Skocz do zawartości
Siwy

Biale kropki na ciele ryby.POMOCY

Rekomendowane odpowiedzi

Kurde dzisiaj zauwazylem ze na trzech moich rybach na ich ciele sa takie wypustki z bialymi kropkami.Co to moze byc i jak to leczyc ?.Czy podajac im teraz czosnek do jedzenia pomoge im jakos?

- Akwarium 200 L

- Sump 60 L

- Cyrkulacja 2x Jebao RW-8

- Oświetlenie Glisten 150R2

- Odpieniacz Turboflotor Blue 1000

- Pompa obiegowa EcoRunner 2700

- 30 kg LR i 13kg LS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jak dlugo sa wakwa, moze to wysypka ospy spowodowana stresem .

masz moze krewetke czyszczaca albo wargaczka?

powinny sobie dac rade

pozdro

400l + 150 sump, troche sprzetu i zeovit od 12.11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wiec tak jedna rybka juz jest jakis czas ale te dwi sa od tygodnia.Jutro jade kupic jakas krewetke czyszczaca albo wargacza bo normalnie jestem zalamany.A co z tym czosnkiem mozna go podawac i czy pomoze?

- Akwarium 200 L

- Sump 60 L

- 30 kg LR i 13kg LS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oki to jutro jade kupic lampe UV tylko powiedz mi jeszcze co to jest ten Garlik bo nie mam zielonego pojecia co to jest :)_o

- Akwarium 200 L

- Sump 60 L

- 30 kg LR i 13kg LS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe jak to czlowiek przez cale zycie sie uczy .Oki dzieki

za pomoc mam nadzieje ze pomoze.

- Akwarium 200 L

- Sump 60 L

- 30 kg LR i 13kg LS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...ja dorwałam w zoologicznym mrożonki dla paletek-bo o morskich mało kto z producentów myśli- są to skorupiaki + witaminy + czosnek i moje ryby wciągają to jak głupie i nie mam już problemów z ospą, mam nadzieję, że nie staną się...jak to mówią "naleśnikami" :(

zasadniczo są dwa uda: albo się uda, albo się nie uda...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio po dodaniu 4 antiasów, skoku No2 i No3 i prawie 2 tyg temperatur ok 30st mój hepatus dostał wysypki - pierwszy raz od wsadzenia go do akwa.

Nie panikuje bo hepatusy są często nazywane "king of itch" czyli królami ospy, ale jest okazja do sprawdzenia skuteczności moich lysmatek i pokarmu z czosnkiem (spectrum czy jakoś tak) który przyjechał osatnio jako gratis z reefshopu z antiasami.

Dam znać jak to działa.

550L, ATI BM 200, 2x Tunze Stream 6100, Nano Wavebox + UPS, obieg OR3500, 2x80W 2x54W T5 + 210W LED CREE, sciemniane oswietlenie, komputer Profllux II plus EX, sump 110L, filtr z Bio pellets ok 1L, chłodziarka AM500, 65kg LR, 25kg LS, pokolce , błazenki, anthiasy i inne, głównie korale LPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie wargatek i czyszczaca tak sie uwijaja, ze noaso ( 3 dni w baniaku) nie mial okazji wypuscic ani jednej kropeczki ;)

a swoja droga , to ma niesamowity talen do poddawania sie czyszczeniu, podplywa, bierze krewetke na barana i powoli plywa z nia po akwa, no western normalnie:)

400l + 150 sump, troche sprzetu i zeovit od 12.11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe no zartujesz? ja tam widziałem tylko raz jak lysmatka czyscila mojego antiasa, ale takiej checy to nie widziałaem ;)

no ale co tam - mój ślizg ujezdza kraby to i lysmaty moga naso ujezdzać ;)

550L, ATI BM 200, 2x Tunze Stream 6100, Nano Wavebox + UPS, obieg OR3500, 2x80W 2x54W T5 + 210W LED CREE, sciemniane oswietlenie, komputer Profllux II plus EX, sump 110L, filtr z Bio pellets ok 1L, chłodziarka AM500, 65kg LR, 25kg LS, pokolce , błazenki, anthiasy i inne, głównie korale LPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wargatek sie sprawdzil i jedzenie z czosnkiem tez.Jeszcze troche kropek ma ryba "pudelko" ale juz zanikaja.Kurde jak to fajnie wyglada jak rybki podplywaja do czyszczenia hehe

normalnie automatyczna myjka ;)

- Akwarium 200 L

- Sump 60 L

- 30 kg LR i 13kg LS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

U mnie natomiast jest taka sytuacja że odkryłem że mam 3 pH komputer w akwa (dwa już mam), a jest nim wspomniany już Jaśnie Pan Hepatus, niesamowite jak jego organizm reaguje na whania pH , teraz mam wszystko ustabilizowane ale jeszcze niedawno momentalnie po skoku pH w dół dostawał "ospy".

I mówcie co chcecie ja mogę kręcić u siebie drugą część GDZIE JEST 2, praktcznie zachowanie z bajki przeniesione do akwa, wiem pwoinno być na odwrót ;).

Pozdrawiam Roman

gdzie jest nemo ? www.republika.pl/akwariummorskie/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.