bopp79 Zgłoś Napisano 18 Listopada 2013 Witam Mam antiaska jak na filmie, na jego ciele pojawiły się ciemne plamy i "wyszło" mu oko, wszystko z nim było dobrze aż pewnego dnia dołożyłem do obsady Diadema setosum, czy antias mógł się "skaleczyć" o jakiś kolec jeżowca? od tygodnia go obserwuję i raczej mu się nie pogarsza ale polepszenia też nie widzę LINK Można jakoś leczyć taką rybkę? Cytuj http://www.zlotemysli.pl/new,nowosci20,1/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darekkuku Zgłoś Napisano 18 Listopada 2013 Antias i diadema w 40l ? proszę cię . Widziałeś w naturalnym środowisku antiasy? No chyba ,że opis już nieaktualny . Nie wydaje mi się żeby się nadział, ale w 40l ... to nie wiem. Cytuj 360l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bopp79 Zgłoś Napisano 18 Listopada 2013 Hehehe opis nie aktualny, 40L to teraz szczepkarium (same Discosomy czerwone) a Antias i Diadema żyją w nowym 400L. Antias i diadema w 40l ? proszę cię . Widziałeś w naturalnym środowisku antiasy? No chyba ,że opis już nieaktualny . Nie wydaje mi się żeby się nadział, ale w 40l ... to nie wiem. Cytuj http://www.zlotemysli.pl/new,nowosci20,1/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darekkuku Zgłoś Napisano 18 Listopada 2013 ufff. nie spotkałem się z przypadkiem nadziania ryby na diademę ,ale może ktoś... Cytuj 360l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tist Zgłoś Napisano 18 Listopada 2013 Mi raz ryba spłoszona przez sixline wpadła w jeżowca, tak go poturbowała, że igły zaczęły z niego wypadać, po dwóch dniach odszedł. Rybcia z tego spotkania wyszła bez szwanku. Spróbuj czosnkowej kuracji (może pomóc a raczej nie zaszkodzi). Wydaje mi się, że to raczej jakiś pasożyt niż efekt spotkania z Diademą Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bopp79 Zgłoś Napisano 18 Listopada 2013 Mi raz ryba spłoszona przez sixline wpadła w jeżowca, tak go poturbowała, że igły zaczęły z niego wypadać, po dwóch dniach odszedł. Rybcia z tego spotkania wyszła bez szwanku. Spróbuj czosnkowej kuracji (może pomóc a raczej nie zaszkodzi). Wydaje mi się, że to raczej jakiś pasożyt niż efekt spotkania z Diademą Wiedze mam małą o pasożytach ale ryba pływała u mnie już od dłuższego czasu i dopiero kilka dni temu coś się z nią zaczęło dziać ale czosnek podam, innych też się przyda przed zimą Cytuj http://www.zlotemysli.pl/new,nowosci20,1/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tist Zgłoś Napisano 22 Listopada 2013 Pasożyty mają to do siebie, że atakują osłabione lub zestresowane osobniki (przynajmniej takie są moje obserwacje). Zdrowa ryba sobie z nimi poradzi bez żadnego problemu. Profilaktycznie podaję czosnek raz w miesiącu (sparzony, siekany) i raz w tygodniu mrożonki moczone z czosnkiem, bo lepiej zapobiegać niż leczyć Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach