danisz Zgłoś Napisano 25 Września 2013 Witam, mam problem ze swoim błazenkiem w akwarium 30-litrowym, przestał jeść i ciągle, dosyć szybko otwiera i zamyka buźkę, co może być tego przyczyną? Pokarm jest bardzo różnorodny więc to nie wynika z jego zachcianek, dzieje się tak z czwarty dzień... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dodoMALBORK Zgłoś Napisano 25 Września 2013 Może się dusi. Proponuje zbadać parametry wody. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gnom Zgłoś Napisano 25 Września 2013 (edytowane) Moze przekarmiles ? Nic więcej nie zmienilo się w wyglądzie rybki ? Może mrożonka nieswieza była. Cos dodawales do zbiornika ostatnio/cos ubylo ? Odpieniacz działa ? Edytowane 25 Września 2013 przez gnom (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
giant19s Zgłoś Napisano 25 Września 2013 Może słabe napowietrzanie wody jest? (pierwsza opcja jaka mi do głowy przychodzi) Postaraj się zwiększyć ruch tafli wody co bi ją lepiej napowietrzyć. A co z resztą życia? Cytuj 54 litry od Aquael'a ^^, Akwarium: 60x30x30, Oświetlenie: 2x Aquael ECOLIGHT DUO (2x11W), Filtracja/Cyrkulacja: Kaskada FNZ3 1200L\H (aktualnie pusta), HYDOR Koralia Nano 900, Sól: RedCoral, Odpieniacz: brak, Suplementy: brak START - 24.01.2013 - KONIEC 20.06.2015 30 litrów od Aquael'a ^^, Akwarium: 30x30x35, Oświetlenie: Aquael ECOLIGHT DUO (2x11W), Filtracja/Cyrkulacja: Kaskada FNZ3 1200L\H (purigen, chemi pure elite, aniphos, żywa skała) HYDOR Koralia Nano 900, Sól: RedCoral, Odpieniacz: brak, Suplementy: brak START - 22.07.2011 - KONIEC 26.01.2013 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
misieq51 Zgłoś Napisano 25 Września 2013 a długo go masz?? czy dopiero teraz tak zaczął robić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
RedDemon Zgłoś Napisano 25 Września 2013 ja podejrzewam pasożyty w oskrzelach i po prostu się dusi. Jak możesz od kogoś pożyczyć Preis Coly, przenieś błazenka do kwarantanny i spróbuj leczenia. Cytuj 500l - Ati 8xT5, metoda probiotyczna AF, siporax, balling light Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luft Zgłoś Napisano 25 Września 2013 kolego danisz warto zalozyc swoj dziennik 30litrów a jesli takowy masz to warto w nim pisać wtedy rady pisane przez kolegów będą mogły być szybsze i trafniejsze a tymczasem ryba cierpi powodzenia pozdrawiam luft Cytuj LED Maxspect, Tematy lufta Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mathe Zgłoś Napisano 25 Września 2013 błazen w 30 litrach?? Bez komentarza... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darecky3 Zgłoś Napisano 25 Września 2013 malutki blazenek w 30 L nie zaszkodzi, jakas krewecia do tego, moze dwie albo 3 i pare mieciuszkow i moze sie krecic, bez przesady, blazenki to terytorialne rybki, jak znajda kat to w nim siedza, tzw 5 na 5 cm kwadratowych i juz. Trzeba tylko wymieniac gamonia bo jak urosnie to juz faktycznie maciupko miejsca ale male spokojnie Cytuj 122x61x61 + sump cyrkulacja 2x6045 tunze H&S 150 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
danisz Zgłoś Napisano 25 Września 2013 Odpowiadam po kolei: rybka wygląda tak samo, myślę, że nie jest przekarmiona bo karmię raz dziennie, czasami 2. W zbiorniku nic się nie zmieniło. Odpieniacz (by tomko) działa, choć nie odpienia jakichś wielkich ilości. Błazen jest u nas 4 tygodnie a dzieje mu się tak od ok 4 dni. Rybka świetnie sobie radzi nawet na tak mało miejsca, upodobała sobie dwa korale i prawie z nich z nie schodzi więc nie wydaje mi się, żeby była wybitnie pokrzywdzona. Włożyłem już kostkę lipową do filtra (bez odpieniacza) żeby napowietrzyć wodę, zobaczymy czy pomoże. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gnom Zgłoś Napisano 25 Września 2013 Samo napowietrzenie wody miałeś już przez dzialajacy odpieniacz + ruch tafli. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Przemek78 Zgłoś Napisano 25 Września 2013 (edytowane) Jeśli masz odpieniacz i filtr kaskadowy to woda na pewno jest wystarczająco napowietrzona- przyczyna leży gdzie indziej. Nie dodawałeś ostatnio jakiś korali albo razem z nowymi mieszkańcami wodę z innego zbiornika? Może coś przywlokłeś, stawiam, że to choroba, pasożyt. Edit. Teraz doczytałem, że masz rybcię 4 tygodnie... Możliwe, że coś już z nią było nie tak, miałem tak samo. Kupiłem dwa błazenki, wszystko było ok przez pierwsze 2-3 tygodnie, potem jeden w ciągu dwóch dni odszedł na wieczną rafę.... A drugiego mam do dzisiaj Edytowane 25 Września 2013 przez