Harari Zgłoś Napisano 8 Lipca 2013 Do tej pory mierzyłem zasolenie spławikiem JBL'a, zachciało mi się polepszyć i kupiłem na Allegro za około 160zł Refraktometr (prawdopodobnie jakaś Chińszczyzna) i zamiast polepszyć popie..ło się . Mianowicie jest duża rozbieżność pomiędzy spławikiem a refraktometrem. Potrzebował bym podjechać do kogoś kto ma najlepiej markowy, albo zweryfikowany refraktometr żeby porównać wyniki. Dodam że mój refraktometr jest kalibrowany zgodnie z instrukcją. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adam_s Zgłoś Napisano 8 Lipca 2013 zapraszam na szczecińską. Mam takowy + spławik Cytuj Pozdrawiam, Adam. blog: www.solniczkawbaniaku.pl, fb: www.facebook.com/solniczkawbaniaku/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SzymonH Zgłoś Napisano 8 Lipca 2013 Ja mam JBL'a i pokazuje o 0,004 SG za mało. Napisz jak przetestujesz swój i jakiej firmy masz ten spławik. Może kiedyś powstanie temat o samych spławikach i ich wskazaniach, bo jak widać, jest to tanie urządzenie (jak na to hobby) ale nie koniecznie dokładne. Po "kalibracji" i porównaniu z innym sprzętem, sprawuje się bardzo dobrze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Harari Zgłoś Napisano 8 Lipca 2013 Spławik okazał się dokładny, pokazuje idealnie wskazanie refraktometru Adama, za to mój refraktometr pokazywał 1,026 przy faktycznym zasoleniu 1,024 więc do bani, dopiero po kalibracji stał się zdatny do użytku. Dzięki Adam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adam_s Zgłoś Napisano 8 Lipca 2013 Nie ma problemu. Jak mogę to pomogę... Miło poznać osobiście kolejnych morszczaków z okolicy na żywo. Cytuj Pozdrawiam, Adam. blog: www.solniczkawbaniaku.pl, fb: www.facebook.com/solniczkawbaniaku/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach