vipserek Zgłoś Napisano 5 Października 2013 Po zrobionej długiej aklimatyzacji koral od następnego dnia od wpuszczenia ładnie się napompował. a po 4 dni coś mu się stało i w momencie gdy włącza się światło flaczeje trochę chowa się. nie wiem co się dzieje z nim bo w nocy się pompuje trochę. Proszę o pomoc. Cytuj [/url] [/img] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 5 Października 2013 nic nie piszesz o swoim akwarium jak parametry ile ma czasu ,oświetlenie itp .Jeśli parametry są ok to powinien dojsć do siebie po jakims czasie Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pppp Zgłoś Napisano 5 Października 2013 (edytowane) http://nano-reef.pl/...miescisz-posta/ Tu jest opis danych jakie trzeba napisac w poście o pomoc. Koniecznie podaj podstawowe parametry: NO3, PO4, KH, Ph, zasolenie i wszystkie inne parametry które znasz. Napisz jakie masz oświetlenie. Jaki to ukwiał ? (stichodactyla ?) Masz świeży zbiornik, może być za wcześnie na ukwiały. Edit: Ukwiały są dość ruchliwymi zwierzętami, w ciągu dnia zmieniają swój kształt. Mój stichodactyla haddoni nadymał się i kurczył przez kilka pierwszych dni po wprowadzeniu do zbiornika. Edytowane 5 Października 2013 przez pppp (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
vipserek Zgłoś Napisano 5 Października 2013 (edytowane) Przepraszam Jestem świeżak w akwarystyce Morskiej. zaraz uzupełnię. akwarium mam 200 litrów prawie, Oświetlenie jedna t5 39w Hailea i jedna Marine Blue t5 39w Hailea . Dwa cylkulatory jeden jeden 900 L a drugi 3000 L. Odpieniacz wewnętrzny I Termometr Fluval E100. W akwarium plywa 2x Nemo mega żarłoczne, i zebrasome skopas która jest na sprzedaż ze względu na jej gabaryty a na koralach nie nam się na tyle żeby je wymienić. Tak ze niewiem czemu ten ukwiał Hedoni ma takie problemy. Czekam na pomoc. A i światło prawie 9 godzin Edytowane 5 Października 2013 przez vipserek (wyświetl historię edycji) Cytuj [/url] [/img] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
edi Zgłoś Napisano 5 Października 2013 o losie, 80 wat na 200 litrów, i sie dziwisz ze ukwiał umiera. na takie akwa to przynajmniej 4x39w, cyrkulacji prawie nie ma, parametry masz idealne, jakby świeżo zalane. jak długo masz akwa? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
vipserek Zgłoś Napisano 5 Października 2013 (edytowane) dokładnie jest 175 litrów akwarium ma 4 miesiące tylko to wygląda jak by te światło mu przeszkadzało bo bez światła się pompuje i ładnie wygląda a ja tylko światło się zapala to dziwny się robi. i podmianę robię raz w tygodniu. Edytowane 5 Października 2013 przez vipserek (wyświetl historię edycji) Cytuj [/url] [/img] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pppp Zgłoś Napisano 5 Października 2013 (edytowane) Z przodu masz białą świetlówkę a z tyłu niebieską. Ukwiał dostaje tylko białe światło. Nie wiem czy to samo w sobie jest problemem ale wygooglałem informację że ukwiały wymagają powolnej aklimatyzacji do oświetlenia. W sklepie swiatło było pewnie nieco bardziej niebieskie. http://www.canreef.c...hp/t-94573.html. Możesz spróbować zacienić go czymś i dzień po dniu po trochę odsłaniać. Ogólnie światło jest za słabe ale w tym momencie to może i dobrze. W moim akwarium stichodactyla haddoni pojawił się gdy światło było 2x80W T5 na prawie 600l (ok 6 miesiecy temu). Do tej pory jest w słabiej oświetlonej części akwarium. Widzę że część koralowców miękkich nie wystawia polipów. Czy tak jest zawsze ? Widzę też delikatny nalot na piasku (początki cyjano ?). Czym zbijasz azotany i fosforany ? Sądze że chwilowo niczym. Na forum jest sporo opisanych przypadków błednych wynikw testów na PO4. Weź wodę do kogoś lub do sklepu do przetestowania na PO4 i NO3. Czy próbowałeś karmić ukwiała ? Jeżeli nie to spróbuj. Kawałek mrożonej ryby o wymiarach 0,5x0,5x0,5 cm wystarczy na początek. Oczywiście musi być rozmrożona przed podaniem. Nie zaczynaj od najtańszych mrożonek (tilapia, panga bo hoduje się je w syfie). Nie karm częściej niż raz dziennie. Widzę kępkę makroglonów (chaeto ?). Wykorzystaj je do zbicia NO3. Wystarczy dać im dużo światła. Nie masz sumpa co sporo utrudnia ale może dasz rady zdobyć na szybko lampę z białymi ledami 10-20W i zorganizowac w kącie z tyłu miejsce gdzie makroglony mogą się intensywnie mnożyć (z dala od ukwiału). To nie jest rozwiązanie na stałe ale poprawi parametry w ciągu tygodnia - dwóch. Edit: Karmienie: Edytowane 5 Października 2013 przez pppp (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
vipserek Zgłoś Napisano 5 Października 2013 Część korali przywiozłem z Niemiec od kolegi, sa kilka dni w akwarium wiec dlatego maja schowane polipy. Mam jeszcze problemy z nazwami korali . Na piasku pojawiają sie glony i troche mnie przeraza ta trawa bo estetyka jest gorsza. Podmiany wody robię raz w tygodniu czy robić raz na dwa? A wodę dam cioci do przebadania, pracuje na uniwersytecie Gdańskim wydział chemii. I na co to wodę przebadać. Jak ktoś będzie potrzebował tez zrobić mogę pomóc, Badz jakieś odczynniki potrzebował. Sam szukalem jakie odczynniki sa potrzebne do NO3 i PO4 to By mi ciocia to skompletować, ale nie mogę nigdzie znaleźć. będę musiał dać test cały im. Wracając do tematu ukwiał na karmiłem raz odrazu wciagnal go i niewiem czy może tu nie jest problem bo on na początku pięknie się pompował a po zjedzenie dwa trzy dni później tak zmarniał. A zjadł stynkę była odmrożona woda z akwarium. I doradzali mi karmić raz na tydzień a może spróbować go nakarmić. I Boje sie ze on padnie i wtedy toksynami cale akwarium rozpyli i wszystko padnie. A i jeszcze jedna rzecz Jeżowiec diadema zaczął gubić igły i niewiem czy to nie jest powiązane. Lampe kupić coś w ten deseń http://allegro.pl/promocja-lampa-reflektor-szynowy-led-20w-c-biala-i3603499857.html Dziękuję za pomoc, przepraszam za mały nie lad w pisowni ale pisze z telefonu. Cytuj [/url] [/img] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MojeSumienie Zgłoś Napisano 5 Października 2013 Z przodu masz białą świetlówkę a z tyłu niebieską. Ukwiał dostaje tylko białe światło. Nie wiem czy to samo w sobie jest problemem ale wygooglałem informację że ukwiały wymagają powolnej aklimatyzacji do oświetlenia. W sklepie swiatło było pewnie nieco bardziej niebieskie. http://www.canreef.c...hp/t-94573.html. Możesz spróbować zacienić go czymś i dzień po dniu po trochę odsłaniać. Ogólnie światło jest za słabe ale w tym momencie to może i dobrze. W moim akwarium stichodactyla haddoni pojawił się gdy światło było 2x80W T5 na prawie 600l (ok 6 miesiecy temu). Do tej pory jest w słabiej oświetlonej części akwarium. Widzę że część koralowców miękkich nie wystawia polipów. Czy tak jest zawsze ? Widzę też delikatny nalot na piasku (początki cyjano ?). Czym zbijasz azotany i fosforany ? Sądze że chwilowo niczym. Na forum jest sporo opisanych przypadków błednych wynikw testów na PO4. Weź wodę do kogoś lub do sklepu do przetestowania na PO4 i NO3. Czy próbowałeś karmić ukwiała ? Jeżeli nie to spróbuj. Kawałek mrożonej ryby o wymiarach 0,5x0,5x0,5 cm wystarczy na początek. Oczywiście musi być rozmrożona przed podaniem. Nie zaczynaj od najtańszych mrożonek (tilapia, panga bo hoduje się je w syfie). Nie karm częściej niż raz dziennie. Widzę kępkę makroglonów (chaeto ?). Wykorzystaj je do zbicia NO3. Wystarczy dać im dużo światła. Nie masz sumpa co sporo utrudnia ale może dasz rady zdobyć na szybko lampę z białymi ledami 10-20W i zorganizowac w kącie z tyłu miejsce gdzie makroglony mogą się intensywnie mnożyć (z dala od ukwiału). To nie jest rozwiązanie na stałe ale poprawi parametry w ciągu tygodnia - dwóch. Edit: Karmienie: aleś się rozpędził..... cyt: "wykorzystaj je do zbicia NO3" - moje pytanie brzmi - czy w głównym baniaku ma mieć refugium? po skale widać, że tu jeszcze się nie skończyło dojrzewanie... i parametry pewnie są rozjechane... a jakie masz kH? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bober6662 Zgłoś Napisano 5 Października 2013 Sorry kolego ale kilka słów krytyki tu powinno paść...Masz zbiornik od 4 miesięcy nie znasz się nic a nic na akwarystyce morskiej wprowadzasz zwierzaki nie znając podstawowych parametrów które są niezbędne do życia i dobrego funkcjonowania akwarium...JA ci nie pomogę bo nie wiem nawet od czego zacząć?Nie wiesz nic o swoim zbiorniku i nikt tutaj ci wróżyć z kart nie będzie czy ukwiał jest przejedzony czy ma za dużo białego światła czy parametry mu nie pasują...Moim zdaniem zacząć powinieneś od przeczytania BARDZO uważnie działu dla początkujących i tam szukać rozwiązania... A Ukwiał i daj komuś na przechowanie z okolicy z funkcjonującym dojrzałym akwarium. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pppp Zgłoś Napisano 5 Października 2013 (edytowane) Część korali przywiozłem z Niemiec od kolegi, sa kilka dni w akwarium wiec dlatego maja schowane polipy. Mam jeszcze problemy z nazwami korali . Na piasku pojawiają sie glony i troche mnie przeraza ta trawa bo estetyka jest gorsza. Zaprzyjaźnij się ze stroną http://pl.reeflex.net/ to bedzies wiedział jakie masz zwierzęta. Podmiany wody robię raz w tygodniu czy robić raz na dwa? Może ktoś inny na to odpowie, mnie się wydaje za dużo ale ja mam większy zbiornik i wymiana wody jest bardziej kłopotliwa. A wodę dam cioci do przebadania, pracuje na uniwersytecie Gdańskim wydział chemii. I na co to wodę przebadać. Jak ktoś będzie potrzebował tez zrobić mogę pomóc, Badz jakieś odczynniki potrzebował. Sam szukalem jakie odczynniki sa potrzebne do NO3 i PO4 to By mi ciocia to skompletować, ale nie mogę nigdzie znaleźć. będę musiał dać test cały im. Kiedyś na to trafiłem w necie może odnajdę. Edit: Pomyłka, to był test na Ph i gh - do akwarium słodkowodnego: http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/wskazniki/ ale są kierunki gdzie robi sie to na laborkach, np http://www.chemia.uni.lodz.pl/kchogin/dydaktyka/chemia_srodowiska/pdf/03.pdf http://www.chemia.uni.lodz.pl/kchs/index_pliki/Dokumenty/4.pdf Wracając do tematu ukwiał na karmiłem raz odrazu wciagnal go i niewiem czy może tu nie jest problem bo on na początku pięknie się pompował a po zjedzenie dwa trzy dni później tak zmarniał. A zjadł stynkę była odmrożona woda z akwarium. I doradzali mi karmić raz na tydzień a może spróbować go nakarmić. I Boje sie ze on padnie i wtedy toksynami cale akwarium rozpyli i wszystko padnie. Ja karmię mrożonym mintajem, nie duże kawałki ale często. Czasem daje jedną krewetkę koktajlową. Ktoś gdzieś pisał że pożywienie ma wpływ na to czy ukwiał wedruje po akwarium. A i jeszcze jedna rzecz Jeżowiec diadema zaczął gubić igły i niewiem czy to nie jest powiązane. Może ktoś inny na to odpowie ale mam wrażenie że to też jest problem z jakoscią wody. Lampe kupić coś w ten deseń http://allegro.pl/pr...3603499857.html Lampę LED 20W można kupić dużo taniej ale to też kwestia estetyki. Zobacz tutaj: http://allegro.pl/la...3523916874.html http://allegro.pl/ha...3569095929.html Docelowo to jakies niebieskie LEDY by się przydały bo z nadmiarem białego światła są problemy. Poczytaj na forum DIY to bedziesz wiedział co inni stosują. http://nano-reef.pl/forum/43-diy/ aleś się rozpędził..... cyt: "wykorzystaj je do zbicia NO3" - moje pytanie brzmi - czy w głównym baniaku ma mieć refugium? No przecież napisałem że to tymczasowo. A refugium on mieć nie będzie bo sumpa nie ma. Poza tym zerknij np. tu: http://nano-reef.pl/...miekko-glonowe/ Ja mam nieco skrzywiony punkt widzenia bo u mnie jest 0 NO3/PO4 i walczę żeby je podnieść. 8 mg/l NO3 to dla mnie kosmos. Edytowane 5 Października 2013 przez pppp (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
vipserek Zgłoś Napisano 5 Października 2013 (edytowane) Dzięki za słowa krytyki. Cos się znam bo przez ten okres nic mi nie zdechło i rosło i żyło sobie. Mam problem z tym ukwiałem. Z czasem się wiedzę przyswaja i uczy na swoich błędach. Wiedziałem ze zawsze znajdzie sie ktoś perfekcyjny. Dziękuję Przemek za rady zapoznam sie ze wszystkim i odezwę się do ciebie. Jezeli ktos jeszcze pomorze w tej sprawie będę bardzo wdzięczny. Może ktoś się spotkał z taka sytuacja. Edytowane 5 Października 2013 przez vipserek (wyświetl historię edycji) Cytuj [/url] [/img] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
vipserek Zgłoś Napisano 17 Października 2013 Po długiej walce ukwiał zaczął się pompować i nawet przeszedł sobie w inne miejsce w akwarium. Podpowiecie jeszcze jak możecie co ile naj lepiej karmić jedni piszą ze codziennie inni ze co tydzień. Cytuj [/url] [/img] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
amsam Zgłoś Napisano 17 Października 2013 ja mu daję mrożoną stynkę /rozmrożoną oczywiście ok 1 x tydz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
vipserek Zgłoś Napisano 17 Października 2013 ale urozmaicasz pokarm czy tylko stynka raz w tygodniu? Cytuj [/url] [/img] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach