luft Zgłoś Napisano 25 Września 2013 W mej głowie zrodził się właśnie ów temat Co jakiś czas na targowisku są zapytania o kupno/sprzedaż pustego zbiornika szklanego. Sami również trzymamy puste szkiełko awaryjne w piwnicy. Temu ma służyć ten temat - dać odpowiedź na wiele pytań, które zaraz wypiszę oraz Wasze w dalszym ciągu tematu 1 Jaka jest gwarancja na spoinę sylikonową czarną/przeźroczystą (szkła zalanego/niezalanego)? 2 W jakim zakresie temperatur najlepiej przechowywać niezalane akwarium szklane? 3 Jakie są/mogą być najczęstsze błędy zalewania uzywanego akwaium? 4 Na co zwrócić uwagę przy kupnie używanego szkła? 5 Na co zwrócić uwagę zalewając po dłuższym czasie akwarium? 6 Czy zabezpieczenie fugi sylikonowej niezalanego szkła może przedłużyć jego funkcję? Jeśli tak to czym? Na większość pytań znam odpowiedź, jednak temat zostawiam otwarty Wam, licząc również na wypowiedzi ekspertów w tej dziedzinie. pozdrawiam luft Cytuj LED Maxspect, Tematy lufta Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
giant19s Zgłoś Napisano 25 Września 2013 To może jako pierwszy nieśmiało 1. O gwarancji nie mam pojęcia. 2. Myślę, że najlepiej będzie przechowywanie w temperaturze pokojowej lub mniej więcej w temperaturze min. 10stC. Utrzymywanie w temperaturach bliskich 0stC lub niżej będzie zapewne powodować ściąganie się silikonu co może powodować rozszczelnienie się zbiornika. 3. Przypuszczam, że niedokładne wyczyszczenie starego zbiornika oraz sprawdzenia jego szczelności oraz stany spoiny silikonowej czy aby nie pojawiły się pęcherzyki powietrza lub odklejenie się spoiny od powierzchni szkła. 4. J/W + stan samego szkła (ryski, uszkodzenia zwłaszcza narożników) 5. Zapewne na stan spoin oraz szkła (podobnie jak w pkt 3 i 4 6. Nie mam pojęcia czy istnieją jakieś środki. Cytuj 54 litry od Aquael'a ^^, Akwarium: 60x30x30, Oświetlenie: 2x Aquael ECOLIGHT DUO (2x11W), Filtracja/Cyrkulacja: Kaskada FNZ3 1200L\H (aktualnie pusta), HYDOR Koralia Nano 900, Sól: RedCoral, Odpieniacz: brak, Suplementy: brak START - 24.01.2013 - KONIEC 20.06.2015 30 litrów od Aquael'a ^^, Akwarium: 30x30x35, Oświetlenie: Aquael ECOLIGHT DUO (2x11W), Filtracja/Cyrkulacja: Kaskada FNZ3 1200L\H (purigen, chemi pure elite, aniphos, żywa skała) HYDOR Koralia Nano 900, Sól: RedCoral, Odpieniacz: brak, Suplementy: brak START - 22.07.2011 - KONIEC 26.01.2013 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luft Zgłoś Napisano 25 Września 2013 1 Ponoć czarny jest bardziej pewny, ale obecnie przeźroczysty już dorównuje czarnemu. Gwarancja na spoinę 5 lat. 2 + 5-30 stopni celcujsza (wpisałem przedział wg uznania) 3 Gdy zalewałem zbiornik po czasie, w którym zapowietrzyła się spoina zalałem wodą prosto z kranu. Być może przy wodzie o temp pokojowej takiego "szoku" by nie było - lub odwrotnie - dobrze, ze zalanie probne zimna woda wykazało słabość spoiny 4 Rysy, zwłaszcza zewnętrzne, odpryski szkła, stan sylikonu (który de facto sprawdzić można - patrz punkt 3). Ważne by spytać ile lat ma szkło, jak przechowywane było, ile zalane, ile suche stało (pełen wywiad) 5 Głównie na spoiny, czy się nie rozszczelniają 6 Nie wiem. Posmarował bym wazeliną techniczną lub jakąś na bazie sylikonu - ale to bardziej szukanie po omacku. ktoś mnie zweryfikuje z fachowców od szkła? Cytuj LED Maxspect, Tematy lufta Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luft Zgłoś Napisano 26 Września 2013 Myslalem, ze szklarze cos sie podziela wiedza, ale tylko odwiedzili temat i trzymaja rady dla siebie A mogli zaistniec w temacie na forum tak jak o tym marzą Cytuj LED Maxspect, Tematy lufta Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LLS Zgłoś Napisano 26 Września 2013 Myslalem, ze szklarze cos sie podziela wiedza, ale tylko odwiedzili temat i trzymaja rady dla siebie A mogli zaistniec w temacie na forum tak jak o tym marzą Jak będę miał więcej czasu to wypowiem się szerzej na ile wiedza mi pozwala Cytuj Warto być przyzwoitym ,choć nie zawsze się to opłaca . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Enia Zgłoś Napisano 26 Września 2013 Ja mogę tylko opowiedzieć o moim starym akwarium 300 l klejonym bezbarwnym sylikonem.Kuzyn używał go przez 4 lata, potem wyrzucił je do ogrodu,gdzie stało cały rok. Jak je od niego brałam w marcu na dnie była 10 cm warstwa lodu.Myślałam, że pękło,ale nie.U mnie przez 6 lat robiło za słodkie i kilka miesięcy zalane było na słono.Teraz robi za sump.Jak na takie przejscia trzyma się dobrze,żadnych napraw. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thomash666 Zgłoś Napisano 26 Września 2013 Ostatnio rozmawialdm ze specem z AM. Producent przeźroczystego silkonu akwarystycznego daje 25 lat gwarancji na produkt. Dobrze sklejkone szklo powinno tyle pociągnąć. Cytuj http://akwariummorskie.blogspot.com/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach