Skocz do zawartości
harnas

Zapach akwarium

Rekomendowane odpowiedzi

Mam delikatne pytanie. Czy wasze akwaria swierdza ?

Gdy mialem 300l to wyczuwalna byla wilgoc. Teraz przy 500l w calym ieszkaniu smierdzi wodorastami. Glony rzeczywiscie mocno rosna ale nie jest tragicznie.

Zastanawiam sie czy ten zapach przejdzie gdy akwarium sie ustabilizuje czy moze do konca bede mial z tym problem...

To bardzo wazna kwestia bo moja lepsza polowa bardzo narzeka na ten zapach.

ocean pod nosem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No niestety, takie hobby, troche bedzie czuć zawsze, czeste wietrzenie pomaga. Jak zrobi sie ciepło wtedy zniknie twój problem, a i druga lepsza połowa odsapnie. Mam tez taki problem :D

akwa 300 l + sump 100 l i masa potrzebnych i niepotrzebnych dupereli :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To zalezy w jakim pomieszczeniu (jaka powierznia) stoi akwarium wczesniej z akwarium o polowe mniejszym nie wyczuwalny byl zapach.Np ja nic nie czuje przy 750l wody ale akwarium stoi w takim miejscu o powierzchni 70m2.Sam musisz zobaczyc w przyszlosci czy bedzie ci to stwazalo problemy(smrud) bo narazie masz dojzewajace akwarium moze dlatego tak to jest wyczuwalne?

Niestety wydaje mi sie ze ta "lepsza polowa" bedzie musiala dolozyc sie do akwarium w postaci kupna ozonatora i broblem zniknie sam :D

Pozdrawiam

170x60x60 220x90x70

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Jalos: mam 15 kg prosto z frachtu ale ona nie smierdzi zgnilizna, to jest smrod wodrostow...jak na baltyckiej plazy po odplywie :D

@Eltom: z wietrzeniem jest problem. bo jestesmy w dwojke ciepluchy a zima jest chlodna, nie mozemy miec ciagle otwrtych okien...gdzie ta wiosna ?

@kiwalski: czy zakup ozonizatora rzeczywiscie pomoze ? nie chce wywolac tu dyskusji czy ozonizator moze pracowac non-stop itp...ale jesli zapach nie przejdzie to bede musial o tym pomyslec.

ocean pod nosem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
harnas :

...mam 15 kg prosto z frachtu ale ona nie smierdzi zgnilizna, to jest smrod wodrostow...jak na baltyckiej plazy po odplywie :D

....z wietrzeniem jest problem. bo jestesmy w dwojke ciepluchy a zima jest chlodna....

Bardzo fajnie to napisałeś "jak na baltyckiej plazy po odplywie :D"

Ja jestem dosyc daleko od morza i ten zapach mi sie bardzo podoba (nie jest bardzo intensywny - taki lekki)

Moja lepsza połowa nazekała jak włożyłem 8kg zwierzej skały z frachtu - ja tez byłem w lekkim szoku jak to może smierdzieć.

Co do ciepłolubności to masz dobrze bo ja wręcz odwrotnie - lubie zimne pomieszczenia 19-21 C idealne (a ja w krutkim rekawku)

A moja lepsza połowa wręcz przeciwnie jak jest 24 C to jest bardzo fajnie. (nieraz nawet sie sprzeczaliśmy nawet)

Dodam że wietrzenie pokoju daje tylko chwilowe wrażenie że zapachu nie ma w pokoju.

Było mineło - akwarium to już wspomnienie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mysle, ze to przejdzie z czasem. Potem juz tylko z odpieniacza bedzie jechalo.

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@harnas: tylko ja nie wiem gdzie znaleźć bałtycką plażę z widzialnym odpływem...:wink

a z drugiej strony ciekawi mnie jak ozonator pomaga na zapach? może ktoś nas oświecić?

pozdrawiam

Tomek

Pozdrawiam Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem czy będzie śmierdziało/pachniało. Pamiętam że na początku podczas dojrzeania owszem coś tam czułem i to nie było przyjemne, teraz śmiem twierdzić, że jak dosłownie nie przyłożę nosa nad lustro wody, to nic nie wyczuję i to nie jest kwestia tzw zmęczenia powonienia (naturalna reakcja człowieka na trwały wydobywjący sie zapach). Po prostu prawie nic nie czuć.

niestety bez akwarium :( ale strasznie tęsknię

"opis moich ex-akwariów http://alexkoz.ovh.org/akwarium/index.html"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie alex nie masz racji. Jak zlikwidowałem akwa 2 tyg. temu to dopiero czuję że w mieszkaniu mi czegoś brak. Właśnie zapachu rafy. Intensywność zapachu rzeczywiście zależy od ilości glonów. Np. przy wysypie czuć bardziej, pełzatka strasznie ostro pachnie. Człowiek poprostu po 2,5 roku nie zwracał uwagi na ten zapach podobnie jak na odgłos filtracji.

na razie 50 l żeby nie wypaść z obiegu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA

Akwarium Morskie nie ma prawa niczym smierdziec i nie smierdzi tylko pachnie !

Dobrze nasycona Kalkwasser wam sie klania , inaczej niczym nie zneutralizujecie organicznych kwasow i woda bedzie capila okropnie , jezeli morskie akwarium smiedzialo by choc troche , to w zyciu bym tego hobby dalej nie kontynuowal :]

Wyobrazam juz sobie " wasze " zbiorniki :]

zycie jest jak herbata , gdy ja wypijesz do konca to nabiera blasku .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlatego będę miał pokrywę :D

3 lata temu miałem żółwie czerwaonolice. Tam nie można było mieć pokrywy. A smród i wilgoc była nie do opisania :D

Dlatego zdecydowałem się na pokrywe

star.gifTo,że nie mam w tej chwili czasu na morszczyznę nie znaczy, że jš porzuciłem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ja tez leje kalkwasser prosto z miksera....wychodzi z 5litrow dziennie a mimo to smierdzi.

Czytajac rownolegly watek o robieniu zdjec w akwa pomyslalem, ze przekarmiam ryby i stad tyle glonow..albo to wciaz dojzewanie.

ocean pod nosem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam akwarium na piętrze niżej, więc nie ma ciągłego przyzwyczajania do zapachu. I śmiem twierdzić, że nic nie czuć, żona też nie czuje, a zaznaczam, że mam węch ponadprzeciętny :D. Wcześniej owszem, czuć było i to bardzo, szczególnie w okresie dojrzewania. Po roku znowu, kiedy biotop załamałem i pojawiły się okrzemki, "zapach" powrócił. Jak zniknęły okrzemki i glony nitkowate, system jest stabilny (zbiornik prawie 3 lata) to naprawdę nic nie czuć, absolutnie.

Nie można mylić zapachu akwarium z zapachem wilgoci, do której łatwo doprowadzić. Wentylację trzeba opanować, żeby utrzymywać poziom wilgotności na poziomie ok 50-55%. Wówczas nie będzie też zapachu związanego ze zwiększoną wilgotnością.

500 litrów 140x60x60 działa od 02.09.2008 r. + sump 105x48x36, AM OR 3500, cyrkulacja 2 x Tunze 6100 + 1 x Tunze 6105 z multikontrolerem + 1 x Jebao WP-40 do falowania, Bubble Magus 250s, lampa 2x120W led,LR ok. 70 kg, LS 45 kg, ARM od mufti, balling i podmiany co tydzień ok. 8%, sól AF, dozowane 2 ml ABCM codziennie, zależnie od obserwacji co tydzień lub dwa Prodibio BioDigest i Bioptim

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... hm! mam dwa akwaria, słodkie i słone i kurcze nie czuję z nich przykrego zapachu, wiadomo, po części mogłam się przyzwyczaić, ale wiadomo w życiu kobiety przychodzą takie dni, że czuję nawet smród skarpetek sąsiada 3 piętra wyżej -ale mimo wszystko smrodu z akwarium nie czuję... Owszem woda ma charakterystyczny zapach ale jest on wyczuwalny dopiero po nachyleniu się i wściubieniu nosa pod pokrywę. Fakt niektóre zwierzaki po wyjęciu z wody potrafią dawać czadu :D - zwłaszcza grzybki i xenie, ale tak ich nie czuć. Stawiam, że wszystko musi dojrzeć i się "przegryźć" i to tylko kwestia czasu... A jak to jest ze stosowaniem w takiej sytuacji węgla aktywowanego? Wiadomo węgiel pochłania to i owo i przecież jest też stowowany do pochłaniania zapachów, np. w lodówkach... jak by tak na ten czas przepuszczać wodę przez węgiel...-tak tylko strzelam :D

zasadniczo są dwa uda: albo się uda, albo się nie uda...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ewa :

... , ale wiadomo w życiu kobiety przychodzą takie dni, że czuję nawet smród skarpetek sąsiada 3 piętra wyżej ..

wiem coś o tym, co wcale nie znaczy że jestem kobietą! Mam taką na stanie (w mieszkaniu) na dodatek w ciąży. Mogłaby sobie dorabiać jako pies tropiący albo ratowniczy, wyczuje najmniejsze nawet niuanse zapachowe.

niestety bez akwarium :( ale strasznie tęsknię

"opis moich ex-akwariów http://alexkoz.ovh.org/akwarium/index.html"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@alex... no to gratuluję, widzę, że Twoja druga połowa też ma swoje "akwarium" :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...żeby nie było, że zbaczamy z tematu :D , gratuluję ,ale nie zazdroszczę...smród większy :D -przynajmniej od czasu do czasu, znacznie to to głośniejsze niż jakakolwiek pompa, no i dodatkowo, dużo częściej przecieka :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

odkąd uzywam zononatora zpach zniknal calkowicie,moze jezt to duzy wydatek jednorazaowy ale efekt jest wyczuwalny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozważając sobie ten temat na spokojnie to dochodzę do wniosku, że jak jest wszystko ok to nie śmierdzi. Jeśli coś się nam dzieje z biotopem to wyczuwamy to nosem :D.

500 litrów 140x60x60 działa od 02.09.2008 r. + sump 105x48x36, AM OR 3500, cyrkulacja 2 x Tunze 6100 + 1 x Tunze 6105 z multikontrolerem + 1 x Jebao WP-40 do falowania, Bubble Magus 250s, lampa 2x120W led,LR ok. 70 kg, LS 45 kg, ARM od mufti, balling i podmiany co tydzień ok. 8%, sól AF, dozowane 2 ml ABCM codziennie, zależnie od obserwacji co tydzień lub dwa Prodibio BioDigest i Bioptim

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:D

Nabieram przekonania, ze u mnie ten zapach glonow pochodzi z dojzewania.

@bibik: jak czesto uzywasz ozonizator, non-stop, jak ?

ocean pod nosem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.