Skocz do zawartości
Stefan

Test KH/Alk Salifert

Rekomendowane odpowiedzi

Witam kolegów.

Kupiłem test Salifert KH/Alk i siedze nad nim kilka godzin jak odczytac wartosc KH?

Kilka osób było u mnie i wszyscy maja problem z odczytaniem wartości.

"Odczytaj za skali strzykawki ilość jednostek pozostałych (0,01ml) do zabarwienia roztworu.

Odczytaj wartosc KH lub oblicz ze wzoru:

(n x 0.1 ml)x16

Do zmiany barwy na czerwono-rózowa zużyłem 1,2 ml preparatu to jest jedna strzykawka i 0,2 ml w drugiej strzykawce (pozostało w 2 strzykawce 0,8 ml)

Jaka jest wartość KH ??

Dzieki za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To by wyglądało, że masz KH powyżej 16, a to nie dobrze. Chyba, że źle przygotowujesz próbkę do badania.

Potrzeba 4 ml wody z akwarium i 2 krople preparatu KH-Ind. Wymieszać, a potem dodawać po kropelce, za każdym razem dobrze mieszając. Jeśli wychodzi tobie w dalszym ciągu wyższa wartość to zastanów się co dozujesz do akwarium? Może tu odpowiesz co stosujesz z dodatków, jak uzupełniasz Mg i Ca ?

500 litrów 140x60x60 działa od 02.09.2008 r. + sump 105x48x36, AM OR 3500, cyrkulacja 2 x Tunze 6100 + 1 x Tunze 6105 z multikontrolerem + 1 x Jebao WP-40 do falowania, Bubble Magus 250s, lampa 2x120W led,LR ok. 70 kg, LS 45 kg, ARM od mufti, balling i podmiany co tydzień ok. 8%, sól AF, dozowane 2 ml ABCM codziennie, zależnie od obserwacji co tydzień lub dwa Prodibio BioDigest i Bioptim

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam Cie

Uzywam Calciumreactor 400 AM, dodaje CalciuMarin Sr JBL, Trace Marin 1,2,3 JBL

Akwarium ma miesiąc parametry były dobre ale w ostatnich 3 dniach tak sie zmieniły Ca spadło Mg wzrosło. Mam tez problem z PH teraz jest 7,35 a w porywach max 7,50.

78 kg zywej skały 18 kg zywy piach.

Co2 do reaktora dozuje tylko w nocy.

Co robic ?

Dzieki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po pierwsze Co2 do reaktora to raczej w dzień.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jezeli faktycznie kh masz w okolicach 16 to calkiem mozliwe ze ca spadlo. ja tez to prezerabialem kilka tygodni temu. podkrekajac co2 w reaktorze uzyskalem tylko tyle ze kh dalej roslo. wylacz na kilka dni reaktor, kontroluj kh az spadnie do okolo 10 i wtedy wlacz spowrotem. ca bedzie roslo. generalnie to stawialbym na zle ustawienie reaktora

userbar548926yr3.gif ______________________________________________________

rekinekoh4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.