Przemek78 (wyświetl historię edycji) Cytuj Było: https://www.youtube.com/watch?v=HmIgmk6Zpiw Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kaziko Zgłoś Napisano 26 Września 2013 Sprobuj czosnku, ma dzialanie bakteriobojcze i wzmacniajace. Przydaloby sie rowniez lampe uv wlaczyc. Tylko przy tak malym akwarium trzeba uwazac zeby nie przedawkowac. Cytuj ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dominik.kdp Zgłoś Napisano 26 Września 2013 Danisz, Zakładam, że przy wysokim NO3 coś by poleciało przed błazenkiem, ale na wszelki wypadek może warto zmierzyć NO3 (jesli nie chcesz kupować testów, to popytał bym kolegów z Lublina - myślę że nie odmówią pomocy). Pozdr., Dominik Cytuj >Moje akwa< 90x53x50 cm (238,5 l. + 63 l.), oświetlenie PS BP 140W XM, odpieniacz DIY na Tunze Hydrofoamer Silence 9410.04, obieg Eco Runner 3700, falownik Jebao WP-25 8.000L, cyrkulacja Tunze 6025 i Koralia 1600. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
danisz Zgłoś Napisano 26 Września 2013 Spróbuję czosnek i zrobie testy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
misieq51 Zgłoś Napisano 27 Września 2013 Też miałem taką sytuację że błazenek jakby ciężko oddychał, niestety nie zakończyło się to dobrze. Okazało się że powodem byłą Brooklynella. Na początku ciężko oddychał następnie pokrył się białym meszkiem, pomogła kąpiel w słodkiej wodzie ale na krótko, błazen był co raz słąbszya po 2 tyg niestety zszedł.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kaziko Zgłoś Napisano 27 Września 2013 (edytowane) tak, opis pasuje do tej choroby. i niestety jedyne co znalazlem to wykonanie 15 minutowej kąpieli w wodzie słodkiej. ew.dodanie formaliny do akwarium ale pod warunkiem, że to fish only, bo bezkregowce moga nie przeżyć tego. sam tego nigdy nie praktykowalem, ale porady w necie są : http://translate.goo...t/ht_fwbath.htm ale dozowac czosnek nie zaszkodzi. co parwda pasożytów powodujących brooklynelle pewnie nie zabije, ale na pewno tez im nie pomoze, a rybe powinien wzmocnić. powodzenia. Edytowane 27 Września 2013 przez kaziko (wyświetl historię edycji) Cytuj ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Diabeł prawdziwy Zgłoś Napisano 27 Września 2013 brooklynelle ? Macie gdzieś opis tej choroby? Cytuj Mała szklanka słonej wody, na dnie skały, w toni ryby i jakieś stwory. :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bober6662 Zgłoś Napisano 27 Września 2013 brooklynelle ? Macie gdzieś opis tej choroby? http://www.ultimatereef.com/articles/brooklynella/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Diabeł prawdziwy Zgłoś Napisano 27 Września 2013 dzięki bober6662 ! Ciekawe, że akryflavina, pomaga nigdy nie spotkałem jej w zastosowaniu morskim. Cytuj Mała szklanka słonej wody, na dnie skały, w toni ryby i jakieś stwory. :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
danisz Zgłoś Napisano 10 Października 2013 czosnek pomógł cokolwiek to było, albo przeszlo samo. Wrocił mu apetyt, oddycha normalnie "nie mlaska" i wydaje sie byc zdrowy dzieki za pomoc pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kaziko Zgłoś Napisano 10 Października 2013 czosnek profilaktycznie warto co jakis czas dozowac do akwa. dzialanie zdrowotne podobnie jak u czlowieka. Cytuj ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Diabeł prawdziwy Zgłoś Napisano 10 Października 2013 czosnek! spiry... też ludziom pomaga Czosnek siekacie czy gnieciony? Mi siekanego nie jedzą, musi być ze zgniatarki, dodany razem z żarciem. siekany chyba za twardy! Cytuj Mała szklanka słonej wody, na dnie skały, w toni ryby i jakieś stwory. :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
danisz Zgłoś Napisano 10 Października 2013 jak karmie to najpierw rozmrazam w kieliszku kawalek kostki i zalewam woda z akwa lub ro, do takiej zupy wrzucilem 1maly zabek, obralem, przekroilem i zgniotlem nozem, zeby puscil sok. postalo tak sobie ze 20min i dalem mrozonke, samego czosnku nie dawalem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kaziko Zgłoś Napisano 10 Października 2013 Nie wiem co tam wrzucacie i jak pichcicie, ja mialem na mysli wyciag z czosnku jaki mozna kupic w akwarystycznym. Dozuje sie zgodnie z opisem producnta na butelce. Przed laty sam wycisnalem ząbek, ale tak przez dwa dni waliło czosnkiem w pokoju , ze juz pozniej nawet o tym nie myslalem. Mi czosnek+witamińy+uv dwukrotnie pomgly wyjsc z ospy bez strat w akwa. Cytuj ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach