tist Zgłoś Napisano 11 Listopada 2013 Witam wszystkich, dzisiaj podczas akcji ratunkowej odkryłam na małym kawałeczku skały szarą gąbkę. Widocznie próbowała coś zasymilować, a że z natury jestem ciekawska gąbkę ostrożnie zeskrobałam i znalazłam cztery polipy zoa. Dziwi mnie to ogromnie gdyż w moim baniaku nigdy tego korala nie było i nie wiem czy przeżyje. Trzy polipy otworzyły się po 20min (nie całkowicie) i pokazały bardzo ładny jasno-zielony środek. Moje pytanie do was: czy ze zdjęć (niestety słabe są bo mam do dyspozycji tylko telefon) może mi ktoś w przybliżeniu określić stan tych polipów? Musiały być dość długo pod gąbką bo porastała je dość gruba warstwa a wystawał tylko mały kawałeczek polipa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FoxRacing Zgłoś Napisano 11 Listopada 2013 To jest chyba Palatoa. Twarde bydle. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tist Zgłoś Napisano 11 Listopada 2013 Właśnie się troszeczkę otworzyły... Szczerze mówiąc o gatunkach zoa niewiele wiem... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nimloth Zgłoś Napisano 11 Listopada 2013 Porównaj z fotkami z: http://pl.reeflex.net/tiere/2433_Protopalythoa_sp02.htm http://pl.reeflex.net/tiere/799_Protopalythoa_sp04.htm Cytuj Akwarium 120x60x50 360l Lampa: DIY 170W LED COB Odpieniacz: APF600 Cyrkulacja: Jebao wp-25 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tist Zgłoś Napisano 11 Listopada 2013 Reeflexa już przeglądałam, problem w tym, że one otworzyły się tylko tyle co na zdjęciu a dla mnie to one wszystkie wyglądają podobnie... Jak na razie widzę tylko te neonowo zielone oczka bez żadnych "macek" czy "wąsików". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nimloth Zgłoś Napisano 11 Listopada 2013 U mnie też na początku nie miały "macek czy wąsików" tylko były brązowe a nie zielone. Przyszły dwa polipy ze skałą, którą kupiłem ale ze względu na ostrzeżenia o toksyczności usunąłem z akwarium. Cytuj Akwarium 120x60x50 360l Lampa: DIY 170W LED COB Odpieniacz: APF600 Cyrkulacja: Jebao wp-25 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tist Zgłoś Napisano 11 Listopada 2013 Ok więc skąd mam wiedzieć czy to te? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nimloth Zgłoś Napisano 11 Listopada 2013 Z domowych sposobów to tylko porównać zdjęcia. Jeśli są na osobnej skałce to możesz je zostawić i jak troche podrosną to albo zaczną przypominać zoa albo proto i wtedy najwyżej coś z tym zrobisz. Cytuj Akwarium 120x60x50 360l Lampa: DIY 170W LED COB Odpieniacz: APF600 Cyrkulacja: Jebao wp-25 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tist Zgłoś Napisano 11 Listopada 2013 Są na małym odłamku z ekspansywną szarą gąbką. No cóż pożyjemy zobaczymy. Dziękuję za pomoc jak się dowiem co to jest to dam znać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
arnik86 Zgłoś Napisano 11 Listopada 2013 wg mnie to protopalythoa. mam tego sporo. Twoje dopiero sie wybarwia Cytuj 250L + 120L sump wystartował 13.9.2016 Ok 20kg skały Siporax 13L Szkło 100x50x50 przód i boki opti Obieg Jebao Dct 6000 odpieniacz DIY na pompie New Jet 6000 i meshu made by Robas78 lampa 6x39 1xJebao rw-15 Dozownik Jebao dp-4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tist Zgłoś Napisano 24 Lutego 2014 Chciałabym odświeżyć trochę temat. Udało mi się zrobić zdjęcie otwartego polipa (przepływające ryby powodują natychmiastowe zamknięcie). Czy może mi ktoś powiedzieć co to dokładnie jest? Z góry dziękuję Fotki nie są najlepsze ale niestety to jedyne na co mnie stać w tym momencie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
waldimas Zgłoś Napisano 24 Lutego 2014 (edytowane) platoya potrafi tak zarosnac ze niszczy inne korale zwykly szkodnik Edytowane 24 Lutego 2014 przez waldimas (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Amatricis Zgłoś Napisano 24 Lutego 2014 Moim zdaniem protopalythoa. Ostatnio dużo tego oglądam i porównuję, bo podejrzewałam, że nieświadomie kupiłam tego korala i to co masz na fotkach mi ewidentnie na to wygląda. Niektóre odmiany są właśnie takie zielone, a to zamykanie się przy najmniejszym ruchu to chyba jeden ze znaków rozpoznawczych. Zoa się tak łatwo nie zamykają. Cytuj 150l, wymiary 60x50x50, filtracja reefpack 250, oświetlenie 4x24W, 12 kg LR, 18 kg LS, start 7.01.2014 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tist Zgłoś Napisano 24 Lutego 2014 Dziękuję za szybkie odpowiedzi. Tak jak już pisałam na zoa kompletnie się nie znam. Skoro jest trujący to będę musiała go usunąć dla świętego spokoju. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach