Skocz do zawartości
michu23

chłodzenie za pomocą wentylatorków komp.

Rekomendowane odpowiedzi

witam! temat już wałkowane ale... zalałem próbnie akwarium wodą, odpaliłem oświetlenie... temp w granicach 23 stopni. co będzie latem? aż strach się bać. od początku mam zamontowane w obudowie 2 wentylatory komputerowe. razee dające 6000 obrotów na minutę. Naprawdę chłodzą! Póki co są uruchamiane ręcznie. Pomoże mi ktoś ze zautmatyzowaniem chłodzenia tak by załączało się samo? gdzieś już na forum o to pytałem ale bez rezultatu. jak i do czego podłączyć? jakiś termoregulator czy coś? dzięki! liczę na pomoc.

120x50x50.Odpieniacz EVO3000,RW8,Eheim StreamOn 4000plus,Pacific Sun Metis Hyperion S2 2x75W,Tunze 3163,3162.23kgLS,25kg skaly.LPSy i miekkie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Właśnie zakupiłem zestaw do samodzielnego montażu firmy Jabel (J-21 - nazwa zestawu)

http://jabel.com.pl/?,ww,48,,

Na stronie Łukasza Kaczmarka znajduje się opis jak wprowadzić małą zmianę do układu aby nadawał się do naszych celów

http://demo.un.pl/solniczka/jak%20powstawal/chlodzenie/chlodzenie.htm

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki bardzo! nie wiem jak to sie sprawdzi u mnie bo mam 2 wentylatorki, kazdy po 12v ale razem nie przekraczaja 3A wiec moze i by dalo rade. zastanawia mnie czy ktos wykorzytsal do tego bardzo popularny termostat RT-2? ja taki posiadam.

120x50x50.Odpieniacz EVO3000,RW8,Eheim StreamOn 4000plus,Pacific Sun Metis Hyperion S2 2x75W,Tunze 3163,3162.23kgLS,25kg skaly.LPSy i miekkie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja tez mam taki i niewiem jak go przerobic heheheh!! moze ma ktos jaki schemat????;);):D:D:);)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to jest nas dwoch... i napewno to nie jedyni ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mozna postawic zwykly panel z wentylotarami, zasilanymi jakims starym zasilaczem AT lub ATX (dysponuje kilkoma gdyby ktos chcial). Regulacja temperatury bedzie odbywala sie poprzez grzalke. Bardzo prosta konstrukcja - duza sprawnosc regulacji, srednia jezeli chodzi o oszczednosc pradu, ew. zastosowanie wentylatorow z termoregulacja.. sam mam 3 takie w kompie sa swietne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.