Skocz do zawartości
sivczenko

obudowa pod lampe 6 lub 8 x39 W

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie mam pytanko czy robi ktoś same obudowy pod lampy?? Potrzebowałbym taka na 6 lub 8 świetlówek 39W dajcie znać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też stoję przed dylematem jak ładnie zabudować lampkę i najprostszym rozwiązaniem będzie użycie "profilu kasetonowego" do kupienia z metra do tego nieprzezroczysta pleksi na górę (kolor wg upodobań) a przezroczysta na dół żeby lampy (w moim przypadku diody) chronić przed solą.

https://www.google.pl/search?q=profil+kasetonowy&client=firefox-a&hs=oxs&rls=org.mozilla:pl:official&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=8_bsUdWqDITeOvXrgJAF&ved=0CAkQ_AUoAQ&biw=1680&bih=946#facrc=_&imgdii=_&imgrc=TEcI9qTlzRAsRM%3A%3BLIHYtAkcu_dH3M%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.octa.pl%252Fgaleria_prod%252Fm-1905.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.octa.pl%252F%253Fkp%253D79%3B379%3B292

Na AR Leszek robił w mistrzowskim wykonaniu taką dwumodułową z pomarańczowymi wstawkami, po prostu cudo jak znajdę to podeśle linka

731450e5ecb50e0ff9c2e1941b208841u392a365.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurde też właśnie zastanawiam się czy nie zainwestować w ledy a jak tak czy kupować gotową lampe czy składać dajcie jakieś peopozycje i pomysly

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może ktoś się pochwalić pracą takiej lampy i porównać do raz droższej ATI? Też się noszę z zamiarem kupna lampy właśnie takiej z rzekomo osobnymi odbłyśnikami, lecz na zdjęciach widać że świetlówki "widzą" siebie nawzajem. Może ktoś ogólnie chciałby napisać czy odbłyśniki ATI i ich profil to taki mit, hit bo kit raczej nie :)

Obecnie suchy dok...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety ale dobry odbłysnik to podstawa,tanie lampy maja kiepskie odbłysniki albo jeden dla wszystkich swietówek co jest bezsensownym rozwiazaniem.

Jesli chcesz miec dobre swiatło to bierz lampe ATI albo LED.

Akwarium-247l(95/50/52)Obieg-NJ2300,cyrkulacja 2xTunze6055+Multicontroller7096+6045 za skałą.

odpieniacz DIY APF600,oświetlenie-swietlówki LED 6X15W+t5 2X39W.Miekkie+LPS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurde też właśnie zastanawiam się czy nie zainwestować w ledy a jak tak czy kupować gotową lampe czy składać dajcie jakieś peopozycje i pomysly

Ja składam hybrydę LED CREE 18x XPGC70R30D0 21xXPEBR16D3 i 21xXPEBLUK3B5 i do tego 2x39W T5 sterowaną z Arduino tanio nie wychodzi bo tak bez dokładnego liczenia to planuję budżet zamknąć w okolicach ok 1500zł +/- 300zł ale frajda z majsterkowania nieopisana no i Arduino wykorzystam w szerszym zakresie tj. mierzenia temperatury, sterowania gniazdkami 230v czyli z sterowanika na lampie będę mógł wyłączyć odpieniacz (który się sam załączy po np 15min), pompy, sterowanie dolewką, wiatrakami i jeśli prócz tego zostanie mi kilka wolnych wyjść na sterowniku to może coś jeszcze się doda a możliwości jest sporo (zasolenie, balling, pH etc).

Liczę się z tym że lampa nie będzie tak dopracowana estetycznie jak te sklepowe robione maszynowo i z tym że więcej czasu spędzam nad szlifowaniem klejeniem, lutowaniem, programowaniem niż nad pielęgnowaniem samego akwarium ale uważam że warto bo to lubie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ludzie doradzcie mi bo mam dylemat :-( mam teraz 4x39w w lampie i chcialbym troche dołozyc watow i teraz albo kupie lampe 8x39w albo ledy. Rozmawialem juz Luftem i ma taka lampe i tez ma fajna lampe w ledach ok 2000zl i jest to wydatek jednorazowy ale potem sie zwroci wiadomo ledy to ledy,ale tam jest tez 160w tak wiec zmieniłbym tylko na ledy a tak jak pisałem chcialbym watow dołozyc tak wiec to moj dylemat:-( czy ledy maja taki sam przelicznik jak w swietlowkach t5 czyli 1w na 1 litr? Pomocy :-)

Edytowane przez sivczenko (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy ledy maja taki sam przelicznik jak w swietlowkach t5 czyli 1w na 1 litr? Pomocy :-)

Nie, choć temat jest bardziej złożony:

1. ledy są bardziej efektywne tzn z 1W dają więcej światła niż T5

2. to wyemitowane światło jest w jednym kierunku tzn do korali dociera większość światła wyemitowanego zaś świetlówki promieniują we wszystkich możliwych kierunkach

3. W lampach LED ze sterowaniem rzadko wykorzystuje się 100% mocy znamionowej na wszystkich kanałach bo każdy ma inne upodobania kolorystyczne i wielką zaletą jest to że w LEDach można sobie odcień (błękit) modyfikować z poziomu sterowania, obcinając moc poszczególnych kanałów

4 Oświetlenie LED ze względu na bardzo małą powierzchnię emitera jest narażone na dużo większe straty w przypadku zabrudzeń, drobin w toni wodnej etc.

W skrócie niektórzy przyjmują, że w LED 60-70% watów odpowiada temu co dają T5 inni (np Leszek z AR który jest producentem lamp) twierdzą że powinno się dążyć do zbliżonego poziomu (np 1W/l) ze względu na to żeby lampą LED nie jechać na 100% bo to ma przełożenie na żywotność diody no i pozostawić pole manewru z kolorami.

Ja planuję odpalić ledy w proporcjach jaki podałem powyżej i oczekuję pożądanych kolorów praktycznie przy wszystkich kanałach na max a potem dobrać świetlówki tak żeby ewentualnie wprowadzić drobne korekty i mieć odpowiednie oddanie kolorów korali i ryb.

Jak masz dylemat to wproś się do kogoś z okolic :cheers: , kto ma akwarium na ledach żeby na żywo obejrzeć bo w tym wszystkim przeliczniki W na litr są moim zdaniem najmniej istotne, bardziej liczą się wrażenia estetyczne, blinki i te kolory :smoke:

Mi osobiście ledy się bardzo podobają a Ty musisz sobie sam wyrobić zdanie.

Edytowane przez Aleksander (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.