Skocz do zawartości
martinnew

czy to choroba ??Błazenek Clarka - Amphiprion clarkii

Rekomendowane odpowiedzi

jakies 3 tygodnie temu zostal wpuszczony do akwarium, wszystko bylo okey, plywal aktywnie, wspolpracowal z grzybowiencem (brak ukwialu), byl normalnie ubarwiony: pomarancz, czern i 3 biale pasy (osobnik dorosly); zmiana nastapila 3 dni temu, zauwazylem pierwsza CZARNA kropeczke na kolorze pomaranczowym, nie przejalem sie, gdyz nadal byl aktywny i normalnie jadl, wczoraj i dzis nastapila eskalacja kropeczek, przeszly na biale pasy, z tym, ze w paru miejscach to juz nie kropeczki a delikatne i cieniutkie linie; blazenek nadal je i apetytem, czesciej przebywa jednak w grzybowiencu, choc plywa takze, nie jest osowialy; w madrej ksiazce o blazenkach (wyd.amerykanskie) nie znalazlem opisu podobnych przebarwien, odrzucilem prawdopodobienstwo Ich (kolor kropeczek jest czarny i nie ociera sie o skaly), obecnosc zewnetrznych pasozytow w formie robali rozwijajacych sie na pletwach tez odrzucilem (nie ma nigdzie widocznych ubytkow); zastanawiam sie coz takiego moze to byc, moze ktos pomoze? nakieruje na wlasciwa odpowiedz?

PS za kazda pomoc bede wdzieczny, jutro bede studiowal jeszcze madrzejsza ksiazke, jesli dowiem sie czegos to napisze

pozdrawiam

pozdrawiam, Marcin z 3city

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje błazenki miały wżreki w okolicy głowia ta choroba nazywa się hd..., dosyć często spotykana spowodowana brakiem kwasów tłuszczowych i witamin. Od tygodnia dodajępo kropelce do jedzenia preparaty zoe, zoecon kenta i choroba ustępuję. Może masz to samo u siebie??

PZDR.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niestety nie mam u mojego nic takiego, zadnych ubytkow w pletwach ani pozostalych czesciach ciala, ciagle szukam mojej choroby, podobno nazywa sie fish's line lub cos podobnego, natomiast mam nadzieje, ze Twoje rybki nie cierpia na pasozyt, ktory wlasnie uszkadza najpierw pletwy, a potem wzera sie do srodka ryby, sam pasozyt w poznym stadium rozwoju przypomina wygladem malutkiego pancernika, moze byc bialy lub czarny, szukam dalej, pozdrawiam

PS moze tez dodam troche zoe kenta, dzieki za rade

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam podobne objawy u błazenka kolegi, który jest tymczasowo u mnie - wygląda jakby to był tylko zbierający się pigment - lecz raczej nazwałbym to plamami nie kropeczkami czy liniami - ale ta sztuka ma to juz od dłuższego czasu i na oko jest w bardzo dobrej kondycji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj, po usunieciu wszystkich skalek z akwa :-), odlowilem na chwileczke mojego Blazenka Zenka, skora jest gladka, zadnych wypryskow, a kropeczki zamienily sie w male "chmurki", madre kasiazki nic nie pisza o takim rodzaju choroby, tez sadze, ze jest to zbierajacy sie pigment, rybka nadal jest aktywna i bardzo dobrze je, zatem dzieki sheep i dzieki And, jestem juz spokojniejszy, pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma za co dziękować - za jakiś czas powiem ci czy to choroba czy nie :Satisfied - ten z plamami pływa teraz z takim bez plam - na razie mają się dobrze i drugi jest "czysty".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

And - 3mam za slowo, bede oczekiwal wiesci, a jesli u mnie cos sie zmieni (in plus lub minus) to tez nie omieszkam dac znac, pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki Waldku za pomoc, juz przeslalem emila, slady od wspolzycia z koralem to nowa teoria, na pewno bardzo interesujaca, jeszcze raz dzieki, pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytałem na grupie amerykańskiej, że takie objawy to rzeczywiście moze być nie choroba a jakieś przystosowanie się do otoczenia lub zwierzęcia z którym przebywa błazenek - choc w wiekszosci ludzie nie wiedzieli o co chodzi. W kazdym razie u mnie czysty blazenek juz ma jedną plame podobna do tych ktore ma wprowadzony niedawno inny blazenek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dopisze moze do watku,ze plamy po prostu zniakaja z blazenka :Satisfied. Byl naprawde caly w plamach a teraz zostal tylko lekki cien wokolo pletw. Teraz juz jestem pewny ze to byly odbarwienia skóry a nie choroba.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.