adzios Zgłoś Napisano 16 Listopada 2013 Witajcie, kiedyś miałem do czynienia z wirkami siedzącymi na akrach więc wiem jak ich szukać i jak wyglądają, ta ma prawie identyczne objawy ale za nic w świecie nie widzę na niej żadnych paskud które to robią.... ma ktoś jakieś pomysły? high res LINK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Peniek Zgłoś Napisano 16 Listopada 2013 Moczyć korala w środku odkażającym np: FM Pest Control. Cytuj Akwarium-247l(95/50/52)Obieg-NJ2300,cyrkulacja 2xTunze6055+Multicontroller7096+6045 za skałą. odpieniacz DIY APF600,oświetlenie-swietlówki LED 6X15W+t5 2X39W.Miekkie+LPS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adzios Zgłoś Napisano 16 Listopada 2013 wiem wiem... tylko mając jeszcze 300 innych korali (na razie zdrowych) wolę też poznać przyczynę :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Peniek Zgłoś Napisano 16 Listopada 2013 Przyczyną są pasożyty. Cytuj Akwarium-247l(95/50/52)Obieg-NJ2300,cyrkulacja 2xTunze6055+Multicontroller7096+6045 za skałą. odpieniacz DIY APF600,oświetlenie-swietlówki LED 6X15W+t5 2X39W.Miekkie+LPS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
7220481 Zgłoś Napisano 16 Listopada 2013 Niestety, wystarczy nie wykapać w RX jednego importowanego korala i mamy duży problem w baniaku. Oprócz wirków są jeszcze AEFW, red bugsy, nudibranch itd... Jeśli jeszcze nie znasz to polecam ten topic na RC Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 16 Listopada 2013 (edytowane) może są jakieś ryby które zajmują się tym ustrojstwem ja widzę że mój doktorek coś tam skubie na spsach Edytowane 16 Listopada 2013 przez Sygen (wyświetl historię edycji) Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Peniek Zgłoś Napisano 16 Listopada 2013 Wargacze to jedzą,dlatego warto mieć 1 w akwarium. Cytuj Akwarium-247l(95/50/52)Obieg-NJ2300,cyrkulacja 2xTunze6055+Multicontroller7096+6045 za skałą. odpieniacz DIY APF600,oświetlenie-swietlówki LED 6X15W+t5 2X39W.Miekkie+LPS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
R.I.P Zgłoś Napisano 16 Listopada 2013 (edytowane) Niestety trafiłeś na wyjątkowo ....... plagę ... tak jak ci inni radzą zacznij kąpać zainfekowane akry natychmiast. Zaraza szybko się rozprzestrzenia na inne korale ( Acropory) i nawet się nie obejrzysz a łyse szkielety będziesz podziwiał. Nie spotkałem ryb które są zainteresowane tymi ślimorami ...no może mandaryny i jakieś wargatki by się tym zainteresowały / warto spróbować. Te jasne plamki to wyżarta tkanka przez dorosłego pasożyta / przy podstawie z pewnością masz masę jaj a to oznacza że jedna kąpiel ci nie pomoże .... PK Edytowane 17 Listopada 2013 przez R.I.P (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
martinniemczyk Zgłoś Napisano 16 Listopada 2013 R.I.P- chyba soe troche zagalopowales z ta "wyjatkowo ... plage" Edytuj posta, bo lamiesz regulamin. Wysłane z mojego GT-N7100 przy użyciu Tapatalka Cytuj Pozdrawiam Marcin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
R.I.P Zgłoś Napisano 17 Listopada 2013 (edytowane) ... jeżeli to cię uspokoi i usatysfakcjonuje to - proszę bardzo... PK Edytowane 17 Listopada 2013 przez R.I.P (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
martinniemczyk Zgłoś Napisano 17 Listopada 2013 Poprostu sa tu uzytkownicy roznego wieku I tyle... Wysłane z mojego GT-N7100 przy użyciu Tapatalka Cytuj Pozdrawiam Marcin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
R.I.P Zgłoś Napisano 17 Listopada 2013 OK ... spoko. PK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach