Skocz do zawartości
bartesta

[140 + 21]

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

pod dwóch latach przygody ze słodką wodą około pół roku temu dostałem w prezencie od żony 30 L zestaw Aquaela. Wlaliśmy tam nieco słonej wody i wrzuciliśmy parę kilo skały. Po pewnym czasie zamieszkała w niej jeszcze nieduża ekipa sprzątająca. Jako człowiek ciekawy świata wodnego i różnych dziwnych urządzeń po pewnym czasie urządziłem mały 21 L sump. W międzyczasie, mając już wizję nieco większego zbiornika, odkładałem kasę i czytałem intensywnie o cudownych diodach power led. Skutkiem tej lektury wyprodukowana została domowym sumptem lampa oparta na diodach Cree o mocy ok. 75 W. W najbliższym czasie uzupełniona zostanie o komputer sterujący (arduino mega). Pozostało tylko zrobić szafkę oraz zamówić akwarium o wymiarach 70 x 45 x 45. Zbiornik został odpalony w zeszłym tygodniu, przekładka życia odbyła się póki co bez strat. Zbiornik uzupełniony został częściowo świeża solanką, częściowo wodą z podmiany z innego akwarium oraz kilkoma kg żywej skały i piasku. Po kilku dniach rozpoczął się wysyp okrzemków, cudów nie ma. Za radą doświadczonych kolegów leję VSV, zamówiłem też bakterie, żeby przyspieszyć dojrzewanie nowej wody.

Oto mój zestaw:

akwarium 70 x 45 x 45 140 L

odpieniacz DIY znaleziony na forum do ok. 200 L

światło LED DIY ca. 75 W

cyrkulacja 2 x JVP 100 + 1 x koralnia nano

żywa skała i gruz ok. 15 kg

piasek ca. 6-7 kg

sump 21 L (w planach zamiana na ok. 50L)

w sumpie spaghetti, gruz, purigen i siporax, oświetlenie jedna żaróweczka led zimna 3 W

spływ DIY

pompa obiegowa coś tam coś tam (nie pamiętam ;) )

grzałka 25 W (do końca lata i tak się nie przyda, potem wstawię większą)

w najbliższych planach 3-4 wiatraczki do chłodzenia wody.

Życie - korale trochę z przypadku, to co dostałem lub kupiłem niejako przy okazji. Żadnego póki co nie kupiłem w sklepie. Do tego jeden quadri. Ze sklepu nabyłem ruchomości: 1 x harlekin, 1 x kuekenthali, 1 x tectus, 1 x oliva oraz 1 x debelius, która niestety się nie zaaklimatyzowała:( Rybki w planie po ustabilizowaniu zbiornika.

To na razie tyle. Witam i pozdrawiam wszystkich forumowiczów. Szczególne podziękowania za pomoc dla Skali, Norrdena i remi61. W załączniku fota zbiornika.

post-21958-0-73287200-1375428193_thumb.jpg

Edytowane przez bartesta (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo fajny początek :) oby tak dalej :)

P.S. czy to tylko moja chora wyobraźnia czy tam po lewej siedzi naga kobieta? :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę czujne oko. Kobieta rzeczywiście jest niemal naga - karmiąca:) Widać nawet kawałek główki potomka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
:D w takim razie pozdrowionka dla żony i dla potomka :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.