Lidmann Zgłoś Napisano 11 Listopada 2013 (edytowane) Witam proszę o identyfikację czy to glon haliptilon Sp. Czy gelidium Sp. ? Oglądając zdjęcia na internecie mam wątpliwości na niektórych zdjęciach wyglądają identycznie. Edytowane 11 Listopada 2013 przez Lidmann (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yarcio Zgłoś Napisano 11 Listopada 2013 A zdjęcie ? Bo nie ma co porównać Cytuj Było - Yarcio na słono 260 Obecnie - Yarcio na słono 650 650 litrów w obiegu, Start 16.05.2013 40 kg LR +40 kg LS, Odpieniacz: Bubble King DeLuxe 250 Internal Oświetlenie ATI 8x54w Cyrkulacja Tunze 2x6105 + WP 40 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lidmann Zgłoś Napisano 11 Listopada 2013 Ale szybki jestes z tel dodawalem :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yarcio Zgłoś Napisano 11 Listopada 2013 A jaki jest w dotyku ? Według mnie to Gelidium. Ale strasznie zasyfione. Cytuj Było - Yarcio na słono 260 Obecnie - Yarcio na słono 650 650 litrów w obiegu, Start 16.05.2013 40 kg LR +40 kg LS, Odpieniacz: Bubble King DeLuxe 250 Internal Oświetlenie ATI 8x54w Cyrkulacja Tunze 2x6105 + WP 40 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lidmann Zgłoś Napisano 11 Listopada 2013 Cieżko powiedzieć ale jest śliski i dosyc twardy zwłaszcza łodygi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TMK Zgłoś Napisano 11 Listopada 2013 Gelidium powinno być śliskie. Taki piękny glon tak dalego od Krakowa Swoją drogą to zwyklew inetrnecie mozna znaleźć takie same glony pod różnymi nazwami .czasem mam wrażenie że tylko caluerpy i sałata morska istnieją no, może valonia... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lidmann Zgłoś Napisano 11 Listopada 2013 (edytowane) Moze to zdjecie bedzie lepsze. A w dotyku jest śliskie. I jeszcze jedno Edytowane 11 Listopada 2013 przez Lidmann (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yarcio Zgłoś Napisano 11 Listopada 2013 To w takim razie Gelidium, ale może niech jeszcze kuknie Zielony Mintaj. On bardziej się zna na glonach http://pl.reeflex.ne...lidium_sp01.htm Na bank Nie pisz posta pod postem,używaj opcji "edytuj" Cytuj Było - Yarcio na słono 260 Obecnie - Yarcio na słono 650 650 litrów w obiegu, Start 16.05.2013 40 kg LR +40 kg LS, Odpieniacz: Bubble King DeLuxe 250 Internal Oświetlenie ATI 8x54w Cyrkulacja Tunze 2x6105 + WP 40 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lidmann Zgłoś Napisano 11 Listopada 2013 Dzieki za szybką odpowiedź. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TMK Zgłoś Napisano 11 Listopada 2013 (edytowane) Ech, narobiłeś mi apetytu na glona. Wyrósł sam na skałce? zwykle nie da się ich rozmnożyć przez ucięcie, tak jak tych które same wytwarzają "korzonki" Jakby się dało podzielić skałke to jakąś ricordeę oferuję w zamian Edytowane 11 Listopada 2013 przez TMK (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lidmann Zgłoś Napisano 11 Listopada 2013 Kupiłem go same to tylko te "złe" glony u mnie rosną :-) Co do glona to rośnie na skałce ale podzielić będzie cieżko bo wyrasta z jednego miejsca. Mógłbym go sprzedać bo i tak mi go pokolce skubią. Zamiana na rico mnie nie interesuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zielony mintaj Zgłoś Napisano 11 Listopada 2013 Rzeczywiście, bardzo ładne gelidium Też chętnie przygarnę kawałek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bober6662 Zgłoś Napisano 11 Listopada 2013 A ja mam pytanie z innej beczki czy taki makroglon potrzebuje mocnego światła do przeżycia, czy w sumpie z delikatnym oświetleniem przeżyje? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lidmann Zgłoś Napisano 11 Listopada 2013 Rzeczywiście, bardzo ładne gelidium Też chętnie przygarnę kawałek. A można odciąć kawałek? I tez bym chciał wiedzieć co lubi? Jakie oświetlenie prąd? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zielony mintaj Zgłoś Napisano 12 Listopada 2013 Prąd wody na tyle silny żeby detrytus nie osiadał, światło raczej niebieskie chyba ze masz w wodzie (lub dawkujesz) żelazo, wtedy może być bliżej powierzchni, tak wynika z moich obserwacji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TMK Zgłoś Napisano 13 Listopada 2013 Halo, Lidman odezwij się proszę na priv.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach