Skocz do zawartości
Kraszan

"Nieśmiertelne" ukwiały?

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj w pubie, Jałoś i jego lepsza połowa opowiadali mi o ukwiałach żyjących po kilkaset lat... Ponieważ opróżniłem już kilka pokali pewne rzeczy mogłem poprzekręcać. Postanowiłem dziś zgłębić temat - niestety Jałoś nie dysponował od ręki linkiem do strony o tej tematyce. Udało mi się odnaleźć taką dyskusję na rec.aquaria.marine.reefs :

http://tiny.pl/m6bf

Znalazłem też taką stronkę:

http://trickstr.tripod.com/survey_r.htm

Na pierwszy rzut oka wynika, że anemony rzeczywiście żyją setki lat (niektórzy nawet twierdzą, że tysiące). W takim razie może okazać się, że nasze ukwiały są grubo starsze od nas, a pobyt w akwarium to już ich zsyłka i w zasadzie ostatni etap życia? Czy ktoś dysponuje jakimiś wiarygodnymi danymi, publikacjami na temat długości życia anemonów? Nie chciałbym kiedyś zrobić z siebie idioty w towarzystwie twierdząc że mój półmetrowy ukwiał być może pamięta Grunwald :(

Ps. Przy okazji znalazłem fajną stronę o ukwiałach - jakaś gigantyczna baza danych:

http://hercules.kgs.ku.edu/hexacoral/anemone2/index.cfm

http://www.nhm.ku.edu/inverts/

Morski dinozaur w stanie spoczynku - forumowy weteran :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potwierdzam co mówi Kraszan, nie był na tyle ten tego co by nie pamiętać i coś przekręcić :wink. Ukwiały żyją po kilkaset lat, znany jest przypadek "datowania" ukwiału na kilka tysięcy lat lub nawet pamiętający zlodowacenia...

Informacje te pochodzą z ksiązki: "Clownfishes" by J.D. Wilkerson

edit:

link drugi od góry: to jest skrócona wersja rozdziału o anemonach z wyminionej książki

Pozdrawiam

Tomek

Pozdrawiam Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Czy ktoś mi może powiedzieć jak datować ukwiała?

Jakie kryteria ....

I jakie gatunki są tak długowieczne.

Zważywszy ,że apitasia -to ukwiał - nie chce mi się wierzyć w jego długowieczność.

Jak długo wam żyją w akwariach ? jak szybko rosną?

Dziesiątki pytań ----- a mało odpowiedzi.

250-baniak.HQI 150w+2x39w T5 +2x24T5 + nocne , cyrkul. 9000l ,pełen Balling ,odpieniacz ??, LR 30kg. Silunaria ,Xenia ,Sacropython ,Clavularia ,grzybki ,Oceanaris x2 ?limaki turbo x3 (kilka twardych)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Określanie wieku organizmów rozmnażających się przez podział jest trochę dyskusyjne.No bo ile żyje bakteria? a np trzykrotka?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@mardinus - gdzieś przemknęło mi stwioerdzenie, że wielkość ukwiała wogóle nie świadczy o jego wieku...

A swoją drogą to ciekaw jestem jak ten wiek jest liczony.. . Przeciez nie jest to wiek tkanki z jakiej aktualnie jest zbudowany ukwiał. To chyba wiek początku ukwiała, z linii którego wywodzi się nasz osobnik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"ma?y" cytacik a'propos ukwia??w:

"Before you can make an informed decision about whether or not to buy an anemone, consider that they may have natural lifespans of over 100 years in the ocean, according to marine biologist Dr. Daphne G. Fautin. Anemones have no form of senescence (aging); like certain trees, some of them capable of living indefinitely. Anemones are a collection of cells that can be regenerated, and they do not contain organs that degenerate over time. They just seem to continue to grow.

According to invertebrate biologist Dr. Ronald Shimek "there is some reasonable evidence that anemone clones on Northwest beaches may have been there since the ice sheets went off after the last ice age, giving an age for the clones of about 9,000 years. For one temperate anemone species that I have worked with, adults are about 30 cm (12 inches) across the disc-and growth rates are on the order of 0.1 cm (less than 1/16 inch) per year. Therefore estimated agesof individual animals are then on the order of 300 years. There is a lot more known about temperate anemones than tropical ones, but much of their biology appears to be similar".

According to Dr. Fautin, anemones appear to be slow-growing and slow-recruiting, meaning that the influx of new members into a sea anemone population, whether by reproduction or immigration, is quite low. "Individuals of species that harbour clownfishes have been monitored for several years with no apparentchange in size (although it is difficult to measure, due to the lack of a skeleton). However, studies on other species, in field and laboratory, have led to estimated ages (for sea anemones)of many decades and even several centuries. There are scattered records of tempperate anemones surviving many decades in commercial aquaria, and the life-span of a small sea anemone in New Zealand has been calculated, based on actuarial tables, to over 300 years! From such data, it is likely that most individuals of the 'gigantic' sea anemones we have encountered during our field work exceed a century in age".

While not disagreeing with Dr. Fautin's position that anemones should not be harvested if their collection poses a threat to their survival in an area, other observers point out that some anemones clone readily, adding new members to natural populations. "We do not doubt that these structurally simple creatures are capable of living for centuries," write biologists J. Charles Delbeek and Julian Sprung in "The Reef Aquarium, Volume Two". "However, we do not believe that this means that large anemones are necessarily old individuals.Heteractis magnifica (for example), one of the largest anemones, readily reproduces asexually by dividing, producing two large anemones capable of attaining the size of the original individual within a few months. Therefore it can be demonstrated that it is possible for very large anemones to be less than 1 year old, not more than 100 years old (though they may be genetically the product of truly ancient parents originally produced sexually)".

Delbeek and Sprung have shown photographs of a Gigantic Sea Anemone (Stichodactyla gigantea) in the process of fissioning into two individuals while in holding tanks at All Seas Fisheries, a U.S. importer of aquatic livestock. Although not previously reported in the scientific literature, asexual fissin in this anemone, as well as suspected longitudinal fission by the Corkscrew Tentacle Sea Anemone (Macrodactyla doreensis) was also reported by Delbeek and Sprung in their 1997 book."

Ca?o?? cytatu wzi?ta z ksi??ki Joyce D. Wilkerson "Clownfishes :A Guide to Their Captive Care, Breeding and Natural History" (pp. 47-50).

Mo?e troch? przyd?ugi cytat jak na post, ale zainteresowanych tematem powinien zaciekawi?.

Pozdrawiamy

Emilka i Tomek

Pozdrawiam Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wow. To jest co?!

[off_topic]

BTW: w?a?nie a'propos "Pozdrawiamy Emilka i Tomek"

Dlaczego Emilka nie ma w?asnego konta na nano-reef? Moja Beatka jest tylko biernym obserwatorem wi?c g?osu tu nie zabiera, ale z tego co zd?rzy?em zauwa?y? Emilka interesuje si? morszczyzn?, i to bardzo wi?c wnioskuj? o za?o?enie konta! (koniecznie ze zdj?ciem :( )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bo my tu mamy ustawową wspólnotę majątkową :( jak przyjdzie czas to się sam dowiesz :)

Pozdrawiam Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ale przynajmniej optycznie byłoby nas więcej :(

Akwarystów!

.

.

.

.

.

.

Z Trójmiasta !

.

.

.

.

.

Pochodzących z Łodzi :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wracając do ukwiałów:

wiadomo, że ukwiały rozmnażają się na 3 sposoby.

2 sposoby płciowe:

*tradycyjny: osobno samiec ukwiał i samica ukwiał, zapłodnienie zachodzi w wodzie, larwa jak się wykluje nie przypomina ukwiała i migruje na dalekie odległości tuż pod powierzchnią wody

* do zapłodnienia zachodzi w otworze gębowym samicy i co więcej ukwiał junior rozwija się w jamie ukwiała, jak dojrzeje do odpowiedniego momentu jest "wydalany ustami" i jest zdecydowanie mniejszy od matki

sposób bezpłciowy: podział i własnie wtedy wilkość ukwiała nie na pewno nie świadcz o jego wieku ponieważ tak samo dzielą się małe i wielkie ukwiały. Przy podziałach bezpłciowych "nowe" ukwiały mają tendencję do nieoddalania się od ukwiała "starego". W praktyce wygląda to tak: tworzą sie pola ukwiałów w oceanie, kiedy ono jest to wiadomo, że dany ukwiał zawsze rozmnażał się przez podział. W takim przypadku błazenek, któy żył np. w ukwiale nr1, traktuje te inne ukwiały powstałe po podziale jako swój dom i swobodnie między nimi pływa

Przy rozmnażaniu płciowym najczęściej dochodzi do migracji nowego ukwiała w ten sposób ukwiały przemieszczają się na znaczne odległości.

Pozdrawiamy

Emilka i Tomek

Pozdrawiam Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.