wojtas84 Zgłoś Napisano 29 Października 2013 Witam wszystkich mam problem pojawiły się jakieś plamki na rybkach przestały jeść pomocy nie wiem co robić jedna już ledwo zipie ratujcie..... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FoxRacing Zgłoś Napisano 30 Października 2013 Rozwin troche opis samych plamek i w ogóle. Jakie to ryby? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wojtas84 Zgłoś Napisano 30 Października 2013 Plamki to takie białe kropeczki na pletwach przy pyszczku i przy ogonie a wystąpiło u ryb takich jak Zebrasoma desjardinii Paracanthurus hepatus Nemateleotris decora a dokładnie ta druga już zdechła Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość sledzik Zgłoś Napisano 30 Października 2013 ospa? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 30 Października 2013 wojtas84- przenosze temat do działu "szpital" ale musisz sie postarać o zdjęcia,żeby więcej osób było w stanie Ci pomóc. Z opisu wygląda na ospę-a tematów na temat ospy jest cała masa-poczytaj trochę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krzysztof0805 Zgłoś Napisano 30 Października 2013 Zieleń do głównego baniaka? Nie rób tego bo bezkręgowce oraz część obsady padnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SoQł Zgłoś Napisano 30 Października 2013 http://nano-reef.pl/topic/40223-ospa-by-reefkeeping/ i nie tylko ten temat czytać, czytać, czytać..... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pablus Zgłoś Napisano 30 Października 2013 Włącz lampę uv, do pokarmu o ile go przyjmują daj czosnek ( ja osobiście na dwie kostki mrożonek dawałem 1 ząbek czosnku) i czekaj nie stresuj dodatkowo ryb jakimiś pracami w akwarium. Za tydzień dwa pozbędziesz się pierwszych objawów. Ze względu na cykl rozwojowy zalecam uv- kę wyłączyć dopiero za miesiąc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Iga Zgłoś Napisano 30 Października 2013 Powiem tak: Zmniejsz stopniowo zasolenie, podnieś temperaturę, uv lub ozon(ostrożnie, najlepiej jakbyś miał czym mierzyć redox), skróć czas świecenia w akwarium i zdrowaśka dziennie. Jak by udało Ci się kupić STOPPARASITES saliferta było by super, ale z tego co wiem jest już nie produkowany. Powodzenia. Cytuj 550l+80l sump+2x160l szczepkownia+220l kwarantanna, New Jet 8000, AM Turboflotor5000 2xTunze6205, Pacific Sun Pandora, nad wszystkim czuwa Profilux II Plus. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Qlfon Zgłoś Napisano 30 Października 2013 Jeśli ryb nie ma zbyt dużo to może najlepszym wyjściem byłoby odłowienie ich i leczenie w zbiorniku szpitalnym? Wbrew pozorom w ten sposób może być łatwiej - większe dostępne spektrum środków które można zastosować bez obawy o resztę życia w akwa. Cytuj Qlfon, Lublin Akwarium: 115x84x65, oświetlenie 6x39W T5 + BP XM140, odpieniacz BK200, cyrkulacja: 3x6055,1x6095, obieg: Red Dragon Mini 6000, Poprzednie akwarium Projekt Nautilus: 18,03,2012 - 27.07.2016. Obecnie: prawie FOWLR:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach