Skocz do zawartości
MojeSumienie

ocelaris vs clark

Rekomendowane odpowiedzi

Tak się chciałem podzielić spostrzeżeniem ... :)

jakieś 2 miesiące temu z niewiadomych przyczyn odeszła na wieczną rafę samica ocelarisa.

Przez dwa miesiące samiec pływał sam z bandą chromisów.

Ostatnio byłem w sklepie i kupiłem samotnego clarka. Odradzano mi, bo niby miał gonić ocelarisa.

Brałem to pod uwagę, bo widziałem u kumpla jak samica goniła małe ocelarisy...

pierwszego dnia clark był lekko zestresowany, chował się pod skałami itd...

ale po 2 dniach już normalnie pływał, normalnie je.

Od wczoraj zauważyłem, że pływa razem z ocelarisem :) może nie ma tańców godowych, ale praktycznie tam gdzie ocelaris, tam clark i odwrotnie :) lekkie szturchańce po obu stronach, parę wywijasów ogonem...

Oba ganiają chromisy i rozstawiają je po kątach...

czy to normalny objaw? czy tylko mnie się tak udało kupić spokojnego clarka?

5629_5719.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podrosną. Zrobią się dwie samice i będzie ogień.

Pozdr

Było 340 litrów: http://nano-reef.pl/...042#entry344042

Obecnie (zdjęć na forum nie ma): 600 litrów słonej wody. Skała: 20kg, Piasek: 10kg albo i mniej. Korale i ryby: kolorowe; Światło: ATI 8x54W T5; Odpieniacz: Vertex Alpha 250; Obieg: RD6500; Cyrkulacja: ciągle za mała ale markowa :); Sól: Red Sea (niebieska) + Balling z Trace Elements od FM i węgiel ale to dla właściciela :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nawet jak pływają razem? poza tym jak nie będzie samca to nie będzie szans na parę czy to u clarka czy ocelarisa

5629_5719.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem nie ale jak widać nie jest to niemożliwe: http://www.orafarm.com/blog/2011/06/17/mystery-clownfish/

Było 340 litrów: http://nano-reef.pl/...042#entry344042

Obecnie (zdjęć na forum nie ma): 600 litrów słonej wody. Skała: 20kg, Piasek: 10kg albo i mniej. Korale i ryby: kolorowe; Światło: ATI 8x54W T5; Odpieniacz: Vertex Alpha 250; Obieg: RD6500; Cyrkulacja: ciągle za mała ale markowa :); Sól: Red Sea (niebieska) + Balling z Trace Elements od FM i węgiel ale to dla właściciela :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

temat ciekawy, choć ciężko się czyta na translatorze :)

nie... nie liczę, że zrobi się z nich para, tylko z jednej strony bardzo się dziwię, że nie ma wojny, a z drugiej strony bardzo się cieszę, że sobie razem spokojnie pływają.

Byłem świadkiem u kolegi, jak samica clarka jak torpeda leciała przez prawie 2m akwarium i lała ocelarisa. Z tym, że kumpel ma od lat parę clarków.

5629_5719.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie przed mała katastrofą w akwa przez ponad 6 miesięcy pływały razem bez problemów, nie wiem co było by dalej bo miałem kraksę w akwa i zwierzaki odpłynęły na wieczną rafę. pozdro

Tisze jediesz dalsze budiesz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie papużki nierozłączki :) wszędzie razem... jak ocelaris dostanie kuksańca i odpłynie, to clark zaraz za nim płynie i się ociera o niego :) jak by go przepraszał :)

5629_5719.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie clarkii zabił ocelarisa :( Kupione były razem jako maluszki.

miękkie i kilka rybek 240 l; oświetlenie HQI+T5; odpieniacz Turbo 1000 Multi SL; curkulacja Tunze 2x6045 i AB 3500 UP; październik 2009

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.