Skocz do zawartości
aicmen666

Nowy zbiornik

Rekomendowane odpowiedzi

witam.

mam zamiar założyc na nowo akwa morskie i mam takie małe pytanko odnośnie filtracji i oświetlenia.

a więc baniak ma okolo 140L i chciał bym w nim zastosowac odpieniacz z filtrem Biostar flotor (aqua medic) i swietlowki T5 2x24W aqua medic actinic + 2x24W white reef (15K) aqua medic.

mam zamiar wrzucic okolo 25-30kg zywej skaly. I tu rodzi sie pytanie czy ten biostar da rade utrzymac zbiornik i czy swiatlo da rade?

z gory dziekuje za odpowiedz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1.skaly wystarczy 5-6 kilo , zapomnij o 25....................nie rob gruzowiska w 140l............

2.swiatlo 4x24 bedzie git , daj sobie np dwie biale , niebieska i actynice jesli chcesz miac lepsze kolory , lub np 2 niebieskie i 2 biale , rzecz gustu i zalezy od obsady korali ,

3. odpieniacz nie mam pojecia :(

Edytowane przez qba25 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wczesniej mialem 2xAqua Medic - T5 Reef Blue actinic + 2xAqua Medic - T5 Reef White 15000K i byla gitara a odpieniacz byl Aqua Medic - Miniflotor - odpieniacz wewn. do akwarium 200 l i dawal rade ale teraz chce cos lepszego. Wtedy mialem panel a teraz chce sie go pozbyc i zloze zraszane zastapic wlasnie biostarem tylko nie wiem czy to dobry pomysl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5-6 kg to jednak do 140l chyba trochę za mało, w zależności od jakości skały oczywiście i od preferencji. Ja mam w ReefMax-ie ok 12-15 kg i jak dla mnie gruzowiska nie ma. co do oświetlenia to chyba zależy od obsady ale 96W to chyba jednak też nie za dużo...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

akurat mam nietypowy zbiornik i 36W wystaje mi poza okolo 10cm z kazdej strony a do tak malego raczej nie warto montowac HQI. mam miejsca na tyle ze wejdzie 6x 24W. z tego co kiedys czytalem to powinno byc min 10% skaly w stosunku do objetosci zbiornika a czym wiecej to latwiej paramety w normie utrzymac. glownie chodzi mi o filtracje bo jesli bedzie koniecznosc to sump zrobie ale tego w lasnie chcial bym uniknac iz musze wtedy nowy zbiornik kupowac bo w gotowym dzior mi nie wywierca

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dlatego daj sobie mniej skaly a lepsze pienidlo , mozesz filtracje oprzec na LR ale moim zdaniem nie warto zagracac malego zbiornika , kup porzadne pienidlo , najlepiej jakbys zrobil sobie sumpa , jesli nie duzy panel , jesli masz miejsce na 6x24 to jesli chcesz miec spsy to bedzie git , jesli tylko miekkie to wystarczy ci to co masz ,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.