 ppm (oczywiście jeśli nie walnąłem się w przecinkach, wyliczyć to można ze zwykłej proporcji). Więc jeden litr Rowy w twoim akwarium powinien wystarczyć aby zbić fosfor z 1,25 ppm do zera. Więc twoje 0,15 ppm fosforu powinno załatwić 0,12 litra Rowy (też zwykła proporcja). To jest jednak bardzo uproszczona teoria i w rzeczywistości tak prosto to nie działa. Dlatego, podobnie jak inni, uważam, że możesz zacząć od pół litra Rowy. Pozdrawiam T Cytuj akwarium: 140x60x60 OW (500l) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach