Skocz do zawartości
Kraszan

Tona żywej skały

Rekomendowane odpowiedzi

Robię wstępne przeszpiegi - zanim do końca zamęczę Prezesa TSA mailami w tej sprawie, muszę zbadać, czy z Waszej strony będzie odzew :D

Jest możliwość zamówienia skały - powiedzmy, że pilotażowo 1-nej tony po cenie załóżmy 18 zł /kg. Chodzi o to, by znalazło się x osób które zamówią daną ilość skały wpłacając jednoczesnie kasę z góry.

Czy są osoby wstępnie zaintereosowane takim bezpośrednim importem z np. Indonezji skały do baniaka?

Na razie nie zdradzam szczegółów - czekam na odpowiedź od TSA.

Morski dinozaur w stanie spoczynku - forumowy weteran :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

yes, jak po 20zeta to wezme nawet wiecej, wiecej czytaj, zastawie rowr, sprzedam brata i moze na 20kg sie skusze:D

jeszcze tu wroce:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie zmieścisz sie w 18 a napewno nie i w 25zł

800l:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

myśle iż cena 33zL proponowana przez am za skałę prosto z frachtu jest supper

800l:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proszę, na razie nie prorokujcie ile ta skała miałaby kosztować i w ilu zł da się/nie da się zmieścić. Powiem tylko tyle, że interesuje nas (w przypadku tej przykładowej tony) ile kosztuje tona na miejscu w Indonezji + koszty cargo do punktu rozdzielenia skały pomiędzy zainteresowanych. AM z Poznania, Aquarius z Gdyni czy ReefShop z Wejherowa nie ma nic do tej skały ani do ceny. Nie kombinujcie :D (nie podnoście tez tematu CITES itp - o to się nie martwcie).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jestem sceptyczny...bo jak rozumiem chcesz zalatwic tone skaly aby kupic tanio 150kg do swojego akwarium. IMHO szkoda zachodu. Ladna skale kupisz za 30zl/kg, w tej ilosci nawet za 28zl/kg i moze to byc skala juz odgazowana.

Tak kupujesz tone smeirdzacego syfu, musisz wszystko zorganizowac logistycznie. Dokad zamowisz cargo ? Improterzy nie bez powodu sciagala skale do np Frankfurtu a nie Gdanksa...musisz wiec doliczy koszt przewiezienia skaly do Polski...itp itd

Jesli chodzi o akcje zorganizowane to bardziej widze zrzucic sie loklanie na boks koralowcow sprowadzony np przez reefshop.

ocean pod nosem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Harnaś - wiem że jesteś sceptyczny :D

Owszem - chciałbym zasolić swoją 750tkę i zawalić ją skałą za śmieszne pieniądze. Przy moich potrzebach ok. 150-200 kg skały gra jest warta świeczki (przynajmniej dla mnie). Wcale to nie jest takie trudne. Rozmawiałem z właścicielem warszawskiego sklepu - ma CITES i sprowadza skałę z Indonezji na Okęcie. Koszt busika z i do Wa-wy żeby zwieźć to np. do 3city jest śmieszny. Przekazaną stowarzyszeniu w formie darowizny skałę w całości wrzuci w koszty, nic do tego nie dołoży, w zasadzie na tym zyska (mniejsze podatki przez jakiś okres). Sprawa jest technicznie wykonalna, rachunkowo czysta i co najważniejsze - opłacalna. Czekam tylko na odpowiedź od Aditu, czy TSA w to wejdzie, bo mi osobiście taki sklep darowizny zrobić nie może.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak bedzie dobra skała i atrakcyjna cena to sie pisze na jakies 40kg + -

360+110-od 15 Grudnia 2006 sprzedam miejsce na reklame (300 znaków) :D www.fastquad.pl- dla morszczaków z nano-reef super zniżki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Kraszan: jesli to jest takie proste to rozumiem twoj optymizm...jestem sceptyczny ale popieram akcje i w zwiazku z tym pisze sie na 5-10kg.

ocean pod nosem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Kraszan: jeśli faktycznie wyjdzie w cenie 5500 do 6000 USD za tonę skały to bedzie naprawdę git. mocno w to wierzę i jakby co to zasolę wieszy baniak. tyle tylko, że Ty weźmiesz 200 kg to zostaje 800 kg. Ciężko widzę sprzedanie reszty, chyba że komuś hurtowo. Ale mocno w Ciebie wierzę i mogę Ci pomóc to targać :wink

pozdrawiam i powodzenia

Tomek

Pozdrawiam Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak to wyjdzie wezmę 100 kg choć mam obawy

Wreszcie !!!! 425 l profil, komin 22 l, sump280 l, Turboflotor 5000 shorty , DELTEC PF601S, Obieg DELTEC HLP 5250, WEIPRO LM150 (3x150HQI + 2 T8 54W aktynika) cyrkulacja TUNZE 7240/2 + TUNZE TS12 6100 + multikontroler, 130kg skały

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK - rozumiem, że jeśli Aditu weszłaby w temat to chętni się znajdą. Na razie trzeba czekać aż Stowarzyszenie do końca się zarejestruje i uzyska osobowość prawną. Pewnie to jeszcze sporo potrwa, ale przeszpiegi już są zrobione.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak mi się przypomniało, że już jakieś pół roku temu ktoś chyba ruszał ten temat...

Pozdrawiam Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, byl tu taki oszust to proponowal skale z Florydy za 18zl/kg...o ile dobrze pamietam probowal tez sprzedac zywy piasek sprowadzany cysternami z Egiptu...

ocean pod nosem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

???

No to nieźle.

@jalos - tu nie chodzi o sprzedanie reszty - tu nic nie będzie sprzedawane, a sprowadzone będzie dokładnie tyle ile będzie zamówione.

Już widzę że będzie problem ze stowarzyszeniem - cały czas nie ma pełnej rejestracji - bez stowarzyszenia stoimy.

Tona była tylko takim przykładem. Przy tonie zaczynają się już duże zniżki zarówno w zakupie jak i w cargo. Dobrze gdyby ofiarodawcą byl podmiot z CITES bez pelnej księgowości. Wtedy moznaby przekazać mu środki na zakup skały pozaksięgowo (czytaj: z ręki do ręki) a on zyskałby podwójnie robiąc tak hojną darowiznę dla stowarzyszenia...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kraszan jesli to wyjdzie po tej cenie to biore 60 kg

I tak jak Tomek pisze sie nawet na targanie tego :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak sie uda to ja się pisze na 20 kg zapewne a może więcej.... i też moge pomóc targać:D

akwa 126 l i większe w drodze...:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra dobra! Panowie i Panie! Nie wpisujcie już na ile kto się pisze i na razie nie szukajcie dziury w przedsięwzięciu. To był tylko post pilotażowy.

Temat musi odleżeć swoje - wrocimy do niego nie wczesniej niz TSA uzyska pełną rejestrację. Wtedy będziemy dogrywać co, ile, jak, komu, za co, w jaki sposób, skąd itd...

Na razie wymieniliśmy po 6 maili z prezes TSA i ustalilismy, ze chętni by się znaleźli, i że jest chęć pomocy ze strony TSA.

... to be continued

EOT so far.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

50 kg dla mnie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dziwne, zawsze przy takich akcjach pojawial sie jakze optymistyczny, pozbawiony zabarwienia marketingowo- reklamowego, komentarz naszego czaka- admina- Przemka...:)

jeszcze tu wroce:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wchodząc do serwisu Nano-Reef, zgadzasz się na warunki Warunki użytkowania.